Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.05.2020 17:16:00

Air France a Norwegian Air sahají na pomoc státu

Aktualizováno

Evropská komise dnes Francii schválila navrhovanou státní pomoc v objemu 7 miliard eur pro leteckou společnost Air France. Úvěrová pomoc podle komise zajistí podniku finanční prostředky, které naléhavě potřebuje, aby se vypořádal s dopady šíření koronaviru. Akcionáři letecké společnosti Norwegian Air mezitím schválili plán restrukturalizace, který předpokládá, že většina čistého majetku společnosti připadne věřitelům. I tento plán má za cíl ochránit firmu před dopady následků pandemie.

Letecké společnosti po celém světě se nyní potýkají se značnými problémy, protože koronavirová krize vedla k prudkému poklesu zájmu o osobní leteckou přepravu.

"Odvětví letecké dopravy je důležité z hlediska pracovních míst a konektivity. V kontextu šíření koronaviru hraje Air France nezbytnou roli při repatriaci obyvatel a přepravě zdravotnických potřeb," uvedla místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Vestagerová také upozornila, že komise s Francií i s řadou dalších členských zemí Evropské unie úzce spolupracuje, aby zajistila co nejrychlejší a nejefektivnější realizaci státních opatření, která mají pomáhat při řešení dopadů koronavirové krize.

Aerolinky Air France jsou součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM. Vlády Francie a Nizozemska v současnosti v této skupině vlastní zhruba 14procentní podíl.

Akcionáři letecké společnosti Norwegian Air o několik hodin později schválili plán restrukturalizace, který předpokládá, že většina čistého majetku společnosti připadne věřitelům. Dluhopisy podniku za 958 milionů dolarů se podle plánu změní na akcie a jejich držitelé následně poskytnou další hotovost.

Podnik tak dosáhne i na pomoc státu poskytovanou na dopady krize způsobené koronavirem. Na základě plánu, který dnes schválili akcionáři, připadne většina čistého majetku aerolinek věřitelům. Nynější akcionáři budou držet jen 5,2 procenta majetku firmy.

Výkonnost akcií Air France-KLM za posledních 5 let do 30.4.2020:

Norwegian Air dále počítají s prodejem nových akcií za 38,4 milionů dolarů. Přeměna dluhu na akcie a prodej nových akcií umožní letecké společnosti využít státních záruk až za 2,7 miliardy norských korun (6,4 miliardy ).

Půjčka by mohla společnosti Norwegian Air vystačit až do konce letošního roku. Je ale možné, že firma bude potřebovat i další hotovost - s postupným oživením počítá až v průběhu příštího roku. Situace se ale podle odhadů firmy stabilizuje až v roce 2022.

Norwegian Air je po Ryanairu a easyJetu třetí největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě. Podle svého dubnového prohlášení tato firma propustí asi 4700 lidí. Čtyři její švédské a dánské dceřiné společnosti podaly návrh na konkurz a Norwegian Air ukončila smlouvy zaměstnancům ve Spojených státech a v Evropě.

Výkonnost akcií Norwegian Air na burze ve Frankfurtu za posledních 5 let:

Foto: Air France

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688