Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.05.2020 17:16:06

Banky v USA a Evropě vyčlení na špatné úvěry nejvíce od minulé krize

Americké a evropské banky zaúčtují za první tři měsíce roku více než 50 miliard dolarů v odpisech na nesplácené pohledávky. Je to největší taková rezerva od finanční krize z let 2008-09, píšou Financial Times. Částka podle finančního listu naznačuje, jak velkou hospodářskou újmu koronavirus přinesl. Vidět z ní ale není, jak rozdílné mohou být přístupy mezi jednotlivými bankami – a jak přísně tedy hodnotí možné budoucí finanční ztráty.

Z velkých institucí byly nejopatrnější banky americké. Svůj rezervoár na možné špatné úvěry zvedly od loňského prvního kvartálu o 350 % na 25 miliard USD. Evropské banky ho zvýšila o 269 % na zhruba 61 miliard EUR. Tento týden ještě svoje výsledky oznámí bankovní domy jako BNP Paribas, ING nebo italská UniCredit, takže o konečné číslo zatím nejde.

Nejpesimističtější byla ve své výsledkové prezentaci zatím největší evropská banka podle aktiv HSBC. Její vstupní vklad do této obálky dosahuje 3 miliard USD, zatímco banka varuje, že ztráty mohou v tomto roce jít do 11 miliard USD.

Pozoruhodně mimo stojí Deutsche Bank, která si ve stejném období vyčlenila jenom 500 milionů EUR. Její britská konkurentka Barclays tam vložila 2,1 miliardy liber.

Deutsche „se ten problém snaží odsouvat,“, jenomže to by se jí mohlo později vymstít, až už nebude mít dost velké kapitálové polštáře na vykrytí, pokud budou ztráty narůstat, uvedl Sascha Steffen z Frankfurt School of Finance & Management.

Podle jistého německého regulátora „banky v současnosti prokazují masivní rozptyl v míře rezervovanosti a každá to používá jinak. Některé vytvářejí rezervy, co nejvíce to jde, aby to mohly pohodlně zpracovat. Jiné poukazují na vysoký stupeň nejistoty a snaží se (rezervy) omezit.“

Část těchto rozdílů je možné vysvětlit různostmi v byznysu. Na příklad Deutsche má menší expozici na spotřebitelské úvěry, které jsou obzvláště zranitelné s tím, jak protivirová opatření zasáhla výdaje na zbytné zboží.

Kromě toho tu jsou nová a zatím neozkoušená účetní pravidla, podle kterých mají banky přijmout silné ztráty dřív, než jak tomu bylo podle minulých standardů.

Deutsche svůj postoj k účetnímu postupu zvanému IFRS 9 upravila po naléhavém poučení evropských regulátorů, aby se zaujalo dlouhodobé stanovisko a nepostupovalo se moc „mechanisticky“.

Banka nyní pro modelování úvěrových ztrát používá ekonomické prognózy na bázi tříletého průměru. V předešlém účetním režimu pracovala s kvartálními předpoklady. Následkem toho je pokles hrubého domácího produktu, který simulují rizikové modely Deutsche, mnohem mírnější – a následkem toho se „pokazí“ méně úvěrů.

Podle analytika JPMorgan Kiana Abouhosseina by ale úvěrové ztráty mohly do konce tohoto roku vyrůst na 3 miliardy EUR. Nynější prognóza Deutsche je o polovinu nižší. Finanční ředitel Deutsche James von Moltke ale popírá, že by banka ztráty podceňovala. Systémy řízení rizika se zlepšily, vládní podpůrné programy uchránily banku před nehorším propadem a její korporátní klientela si vede lépe než retailoví klienti v Barclays a amerických bankách, uvedl podle FT v konferenčním hovoru k výsledkům.

„I když (banky) používají stejně pochmurné prognózy HDP, vy sami se musíte rozhodnout, jak účinná mimořádná vládní opatření budou, aby bolest utlumila,“ tvrdí podle FT Stuart Graham, zakladatel Autonomous Research.

Zdroje: FT

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688