Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  04.05.2020 16:03:48

Státní rozpočet stahují do rekordního deficitu vyšší výdaje (Komentář)

Státní rozpočet hospodařil v prvních čtyřech měsících tohoto roku s deficitem 93,8 mld. Kč. Oproti stejnému období minulého roku je tak výsledek horší o 64,1 mld. . Z pohledu dubnových výsledků se jednoznačně jedná o nejhorší výsledek v historii. Rozhodující však bude druhé polovina roku. 

Ačkoli očekáváme hlavní dopady současné krize ve státním rozpočtu až v následujících měsících, aktuální pokles příjmů není prozatím tak dramatický, jak jsme předpokládali. Celkové příjmy státního rozpočtu jsou pouze o 0,7 % nižší ve srovnání s předchozím rokem. Detailní struktura však už nyní odhaluje první výrazné problémy rozpočtu. Největší meziroční pokles zaznamenala daň z příjmu fyzických osob (-10,6 %). Oproti původnímu plánu státního rozpočtu tak ve státní kase chybí již 19 mld. . Významně ztrácela i daň z příjmu právnických osob (-6,8 %). Pro tu bude ale zásadní červnová záloha, která ale byla vládou prominuta. Tím by tak státní rozpočet v tomto roce přišel za normálních podmínek zhruba o 40 mld. . Naopak jen velmi mírně poklesl výběr DPH, který je však pozitivně ovlivněn loňskou mimořádnou vratkou a nižší srovnávací základnou. Státní rozpočet však v současnosti počítá se změnou daňového řádu, který měl v tomto roce přinést na této dani o 16,2 mld. více. Zákon však byl překvapivě vrácen k projednání a jeho osud je tedy nejistý a s tím i dodatečný příjem státního rozpočtu. Ostatní příjmové položky v dubnu ještě mírně rostly včetně pojistného na sociální zabezpečení.

Celkové výdaje státního rozpočtu vzrostly za první čtyři měsíce meziročně o 12,2 %. Krom tradičního navýšení platů některých státních zaměstnanců vyčnívají ve statistice i neinvestiční nákupy, které v sobě skrývají výdaje státu za ochranné pomůcky pro bojkoronavirem. Za ně stát utratil za poslední dva měsíce 7,8 mld. . Výrazný nárůst je také viditelný v oblasti sociální podpory. Celkové sociální dávky včetně starobních důchodů jsou meziročně o 10 % vyšší. Samotná sociální podpora vzrostla téměř o třetinu. Oproti původnímu plánu státního rozpočtu tak šlo na běžné výdaje státu o 34,4 mld. více.

Investice státu v prvních čtyřech měsících vzrostly o závratných 50 %. Je to však dáno tradičně pomalým rozjezdem kapitálových výdajů v minulém roce a mimořádnými výdaji v letošním. Část výdajů k zabránění pandemie totiž spadá i do investic. Tudíž letošní rozjezd je rychlejší ve srovnání s předchozími roky.

Celkový obrázek prvních dopadů aktuální krize na státní rozpočet je tak smíšený. Prozatím jsou hlavním důvodem rekordního deficitu vyšší výdaje než nižší příjmy, ale to by se podle nás mělo v nejbližších měsících otočit. Zásadní však budou další kroky vlády, zejména různé formy odložení plateb sociálního pojištění, které tvoří zhruba třetinu všech příjmů státního rozpočtu. Naopak výdaje státu by ve výsledku nemusely být tak vysoký, jako s tím počítá současný plán.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688