Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  04.05.2020 08:14:47

Česká národní banka opět sníží úrokové sazby (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Americká data z trhu práce ukážou rekordní nárůst míry nezaměstnanosti na nová maxima. Nové rekordy pokoří i předstihový ISM mimo průmyslový sektor. V Evropě budou pokračovat uvolňování bezpečnostních opatření, zatímco euroskupina bude jednat o založení společného fondu na obnovu ekonomiky. Německý průmysl ukáže výrazný propad již v březnových číslech. Výrazný pokles ekonomiky uvidíme v březnových číslech i v České republice. Klíčovou událostí však bude měnověpolitické jednání ČNB. Podle nás bankovní rada opět rozhodne snížit dvoutýdenní repo sazbu, tentokráte o 50 bb na 0,5 %. Zároveň bude zveřejněna i nová makroekonomická prognóza, která by měla ukázat, jak centrální banka vidí dopad současné krize na domácí ekonomiku a její návrat k normálu.

Americká nezaměstnanost na historických maximech

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla o 4,8 % q/q ann., což je horší výsledek než se očekávalo a zároveň největší propad od roku 2008. To nejhorší má však teprve přijít. Tento týden budou v USA zásadní oficiální měsíční data z trhu práce. Za duben očekáváme nárůst nezaměstnanosti o deset procentních bodů na 14,4 %, což by byla nejvyšší hodnota v historii měření. Na historická minima by měl naopak klesnout ISM mimo průmysl. Obdobně jako v eurozóně předpokládáme, že největší dopad bezpečnostních opatření uvidíme v sektoru služeb namísto průmyslu, jako tomu bylo v předchozí krizi. 

V eurozóně tento týden proběhnou další uvolnění některých bezpečnostních opatření a opatrné restartování ekonomiky. Ve čtvrtek Evropská komise zveřejní svou jarní makroekonomickou prognózu, která by měla ukázat i očekávaný dopad do ekonomiky. V pátek pak bude následovat setkání euroskupiny a pokračování diskuze o založení společného fondu na podporu hospodářství. V Německu v úterý rozhodne ústavní soud o legitimitě nákupů státních nákupů ECB. Ekonomický kalendář nabídne hlavně březnový obrázek, který by ale už měl být zasažen současnou krizí.

V regionu bude zásadní měnověpolitické jednání ČNB. Očekáváme, že bankovní rada rozhodne o dalším snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 0,5 %. Ve zbytku letošního roku náš základní scénář počítá již se stabilitou úrokových sazeb, rizika jsou však vychýlená směrem k jejich dalšímu poklesu. Představena bude i nová makroekonomická prognóza centrální banky. Celý komentář na https://bit.ly/2KMBHDB. Mimo to bude zveřejněna i řada statistik za březen. Vše k měsíčním předpovědím naleznete na https://bit.ly/2zOuLDz.

ECB dále uvolňuje podmínky svých úvěrových programů

Evropská centrální banka na čtvrtečním zasedání podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a dále rozšířila své úvěrové programy. Zároveň také deklarovala připravenost ještě zvýšit měsíční nákupy státních dluhopisů pod nedávno spuštěným programem PEPP. Prezidentka Christine Lagarde během tiskové konference řekla, že centrální banka očekává letos pokles ekonomiky eurozóny až o 12 %, což je podle ní bezprecedentní úkaz v neválečném období. Oživení v příštím roce by však mělo být v rozmezí 4 %-6 %. Ve srovnání s naším scénářem je ECB lehce pesimističtější, ale my předpokládáme výraznější propad ekonomiky eurozóny v první polovině roku, a to i ve srovnání s nejpesimističtějším scénářem centrální banky. Hlavní scénář ECB však počítá s návratem ekonomiky k původnímu trendu až v roce 2022. I proto očekáváme, že do konce roku bude muset ještě více rozšířit současné programy nákupů státních dluhopisů s trváním minimálně do konce roku 2021.

Americká týdenní data z trhu práce ukázala další nárůst žádostí o podporu v nezaměstnanosti o 3,8 mil. osob. Jedná se tak o čtvrtý pokles tempa v řadě. I tak se ale současné hodnoty stále vymykají historické zkušenosti. Míra nezaměstnanosti by se měla vyšplhat na základě těchto dat nad deset procent.

Trhy čtvrteční vystoupení ECB původně hodnotily negativně a euro vůči dolaru mírně ztrácelo, v závěru tiskové konference ale opět nabralo na síle a zakončilo v zisku 0,2 %. V pátek pak už jen lehce posílilo a dnes ráno euro otevírá na úrovni 1,097 za dolar, nejsilnější od poloviny dubna. Region během pátečního svátku spíše ztrácel. Nejvíce si pohoršil polský zlotý, který se tak dostal na nejslabší hodnoty za posledních dvacet dní. Maďarský forint spíše stagnoval. Koruna také během svátků ztratila a vrátila se na úroveň 27,20 za euro. Je tak nejslabší od začátku minulého týdne a podle nás v současnosti lépe reflektuje úrokový diferenciál a vývoj globálních finančních trhů.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.03.2024Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688