Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.05.2020 06:44:05

Solární E4U chce dále navyšovat nerozdělený zisk, dividendu totiž nezvýší

Společnost E4U lze na pražské burze stále považovat za firmu s nejstabilnější dividendou. Potvrdit by to měl i letošní vývoj, když v aktuálně zveřejněné Výroční zprávě vedení společnosti navrhuje po deváté v řadě vyplatit dividendu 5,60 . Vzhledem k majoritnímu akcionáři, který loni dále navýšil svůj podíl na více než 57 %, by schválení dividendy na valné hromadě mělo být jen formalitou.

Společnost E4U nicméně již více než rok evidentně nemá příliš zájem informovat minoritní akcionáře, když přestala vydávat finanční kalendář s termíny očekávaných událostí. Hospodářské výsledky zveřejňuje tradičně v nejzazších zákonných termínech, ty za loňský rok se tak akcionáři dozvěděli ve čtvrtek odpoledne 30. dubna.

Připomeňme, že E4U je prostřednictvím dceřiné společnosti SANERGIE provozovatelem dvou solárních (fotovoltaických) parků v oblasti jižní Moravy o celkovém instalovaném výkonu 4,4 MWp. Od vstupu firmy na pražskou burzuroce 2011 k žádnému rozšíření či vlastně jakékoliv změně byznysu nedošlo. Hospodaření je tak dlouhodobě primárně ovlivněno množstvím vyrobené elektřiny, tedy závislé na funkčnosti zařízení či také na počasí.

Ziskovost na novém rekordu

Fotovoltaika firmy prakticky dlouhodobě vykazuje bezporuchovost, loni se podařilo vyrobit 5 041 MWh elektřiny. Meziročně tak sice došlo k poklesu o 55 MWh, přesto se jednalo o čtvrtý nejlepší výsledek za poslední dekádu.

Zdroj: E4U

Tržby z prodeje elektrické elektřiny dle konsolidovaného výsledku přesto meziročně vzrostly o 1,4 mil. na téměř 83,6 mil. . Zisk pak dosáhl nárůstu dokonce o více než 8 % na rekordních 38,76 mil. . V přepočtu na každou akcii E4U tedy rovněž rekordních 16,21 , když o rok dříve to bylo necelých 15 . Pozitivně do hospodářského výsledku promluvil další, tentokrát 17 %, pokles finančních nákladů v souvislosti s financováním dluhu společnosti.

Celkové závazky společnosti klesly o zhruba 27 mil. na 154,5 mil. . Vzhledem k tomu, že vlastní kapitál firmy díky i přetrvávajícímu nárůstu nerozděleného zisku roste, podíl dluhu k němu dosahuje již jen 41,11 % oproti 76,75 % ke konci roku 2018.

Zajímavostí a nezvyklostí loňského hospodaření E4U je zářijový nákup směnky za více než 20 mil. od společnosti J&T Banka s úrokem 4 p.a. Přestože splatnost směnky byla stanovena na letošní 19. březen, Výroční zpráva vydaná na konci dubna v událostech nastalých do jejího vydání nepochopitelně neudává, zda došlo k jejímu splacení či jinému úkonu…

Kumulace nerozděleného zisku

Z dceřiné SANERGIE představenstvo rozhodlo získat 14,5 mil. , tedy vlastně obvyklou dividendu. Částka prakticky opět potřebná k výplatě zmiňované dividendy 5,60 (celkově 13,4 mil. ). Vzhledem k již dříve potvrzené dividendové politice, tak pokračuje zadržování vykázaného účetního zisku. Konsolidovaně ke konci roku 2019 se na účtu nerozděleného zisku již tedy nacházelo 105,9 mil. . Přepočteno na každou akcii E4U již 44,30 !   

Valná hromada a dividenda

Dle Výroční zprávy by se mohla letošní valná hromada společnosti uskutečnit 25. června. Posvětit by tedy mj. měla navrhovanou dividendu 5,60 , resp. i rozhodné datum pro její nárok obdobně jako minulý rok navrhované na 24. září.  Finančních prostředků by se akcionáři měli dočkat, opět zřejmě prostřednictvím Centrálního depozitáře, následně 1. října. Doplnit lze, že akcie E4U ke konci dubna na pražské burze zakončily na 97 . Dividendový výnos lze tak u nich aktuálně stanovit na téměř 5,8 %. 

Vývoj akcií E4U za poslední 2 roky

E4U A.S. - Graf ceny akcie cz

Závěrem lze ještě zmínit zveřejněné údaje týkající se letošní produkce elektřiny E4U v 1. čtvrtletí. Díky slunným dnům bylo vyrobeno přes 987 MWh elektřiny (+6,5 % yoy), což byl dokonce druhý nejlepší výsledek v tomto období za posledních 10 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688