Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.05.2020 18:09:10

Současnou dezinflací to ve světě nekončí

Naše domácí média si všímají toho, jak dochází ke znatelnému zdražování některých potravin. A u nich to minimálně kvůli kurzu koruny zřejmě neskončí. Na základě tohoto vývoje bychom mohli propadnout dojmu, že diskuse o tom, zda nyní hrozí spíše inflace, či deflace, je celkem zbytečná. Již jsem tu několikrát naznačoval, že to by ale ve velké části globální ekonomiky mohl být dojem mylný. Ukazují to i nové analýzy, úvahy a informace.

Wall Street Journal před několika dny poukazoval na deflační tlaky v eurozóně dané vývojem cen energií. Na podobnou deflační notu hraje i ekonom a investor Gavyn Davies. Podle něj je nyní již jasné, že první dopady pandemicko – ekonomické krize budou „silně dezinflační“. Přispívat by k tomu měly zejména sektory jako jsou restaurace, hotely, či letecké společnosti. Inflace v USA tak podle ekonoma, respektive podle modelů jeho společnosti Fulcrum AM, spadne hluboko pod cíl Fedu ve výši 2 %. A v eurozóně a Japonsku se během pár měsíců. posune do záporu. Davies ale dodává, že tím to vše nekončí a postupně se začne projevovat nedostatek některého zboží daný uzavřením firem. Tudíž i vyšší tlaky inflační.

Davies v souvislosti se současným vývojem poukazuje i na to, že John Maynard Keynes v roce 1940 v „How to Pay for the War“ popisoval, že kombinace vysokých válečných výdajů (expanze poptávky) a odchodu mnoha mužů do služby (tj., kontrakce nabídky) bude vyvolávat nedostatek zboží a tudíž inflační tlaky. Z jeho návrhů, které jim měly zabránit, byly přijaty povinné úspory, vyšší daně a k nim se přidaly dávky u základního spotřebního zboží. Tyto kroky podle Daviese udržely inflaci na uzdě a podle některých ekonomů je podobná logika (poptávka předbíhající nabídku) relevantní i nyní.

Nová analýza, kterou zpracovala ekonomka Veronica Guerrieri, ale zase ukazuje, že pokles nabídky by sám o sobě mohl vyvolávat poptávkový deficit. Zjednodušeně řečeno proto, že peníze, které lidé ušetří třeba za jídlo v restauracích. možná neutratí jinde (zatímco na nabídkové straně ekonomiky dojde k přesunu zdrojů mezi jednotlivými sektory).

V pondělí jsem v článku „R“ jako klíč pro budoucí inflaci? ukazoval i jednoduchý grafický model, kterým můžeme současnou situaci posuzovat. Nicméně sám model nám nic neřekne o tom, jak se jeho křivky konkrétně pohnou, a tudíž kam se vydají cenové tlaky. Ani pan Davies po uvedeném výčtu nedochází k jednoznačnému závěru a končíme tak tam, kde jsme začali: I přes to, co vnímáme přímo v některých obchodech, jsou zatím ve velkých vyspělých ekonomikách silnější tlaky deflační, či dezinflační.

Opakovaně se tu také vracím k vývoji v Číně, která je vnímána jako možné vodítko věcí příštích ve vyspělých zemích. Učiním tak i dnes poukázáním na to, že guvernér čínské centrální banky PBoC Yi Gang se podle South China Morning Post domnívá, že dopad pandemie bude jen přechodný. A varuje před přílišnou stimulací, která by mimo jiné mohla destabilizovat čínský finanční systém (již tak křehký).

Vyloženě deflačně ale zase vyznívají poslední komentáře Michaela Pettise, který soustavně „kvalitativně“ sleduje situaci v Pekingu. Podle jeho posledních pozorování je řada obchodů stále prázdná a ekonom to komentuje následovně: Jako kdyby se lidé rozhodli, že více peněz na bankovním účtu je lepší než pár dalších kusů spotřebního zboží. Tedy nic jiného než zvýšená opatrnost, ne-li přímo strach, projevující se růstem preventivních úspor, a tudíž útlumem poptávky (poptávkové dezinflační tlaky). A za pozornost stojí, že jinak ekonom hovoří o plných ulicích. Takže také další varování před spoléháním se na „otevřete to a oni přijdou“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688