Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.05.2020 16:17:40

Perly týdne: Akcie předběhly dobu, atraktivní sektory a u nás virem napadené byty

Eurostat nezjišťuje jenom inflaci, ale také míru materiální deprivace v Evropě. Podle jeho závěrů Češi moc materiálně deprivovaní nejsou, v porovnání třeba s Bulharskem, ale také s Rakouskem či Německem! Prodej bytů se u nás ovšem propadl víc než po krizi z roku 2008. Developeři nicméně před příchodem korony zažívali dobré časy, takže aktuální situace by mohla trh spíše vrátit do normálu. A pokud jde o zlaté doly...státní podnik Diamo prý připravuje projekt průzkumu ložiska zlata na Jesenicku.

Svět:

Akcie trochu předběhly dobu: Investoři by se měli připravit na „další test předchozí dna“. Podle CNBC to tvrdí investor a analytik James Bianco, podle kterého se dubnové zisky přemění v další ztráty. Podle něj je současná rally podobná předčasným posílením trhu v době dlouhodobého medvědího trendu. Bianco už před časem varoval, že turbulence způsobené koronavirem budou horší než předchozí finanční krize. Tehdy podle svých slov vše prodal, držel hotovost a jeho postoj nezměnila ani následná rally. CNBC dodává, že index S&P 500 v dubnu posílil zhruba o 14 %, což je nejlepší výsledek od roku 1974.

Bianco se domnívá, že index S&P 500 se dostane zpět na úrovně kolem 2 200 bodů, a to „pravděpodobně na konci léta“. Dostaví se totiž „zdrcující pochopení toho, že život se nevrátí zpět k normálu ve chvíli, kdy znovu otevřeme ekonomiku“. Trh podle něj naopak nyní věří, že dojde k otevření ekonomiky a „pak všichni začnou předstírat, že je rok 2019“. To by například znamenalo, že „na metro zase bude dohromady čekat 500 lidí“. Bianco tvrdí, že se pohybujeme směrem k období nízkého růstu a nic na tom nezmění ani agresivní monetární politika Fedu. Trh tak „trochu předběhl dobu“.


Atraktivní vykuchané sektory:
Mike Wilson z Morgan Stanley má poněkud optimističtější pohled na další vývoj než James Bianco. Investoři by se podle něj měli zaměřit na „totálně vykuchané“ sektory, protože americká ekonomika míří směrem k oživení. Wilson je podle svých slov celkově optimista a největší potenciál podle něj leží v oblastech, které doposud nejvíce zaostávaly. Takže například banky a zboží dlouhodobé spotřeby by mohly mít více potenciálu, než některé akcie velkých růstových firem.

„Neříkám tím nic špatného o Googlu, nebo dalších podobných akciích. Jsou to výborné firmy, mají výborné podnikatelské modely, ale nemají už takový potenciál jako ty akcie, které doposud zaostávaly“, uvedl stratég pro CNBC. Posilování trhu se nyní podle něj rozšiřuje na stále více titulů a k tomu obvykle dochází, když se ekonomika pohybuje ven z recese. Stratég ale nedoporučuje energetiku „kvůli tomu, co se děje na komoditních trzích“. CNBC dodává, že Wilson byl jeden z prvních, kteří v roce 2019 varovali před problémy a nyní od března tvrdí, že na trhu jsou příležitosti.


Propad ekonomické aktivity se prohlubuje: Goldman Sachs v následujícím grafu shrnuje vývoj ekonomické aktivity v USA a je zřejmé, že po březnovém propadu se situace neobrací, naopak. Aktivitu táhne podle grafu dolů zejména výrobní sektor:




Propad počtu odpracovaných hodin: Mezinárodní organizace práce ILO v následujícím grafu shrnuje odhadované poklesy celkového počtu odpracovaných hodin relativně k předkrizovému stavu. Zatímco v prvním čtvrtletí došlo k 4,5 % poklesu, ve druhém už k 10,5 % poklesu. Z geografického hlediska byl propad nejsilnější na americkém kontinentu a v Evropě, nejnižší naopak v Africe:




Materiální deprivace v Evropě:
Eurostat tento týden nabízí přehled evropských zemí podle míry materiální deprivace. Tedy podílu domácností, které si nemohou dovolit alespoň čtyři položky z těch vyobrazených níže. Nejvyšší je tato deprivace podle oficiálních dat v Bulharsku, Řecku a Rumunsku. Méně než dvě domácnosti ze sta jsou naopak takto deprimovány v Lucembursku, či Švédsku. Průměr EU se nachází na 5,6 %, Česká republika se s 2,7 % nachází znatelně pod ním a je na tom dokonce marginálně lépe než Německo, či Rakousko:




a u nás doma...

Korobyty: Ihned.cz tento týden píše o „bytech napadených koronavirem“. „Prodej nových bytů zažívá kvůli virové epidemii větší propad než po vypuknutí finanční krize v roce 2008. V Praze se jich podle dat z portálu Cenová mapa v březnu prodalo jen 265. To v porovnání s loňským rokem znamená propad o 45 procent. Kvůli uzavření hranic z českého realitního trhu totiž „ze dne na den zmizeli cizinci“. Méně prý navíc kvůli obavám z nákazy koronavirem a jejího dopadu na ekonomiku nakupují i čeští klienti. A „lidé si navíc potřebují investici do bydlení, která je obvykle spojená s hypotékou až na několik desetiletí, rozmyslet. Nejistota ohledně budoucího vývoje české ekonomiky tomu nenahrává. A opatrné jsou i banky“.

Ihned.cz ale dodává, že „ačkoliv se bytů prodává méně než dřív, žádný z oslovených developerů zatím nemá obavy z toho, že by se na konci roku propadl do ztráty. Propad totiž přišel pro developery v dobrou dobu. Zejména na pražském trhu panoval tak velký převis poptávky nad nabídkou, že byty v nových projektech byly vyprodány dávno před dokončením, na některé se dokonce tvořily pořadníky“. Koronavirová krize „trh spíš vrátí k normálu a přispěje k vyrovnání nabídky a poptávky, než že by odstartovala dlouhodobý pokles tržeb a cen“.


Průzkum zlata: Seznam.cz píše, že „státní podnik Diamo připravuje projekt průzkumu ložiska zlata na Jesenicku“. Společnost „během tří let prozkoumá zásoby zlata na území o rozloze 5,88 kilometrů čtverečných. Výsledky budou využity pro stanovení aktuálních podmínek využitelnosti ložiska. Těžba se tam zatím neplánuje“.

„Projekt geologických prací zpracovává státní podnik pro oblast zlatohorského důlního rudního revíru a území existujícího odkaliště. Cílem průzkumných prací v etapě vyhledávání ložiska je zhodnotit dříve provedené výpočty zásob zlata a provést nový výpočet zásob s využitím dostatečného množství archivních dat. Ministerstvo průmyslu a obchodu v roce 2016 prozatím upustilo od záměru obnovit tam těžbu zlata, protože by se podle tehdejších propočtů kvůli nízkým cenám tohoto drahého kovu nevyplatila. Ceny zlata od té doby opět vzrostly“, dodává seznam.cz.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688