TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  30.04.2020 21:33:11

Krajům se daří vymýtit nákazu koronavirem. Počet případů klesá na Jihlavsku i Písecku

V prvních dvou českých okresech se uzdravili všichni, kdo onemocněli Covidem-19. A vypadá to, že k nim brzy přibydou další. Třeba Písecko hlásí už jen jeden pozitivní případ a Jihlavsko tři. Jsou první a dávají tak naději ostatním. V Jindřichohradeckém a Pelhřimovském okrese už se z Covidu-19 vyléčili všichni pacienti.

Na Jindřichohradecku prodělalo nemoc Covid-19 celkem 16 lidí. "Já jsem ráda, že jsme tady všichni zdraví a že jsme tím pádem uchráněni od té nákazy, takže je to takové kolektivní," raduje se jedna z místních obyvatelek. Podle hygieniků i místních je hned několik důvodů, proč právě tyto okresy porazily nemoc jako první.

"Není tu tolik lidí, jako v těch velkých městech, jako Praze a tak. A dá se někam utéct, do přírody a nemusíme být furt jenom ve městě. Jsme uvědomělí, dodržujeme karanténu. Tím dodržováním karantény, těmi opatřeními, se tomu asi zabránilo, aby se to rozšířilo víc," shodují se obyvatelé Jindřichova Hradce.

Na Pelhřimovsku lidí tráví většinu času na svých zahrádkách. "Testujeme poměrně slušně. Toto je výsledek toho stavu, ve kterém se dneska nacházíme," řekla Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Pelhřimovsko, okres známý rekordy všeho druhu, tak má na kontě už druhé prvenství. Byl posledním místem, kde se koronavirová nákaza objevila. Zároveň se tam nakazili pouze dva lidé, právě ti už se z nemoci vyléčili.

"Otázka je, jak to bude vypadat do budoucna. Lidi se do toho vrhnou, řeknou, že už je vyhráno, ono vyhráno není, protože to tady zůstává že," uvědomují si zdejší obyvatelé. Jihočeský kraj si navíc po celou dobu udržuje nejnižší počet nakažených. Jako jediný kraj navíc chystá vlastní test promořenosti.

"Chceme vyšetřit jak profesní skupiny, tak veřejnost. Tisíc a tisíc respondentů," plánuje Kotrbová. Testování začne v příštím týdnu a bude probíhat ve dvou okresech, na Strakonicku a Písecku. Výsledky by měli znát hygienici v půlce května.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688