Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.04.2020 19:49:11

PFNonwovens: Výsledky za Q4 19: Problémy ve výrobě, nesplnění cílů (Komentář k firmě,Komentář k výsledkům hospodaření)

Společnost PFNonwovens zveřejnila dnes odpoledne výsledky za Q4 19. Reportovaná čísla bohužel nepotěšila. Výrobce textilií nesplnil celoroční cíle.

Fakta a události: (1) PFN vyrobil za Q4 19 celkem 29,6 tis. tun textilií, což je o 7,1 % více v meziročním srovnání. (2) Zatímco Q4 19 tržby jsou v meziročním srovnání mírně vyšší (+2,5 %) zisk EBITDA je podstatně horší. EBITDA dosáhla za Q4 19 276,9 mil. CZK, a to znamená meziroční propad o 20,2 %. O 20,2 % je EBITDA nižší i ve srovnání s naší projekcí. Marže EBITDA klesla o 4,6 procentních bodů na 16,1 %. Důvodem poklesu a rozdílu proti našemu odhadu jsou vyšší provozní náklady a extrémní tlak od zákazníků. Vyšší byly jak personální náklady, tak náklady na materiál. Zdá se, že PFN má stále problémy s výrobou, které jsme viděli již v minulých kvartálech. Vyprodané sklady znamenají časté změny ve výrobě, a to snižuje její efektivitu. Často se musí měnit nastavení linek, a to též znamená vyšší odpady. Kvůli tomu všemu jsou náklady na materiál vyšší. Ale také to znamená, že nebyly problémy s poptávkou a PFN nemá problém prodat svou produkci, což je pozitivní zpráva. (3) Problémy ve výrobě měly pomoci nové linky v JAR a Znojmě. Ty by měly být ve standardním provozu, ale zdá se, že ani jejich rozjezd nebyl úplně hladký. Plný dopad zprovoznění obou linek by měl být viditelný v tomto roce. (4) Kurzové změny výrazně ovlivnily čistý zisk. Jejich dopad je v Q4 19 +59,5 mil. CZK (+23,9 mil. CZK před rokem a +48,6 v Q3 19). Důvodem bylo posilování USD a ostatních měn proti EUR, ve kterém jsou denominovány vnitropodnikové půjčky. Obsluha dluhu klesla na 29,5 mil. CZK z 37 mil. CZK v Q4 18 vzhledem ke splacení dluhopisů ve Q4 18. (5) Kromě provozní úrovně a kurzových změn podstatně ovlivnila čísla za Q4 19 také daňová položka. V tomto čtvrtletí byly zaúčtovány odložené daně, což stáhlo čistý zisk do mínusu. Zaúčtování odložených daní považujeme za účetní operaci, splatná daň byla podstatně nižší. Reportovaná čistá ztráta za Q4 19 je 15,5 mil. CZK proti zisku +377,7 mil. CZK o rok dříve. Propastný rozdíl umocnila, mimo zmíněné, také kladná daňová položka v Q4 18 (+163 mil. CZK).

Zadluženost: Čistý dluh vzrostl na 4,9 mld. CZK (4,7 mld. CZK na konci 2018). Rok 2019 byl pro investiční náklady (CAPEX) kvůli investicím do linek v JAR a Znojmě velmi náročný (1,2 mld. CZK2019 proti 0,75 mld. CZK v 2018). A míra zadlužení (čistý dluh / EBITDA) narostla na 3,93x z 3,47x na konci 2018. Nárůst tohoto poměru je dám také nižším ziskem EBITDA.

Cíle PFN se bohužel nepodařilo naplnit. Celoroční cíl byl na zisk EBITDA na spodním okraji původní projekce 1,30 – 1,45 mld. CZK. EBITDA za celý minulý rok dosáhla jen 1,22 mld. CZK a za výhledem managementu PFN zaostala. Cíl pro tento rok je dosáhnout EBITDA v intervalu 1,25 – 1,4 mld. CZK. To se nám zdá málo ambiciózní, v našich projekcích očekáváme vyšší hodnotu, než je horní hranice uvedeného rozpětí. Pravděpodobně porostou personální náklady, když trh práce je v ČR velmi napjatý. Poroste cena energií a nesmíme opomenout již zmíněný tlak zákazníků na ceny.

Potenciální dopad na naše odhady a doporučení: Výsledky za Q4 19 jsou pro nás bohužel zklamáním. PFN nesplnila kvůli problémům ve výrobě své cíle. A ani pro tento rok není výhled vedení společnosti příliš povzbudivý. Pozitivní je, že PFN je schopno dlouhodobě vyprodávat svoji celou kapacitu, což předpokládáme i do budoucna.

Na základě zveřejněných výsledků a prognózy společnosti na tento rok aktualizujeme náš model. Vzhledem k tomu, že naše odhady jsou podsazeny výše, dojde k jejich snižování. Naši cílovou cenu i doporučení dáváme do revize.

Rizika: Za největší aktuální riziko považujeme neefektivitu ve výrobě a řízení skladových zásob, která může vést k poklesu marží, jak jsme to viděli v Q4 19. Dalšími rizikovými faktory jsou neplánované odstávky výrobních linek a ceny polymerů.

Očekávané události: Pololetní zpráva za rok 2020 bude zveřejněna 30. září 2020.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688