Research (J&T BANKA)
Investice  |  30.04.2020 17:29:49

Příští týden bude především o výsledkové sezóně, u nás to bude Moneta a KB

V uplynulém týdnu investoři sledovali další vývoj pandemie koronaviru Covid-19 resp. plány jednotlivých zemí na znovuotevírání ekonomik, zasedání Fedu a ECB, výsledkovou sezónu za 1Q20 a pohyb cen ropy. Jednotlivé státy, jejichž epidemiologické křivky naznačují překonání vrcholu nákazy, začínají postupně oznamovat harmonogramy otevírání svých ekonomik a to včetně USA. Podobné informace jsou povzbudivým faktorem pro riziková aktiva.
Centrální banky v čele s Fedem a ECB opětovně na svých zasedáních ujistily trh, že budou vytvářet takové podmínky na trhu, aby maximálně podpořily udržení ekonomické a finanční stability. Ke snížení sazeb dle očekávání nedošlo, ale bankéři trh ujistili, že sazby budou blízko nuly do té doby, dokud to bude ekonomika potřebovat.
Výsledková sezóna za 1Q především v USA má za sebou týden zveřejnění velkých technologických firem, které byly v hledáčku investorů, protože stojí za značnou částí posledního růstu akciových indexů. A zmíněné společnosti (Facebook, Microsoft či Alphabet) svými výsledky nezklamaly.
Volatilita na cenách ropy pokračovala i v uplynulém týdnu. Pod tlak se dostala poté, co jeden největších ropných fondů oznámil, že bude již nyní své portfolio přetáčet do červencového kontraktu.
Solidní vyznění výsledků technologických firem a podpora ze strany centrálních bank znamenala optimismus na akciových indexech. Konkrétně pak americký index S&P 500 přidal do čtvrtka 2,7 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 +4,0 % t/t. Domácí index PX nezůstával pozadu a vykázal růst o 2,5 % t/t na 873 bodů.

Společnosti na BCPP

Erste Group oznámila za 1Q20 očekávaný 38% r/r pokles čistého zisku na 235 mil. EUR. Důvodem bylo, rovněž dle očekávání, přecenění některých fin. aktiv kvůli volatilitě na trhu ke konci března a tvorba opravných položek vůči jejich rozpouštění v min. roce. Výhled managementu obsahuje výrazný pokles provozního i čistého zisku kvůli očekávanému výraznému růstu rizikových nákladů. Z pozitivního pohledu management nadále plánuje vyplatit oznámenou dividendu 1,5 EUR/akcii (7,6% hr. div. výnos) až to situace dovolí. Titul zakončil týden na 535,4 (+10,5 % t/t).

Vláda schválila návrh dvou smluv mezi státem a ČEZem o výstavbě nového jaderného bloku. První smlouva řeší celkově pravidla spolupráce mezi společností a státem, druhá pak podmínky spolupráce při výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Ta dává ČEZu možnost v několika fázích odprodat celý projekt státu, pokud by se pro něj stal příliš rizikovým. Třetí připravovaná smlouva pak bude řešit garantované ceny a bude součástí připravovaného zákona o přechodu k nízkouhlíkové energetice. V praxi by to mělo vypadat tak, že si stát u ČEZu objedná výstavbu jaderného bloku a na základě vypočtených nákladů a objemu vyrobené elektřiny stanoví výkupní cenu s přiměřeným ziskem pro ČEZ. Až doposud vláda garance výkupní ceny odmítala. Nadále vnímáme, že situace vytváří několik stěžejních otázek jako výši přiměřeného zisku, alokaci zdrojů, či akceptaci státní podpory ze strany EU apod. Titul zakončil páteční seanci na 461 (+0,1 % t/t).

O2 CR se rozhodla uskutečnit valnou hromadu korespondenčně („per rollam“). Na programu zůstanou stejné body jako k původně plánované valné hromadě (16. 4.), a to například zrušení vlastních akcií či rozdělení zisku včetně výplaty emisního ážia 4 /akcii (1,9% div. výnos). Pro výplatu emisního ážia vychází rozhodný den na 23. 5. (sobota). Distanční valná hromada má však mírně jiná pravidla, která jsou uvedena na stránkách společnosti. Hlasování bude spuštěno 11. 5. a pro různé body valné hromady bude trvat jinou dobu (do 17. 6. a 2. 7.) s ohledem na nutnost notářského zápisu. Akcie O2 CR zakončily týden na 216,5 (+2,9 % t/t).

Poslanecká sněmovna prodloužila trvání nouzového stravu do 17. 5. Vláda neuspěla se svým návrhem, aby byl nouzový stav prodloužen do 25. května, kdy podle nejnovějšího plánu končí poslední skupina restriktivních opatření. Poslanci se shodli, že v případě potřeby se mohou znova sejít a nouzový stav opět prodloužit.

Nejvíce rostoucí akcií minulého zkráceného týdne byla Erste Group (+10,5 % t/t na 535,4 ). Erste Group zveřejnila výsledky za 1Q20 v souladu s projekcemi. Uvedla, že výhled bude výrazně ovlivněn současnou situací kolem pandemie Covid-19. Avšak management rovněž uvedl, že je připraven vyplatit plánovanou dividendu 1,5 EUR/akcii pokud to situace dovolí. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Kofola (-1,2 % t/t na 242 ). Na Kofole nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace. Pohyb připisujeme menší likviditě na titulu, kde pak i menší objednávka může výrazněji ovlivnit kurz.

Výhled na příští týden

Pro příští týden zůstane v hledáčku investorů výsledková sezóna, která zaznamená nejaktivnější týden co se počtu firemních zveřejnění týče. Prozatím to vypadá, že i přes nepříznivé výhledy je výsledková sezóna za 1Q vnímána poměrně kladně. Samozřejmě sledovat se bude rovněž vývoj kolem Covid-19, který bude v některých státech procházet zatěžkávací zkouškou uvolňování některých preventivních opatření. Pravděpodobně lze rovněž očekávat volatilní obchodování na ropě. Reuters přinesl například informaci o tom, že Trump tlačí Saudskou Arábii k dalšímu snížení těžby. Celkově se domníváme, že příští týden bude především o výsledkové sezóně (již bez technologických gigantů), která může bez podpory centrálních bank přinést mírný prodejní tlak. Ještě připomeneme, že domácí burza bude mít zkrácený obchodní týden o páteční svátek.

Na domácí scéně se zaměříme na pokračování výsledkové sezóny. V úterý zveřejní svá čísla za 1Q20 Moneta. Očekáváme 32% r/r pokles čistého zisku na 668 mil. . Důvodem poklesu je především nárůst opravných položek v souvislosti s očekávaným dopadem Covid-19. Investoři se zaměří na výhled, který by měl pomoci vytvořit si obrázek možného dopadu pandemie do čísel banky.

Ve středu zveřejní svá čísla Komerční banka. Zde očekáváme 22% r/r pokles čistého zisku na 2,5 mld. . Důvody poklesu jsou mírný pokles tržeb, vyšší provozní náklady a vyšší rizikové náklady. I zde se investoři zaměří především na výhled resp. potažmo na dopad pandemie na hospodaření banky.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní podnikové objednávky za březen (oček. -8,7 po 0,0 % m/m), úterní ISM služeb za duben (oček. 41 po 52,5 bodu m/m) a páteční měsíční data z trhu práce za duben (oček. -22 mil. po -700 tis. nových prac. míst). V Číně se zaměříme na čtvrteční data za dubnovou obchodní bilanci, kde se čeká prohloubení propadu jak u exportu (oček. -9,5 po -6,6 % m/m), tak u importu (oček. -10,0 po -1,0 % m/m) v dolarovém vyjádření. V Německu se zaměříme na středeční podnikové objednávky za březen (oček. -10,0 po -1,4 % m/m) a čtvrteční průmyslovou produkci za březen (oček. -7,3 po +0,3 % m/m).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688