Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.04.2020 15:59:39

Počasí před námi: Vláha i příjemné teploty

 

V počasí nastala změna. Pár týdnů dominovaly nad střední Evropou tlakové výše. Proudění bylo východní a suché. Od západu se nyní přece jenom prosadil oceán. Přibyly srážky, vlhkost a teploty mírně klesly. V dalších dnech bude mít západní proudění od oceánu nadále navrch. Na jižní Moravě se lidé mohou ptát: Jaké srážky? Bohužel jižní Morava je při západním proudění nejvíc „bita“ a srážky se stihnou na Českomoravské vrchovině rozpadat.

Podobně tomu bude hned v noci na pátek. Od západu přijde další fronta, která přinese srážky hlavně do Čech. Od východní poloviny Českomoravské vrchoviny srážky zeslábnou. I v dalších dnech se objeví přeháňky nebo občasný déšť. Vody nebude dost vzhledem k silnému suchu na území Česka. Díky západnímu proudění od oceánu by ale sucho mohlo v dalších dnech mírně slábnout. Velmi špatně je na tom celá severovýchodní polovina republiky, Karlovarsko a jihočeské pánve.

Předpověď počasí na další dny

Hned v noci na pátek od západu zataženo s deštěm, a to hlavně v Čechách. Místy naprší i 10 mm vody. Přes den bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 15 až 19 °C, v Čechách při trvalejším dešti 13 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, od západu další občasný déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky. Teploty 14 až 18 °C.

Také v neděli bude oblačno až zataženo. Občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 11 až 15 °C. Neděle bude jediný den, kdy teplota citelně klesne.

Od pondělí bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo slabý déšť. Teploty 15 až 20 °C.

Počasí 2.5.2020

Srážkový rozdíl mezi západem a východem

Více srážek čekejte na západě. Západní polovina republiky má lepší polohu vzhledem k oceánu a jak je Česko vyprahlé, tak směrem na východ srážky ztrácí energii. Nejméně srážek obdrží jižní Morava, nejvíce západní Čechy.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty