TNBiz (TN.cz)
Studium  |  30.04.2020 13:37:21

Jak mají otevřít a fungovat mateřské školky vláda neřekla

Ačkoli některá vládní opatření ohledně znovuotevření škol už platí, mateřské školy stále netuší, na čem jsou. Na ně totiž dle vyjádření Pedagogické komory ministerstvo školství poněkud zapomnělo a nevydalo pro ně žádné pokyny. Někteří učitelé a vychovatelé se proto bojí o své zdraví.

Zejména nejednotná a prakticky neexistující zákonná pravidla, upravující provoz mateřských škol, jsou dle pedagogů tím největším problémem.

Stávající chaos přináší vrásky také rodičům. Pokud "jejich" mateřská škola nepřerušila provoz, nemohou totiž žádat o ošetřovné. Ministru školství Robertu Plagovi kantoři vytýkají celou řadu nedostatků stávajícího systému.

Část mateřských škol zůstala v rámci nouzového stavu otevřená alespoň pro děti zdravotníků, policistů či hasičů. Většina školek ale z rozhodnutí jejich zřizovatelů zavřela a zbývající část sice provoz nepřerušila, ale o pravidlech toho, jak chod školky udržet bezpečný, je nikdo nepoučil.

Starostové některých měst navíc podle Pedagogické komory tlačí na to, aby mateřské školy naplno znovu otevřely už 4. května. S tím se pojí problém s nárokem rodičů na ošetřovné.

"Jestliže zůstala mateřská škola v provozu bez omezení, nemůže rodič dítěte žádat o ošetřovné. Pokud se současná pravidla nezmění, s postupným otevíráním školek přijde o ošetřovné většina rodin. Třídy se tudíž mohou znovu rychle zaplnit až 28 dětmi, protože rodiče budou nuceni vrátit se do práce," upozornil prezident Komory Radek Sarközi.

"Ministerstvo školství avizovalo, která pravidla by měla platit při otevření prvního stupně základních škol. Jaké podmínky se chystají pro mateřské školy, není doposud známo," doplnil Sárközi.

Podle něj navíc ze strany ministra Plagy nepřišel jediný návrh, který by profesní organizace mohly připomínkovat a pomoci s jeho úpravou. Učitelé se tak bojí, že ministerstvo sice přijde s návrhem toho, jak by měl provoz školek fungovat, ten ale bude na hony vzdálený reálné praxi. Právě nedostatek jakékoli komunikace se školami vytýká Pedagogická komora ministerstvu nejvíc.

Učitelé přitom patří mezi koronavirem nejvíce ohrožené profese, řada pedagogů je navíc staršího věku a spadá tak do ohrožené skupiny. "Nejmladší děti si základní hygienické návyky teprve osvojují, obávám se o své zdraví, protože patřím do rizikové skupiny. Budeme mít dostatečné množství ochranných pomůcek, když je v současnosti nemají ani zdravotníci?" ptá se Eva Kotyzová, učitelka s třicetiletou praxí.

Řada učitelů si ani nedovede představit, jak by malé děti přiměli nosit povinné roušky. Jisté není ani to, kolik dětí ve školce najednou vlastně může být. "Zatímco školky pro děti rodičů z IZS mají nastaveno, že ve třídě může být maximálně 15 dětí, pro ostatní otevřené školky žádná omezení neplatí," varuje Gabriela Lacková, ředitelka mateřské školy v Hradci nad Moravicí.

Dle informací Pedagogické komory ministerstvo školství dokonce ani neeviduje, kolik mateřských školek bylo vlastně zavřených. K dispozici prý nemá ani informace, kolik z nich skončilo v karanténě nebo u kolika dětí či zaměstnanců se potvrdil koronavirus.

Ministerstvo školství se však brání tím, že má v této záležitosti svázané ruce. "Harmonogram uvolňování karanténních opatření, včetně školství, je výlučně na posouzení ministerstva zdravotnictví v součinnosti s epidemiology, potažmo vlády," řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688