Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.04.2020 09:13:58

Rozbřesk: Fed čeká oživení U, co nového dnes představí ECB?

Jak se dalo očekávat, tak Fed svou politiku na dubnovém zasedání nikterak nezměnil, neboť již během března prakticky vystřílel celou svoji munici. Oficiální úrokové sazby v USA tedy zůstávají na technické nule a Fed bude nakupovat vládní a hypoteční dluhopisy tak, jak to bude potřebovat. Americká centrální banka je však připravena dělat více, byť si je dobře vědoma svých limitů, a proto ústy svého šéfa J. Powella vybízí Kongres, aby byl fiskálně ještě agresivnější. Fed je přitom evidentně připraven rozpočtovou robustní expanzi podporovat svou uvolněnou politikou, přičemž má v záloze i další úvěrové programy. Alespoň tak v kostce vyzněla první tisková videokonference šéfa FOMC, kterou zorganizovala pandemie.

Pokud jde o “tradiční” komentář, kterým FOMC vysvětluje svoji politiku, tak ten tentokrát zcela netradičně neobsahuje žádné explicitně vpřed hledící prvky. V dnešní makroekonomické situaci, kdy americký HDP (ve 2. čtvrtletí) může poklesnout o 30-40 % a míra nezaměstnanosti skočit v dubnu na nějakých 15 %, se však vedení Fedu nelze divit, že si příliš nechce malovat budoucnost ekonomiky a svojí politiky.

Z video vystoupení J. Powella přitom vyplynulo, že Fed počítá s tím, že zatímco data za druhý kvartál budou odstrašující, tak oživení nebude zdaleka tak rychlé, a to s ohledem na jen postupné odbourávání karanténních opatření. Fed tedy zjevně nevěří na oživení ve tvaru “V”, ale spíše na průběh reprezentovaný písmenem “U”. Z tohoto důvodu je třeba počítat s tím, že politika nulových úrokových sazeb a nákupu dluhopisů nebude otázkou jen několik měsíců či dvou kvartálů. Fed bude chtít totiž vidět, že tento exogenní korona šok skutečně na trhu práce odeznívá a míra nezaměstnanosti se vrací z dvojciferných hodnot ke své přirozené úrovni (cca 4 %).

Dnes se pozornost od Fedu stočí do Evropy k prvním odhadům HDP za první kvartál a k zasedání ECB. HDP v eurozóně ještě nepřinese to nejhorší (to nás čeká v druhém kvartále), na druhou stranu i tak pravděpodobně kvůli výraznému propadu zejména italské ekonomiky v průběhu března již celá eurozóna zaznamená viditelně negativní výsledek (-3 až -4 %).

Na dnešním zasedání ECB pak bude ústřední otázkou rozšíření aktiv, která ECB může nakupovat, i o tzv. “padlé anděly” - dluhopisy, které měly investiční rating BBB před startem pandemie, ale v jejím průběhu o něj přišly. To by výrazně zvýšilo záruky především nejen za Itálii, ale pravděpodobně i za řadu soukromých podniků.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejšího dne mírně posilovala a dostala se až těsně pod hranici 27,10 EUR/CZK. Pozornost trhu dnes nejspíše upoutá nejenom odpolední výstup z jednání ECB, ale i dopolední zveřejnění předběžného bleskového odhadu HDP eurozóny za první čtvrtletí letošního roku. Razance, s jakou eurozóna vstoupila do recese, totiž může leccos napovědět i o českém odhadu HDP, který přijde na řadu až 15. května.


Zahraniční forex

Výše uvedené skromné závěry z včerejšího zasedání FOMC byly přechodným povzbuzením pro eurodolar, který reagoval na pokles dolarových úrokových sazeb.

Přechodným, protože dnes je před námi zasedání ECB, kterému navíc bude předcházet zveřejnění výsledku HDP eurozóny za první kvartál. Ten přitom může vyznít ještě hůře, než včera zveřejněný údaj o americkém HDP (ten mezikvartálně propadl o 1,2 %), což bude ECB tlačit k ještě více expanzivní politice.


Ropa

Ropný trh pokračuje v oživení, které svými zisky táhne americká lehká ropa WTI, jejíž cena dnes ráno stoupá nad 17 dolarů za barel. Severomořská ropa Brent mezitím rovněž posiluje, a to až do těsné blízkosti 25 dolarů za barel. Hlavním důvodem takto pozitivní cenové vzpruhy jsou včerejší fundamentální čísla z dílny EIA. Ta totiž naznačila, že zásoby ropy ve Spojených státech rostly nejpomaleji od března a citelně tak zaostaly za očekáváním trhu. Dodatečný impuls pak dorazil z Norska, které se rozhodlo v červnu dobrovolně omezit vlastní produkci o 250 tis. barelů denně a po zbytek tohoto roku pak o 134 tis. barelů denně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688