TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  29.04.2020 22:47:24

Takové sucho jsme 500 let nezažili. Obce řeší, jak vůbec přežijí léto


Česká republika čelí podle ministra životního prostředí Richarda Brabce největšímu suchu za posledních 500 let. Nedostatek srážek a zvyšující se průměrná teplota ubírají vodu půdě i řekám.

V některých obcích je už teď v dubnu zakázáno napouštění bazénů a kropení zahrad, v létě se situace ještě zhorší, a stát tak musí vymyslet, jak více udržovat vodu v krajině a jak například využívat odpadní vody.

Mírná zima, málo srážek a vyšší teploty. Výsledkem je největší sucho za posledních 500 let. „Když porovnáme velmi suché roky 2015 a 2018 s tímto rokem, tak do toho jdeme s větším deficitem vody ať už v zemědělské půdě, nebo v řekách, nebo v podzemních zdrojích. Pokud se něco zázrakem nezmění, tak skutečně můžeme čelit velmi vážnému suchu,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO).

V Česku mezi lety 2014 a 2020 podle studie ubylo 400 milimetrů srážek. V některých krajích až metr. Nejhůř na tom je teď Královéhradecký kraj, kde ubývá voda nejrychleji - přes 800 milimetrů. Sucho dlouhodobě trápí jih a severozápad Čech i Olomoucko.

Dokazuje to i Orlice před Hradcem Králové. V tuto chvíli tudy protéká necelých pět kubíků vody za vteřinu, přitom dlouhodobý průměrný průtok je tu čtyřikrát vyšší.

„Letošní zásoby ve sněhu byly poměrně nízké, na horách se pohybovaly okolo 20 - 25 % průměrných hodnot,“ potvrdil Jiří Petr z Povodí Labe.

„Musíme počítat i s tím, že v řadě obcí, které jsou závislé na mělkých zdrojích vody, studnách a vrtech a nemají velké přehrady a vodárenské nádrže, tak tam skutečně může být problém se zásobováním vodou. Již dnes se děje, že města omezují spotřebu vody, zakazují napouštění bazénů, kropení zahrádek. Je neuvěřitelné, že se to stalo už v dubnu,“ uvedl ministr Brabec.

Suchu se nedá zcela bránit, ale snažíme se přírodě pomoci. Vytvořili jsme program, vracíme vodu lesu, ze kterého obnovujeme a stavíme menší lesní nádrže, které zadrží vodu. Vracíme potoky do přírodních meandrů nebo budujeme tůně a mokřady,“ popsala aktivity mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
V letošním roce by mělo ministerstvo životního prostředí vynaložit na boj se suchem 2,5 miliardy korun. Přidat chce například na dešťovku v domácnostech, výsadbu stromů nebo zajištění zdrojů pitné vody v obcích.

„Musíme ji zadržet, aby se zasáhla, nenechat ji odtéct. Uděláme tisíce opatření zadržení vody v krajině, obnovu tůní, mokřadů, zlepšení kvality zemědělské půdy, tak i využití srážkové vody ve městech,“ dodal Richard Brabec. Na 12. května ministr Brabec svolal Národní koalici pro boj se suchem. Řešit chce konkrétní krizové scénáře a připravenost krajů, měst a obcí na zásobování pitnou vodou.

 

ČR zažívá nejhorší sucho za 500 let. Jak s ním bojovat? Odpovídá ministr životního prostředí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688