Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.04.2020 17:38:22

Amazon a Walmart v době pandemie

Americké akcie v indexu SPX jsou za poslední tři měsíce více než 10 % v záporu, akcie společnosti Walmart více než 10 % v plusu a Amazon více než 20 % v plusu. The Atlantic přitom tvrdí, že „pandemie navždy změní americký maloobchod“. Podívejme se na tento příběh trochu více.

Začněme Walmartem a tím, co si o něm nyní myslí investoři. Tím nemíním jejich prohlášení, ale faktické kroky projevující se v ceně akcie a její valuaci. S výnosy vládních obligací pohybujícími se kolem 0,66 % a betou kolem 0,3 by se požadovaná návratnost u této akcie měla pohybovat kolem pouhých 2,15 %. Kapitalizaci ve výši 363 miliard dolarů by pak ospravedlnil třeba následující volný tok hotovosti FCF (to, co zbude po investicích a je k dispozici akcionářům):



Výchozí hodnota je nastavena na FCF posledního fiskálního roku a podle současné kapitalizace by tak v tomto scénáři FCF řadu let klesalo o téměř 10 % ročně. Tedy na cca polovinu výchozí hodnoty. Jinak řečeno, podle trhu se z Walmartu do necelých deseti let stane zhruba poloviční společnost. Tato kalkulace ale předpokládá, že riziková prémie trhu se bude pohybovat na historickém standardu. Pokud by se kvůli současným turbulencím dlouhodobě zvedla o 1 procentní bod, ono „požadované“ FCF by se ke konci období zvedlo nad 8 miliard dolarů. Což je ale stále hluboko pod současnými hodnotami, o takovém roku 2018 nemluvě.

The Atlantic tvrdí, že „vstupujeme do nové vývojové fáze maloobchodu, ve které se velké společnosti zvětšují, naopak padne řada rodinných obchodů... do e-retailu bude mířit více ekonomických aktivit a restaurace podstoupí transformaci“. Mimochodem ohledně celkového života v městech The Atlantic míní, že města se v příštích několika letech stanou méně atraktivními a tak tam bude život levnější.

Za posledních 50 let podle Atlanticu rostl počet amerických nákupních středisek téměř dvakrát rychleji než počet obyvatel v USA. V roce 2015 tak měly Spojené státy desetkrát více nákupních prostor na obyvatele než třeba Německo. A The Atlantic míní, že takový stav nemá ve věku Amazonu žádný smysl. COVID-19 pak podle něj nevytvoří úplně nové nákupní zvyklosti, ale spíše posílí dosavadní trendy. Co vlastně nyní implikuje kapitalizace Amazonu? Odpověď přináší následující graf:



Amazon za fiskální rok 2019 vydělal na volném toku hotovosti více než 20 miliard dolarů. Jeho současnou kapitalizaci by ospravedlnilo například FCF, které by se popsaným způsobem do osmi let dostalo nad 100 miliard dolarů (kalkulace porovnatelná s tou u prvního grafu). Výsledek této jednoduché úvahy a kalkulací je tedy takový, že Walmart míří podle trhu k cca zpolovičatění a Amazon k zdesateronásobení (celkovému, nejen u retailových aktivit).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688