Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.04.2020 17:03:31

Summary: Adidas, Bayer a předběžně příjemné překvapení z Deutsche Bank

Tradiční výrobce tenisek a sportovního oblečení Adidas (Investiční tipy) v prvním čtvrtletí 2020 zaknihoval tržby ve výši 4,8 mld. EUR, což značí meziročně 20% pokles, který ale souhlasí s predikcemi trhu.

Může za to samozřejmě katastrofální situace, ve které se ocitl globální kamenný prodej. Tržby z internetových prodejů to nedokázaly zcela kompenzovat, i když jejich růst o 35 % meziročně (v březnu dokonce +55 % meziročně) je velice povzbuzující. Hrubá marže se kvůli mixu špatných čínských prodejů, měnových pohybů a zrušených objednávek propadla o 4,2 p.b. yoy na 49,3 % při konsensu 50,6 %. Efekt provozní páky pak znásobil dopad na samotný provozní zisk, který se sesypal o 95 % yoy na směšných 65 mil. EUR při trhem predikovaných 220 mil. EUR. Zásoby narostly o 35 % yoy, na rozvaze jsou v této chvíli 2 mld. EUR v hotovosti.

Výhled pro další kvartál vychází ze třech faktů: březnový 55% meziroční růst online tržeb; výrazné dubnové zotavení tržeb v Číně; 70 % všech kamenných prodejen ve světě je stále zavřených. Proto management předpokládá až 40% meziroční pokles tržeb a dokonce provozní ztrátu. Tyto odhady jsou hluboce pod konsensem trhu, který počítá s meziročně 20% poklesem tržeb a provozním ziskem 360 mil. EUR. Společnost zároveň neposkytla výhled na celý kalendářní rok. Dividenda na rok 2020 byla zrušena již v polovině dubna jako podmínka státem garantované půjčky.

Akcie Adidas se obchodují na včerejší zavírací ceně.

Bayer

Společnost Bayer zaknihovala tržby ve výši 12,9 mld. EUR (+5 % yoy), čímž mírně překonala konsensus postavený na 12,6 mld. EUR. Marži EBITDA (provozní zisk + odpisy) dokázal management rozšířit o 150 bps yoy na 34,2 % při trhem predikovaných 32,5 %. Finální čistý zisk na akcii tím pádem poskočil o 10 % yoy na 2,67 USD a tedy o 10 centů nad konsensus trhu.

Při pohledu na jednotlivé divize nejde nepochválit výkon zemědělské Crop Science (někdejší Monsanto), která byla dlouhou dobu jen trnem v patě. Divize zvedla tržby o 6 % yoy a ukazatel EBITDA až o 12 % yoy, za což může děkovat jak silnému startu zemědělské sezóny, tak předzásobení klientů kvůli strachu z korony. Překvapila také farmaceutická divize především díky úspěchu vlajkové lodi Xarelto (antikoagulant), jejíž 20% yoy zvednutí tržeb se v tomto případě neslo zcela v duchu předzásobení kvůli koroně.

Příjemné je, že management nestáhl v únoru publikovaný výhled na rok 2020 a ponechává jej v nezměněné podobě. Nadále počítá s růstem tržeb o 3 až 4 % na 44 až 45 mld. EUR, marží EBITDA v okolí 28 % a čistým ziskem na akcii mezi 7,0 až 7,2 EUR. Ponechána byla také dividenda.

Co se týče právních sporů ohledně škodlivosti herbicidu Roundup, počet žalob byl k 14. dubnu přibližně 52,5 tisíce (k 6. únoru 48,6 tis.). Soudní líčení však určitě nezačnou před červnem 2020, takže investoři si můžou ještě vydechnout.

Akcie Bayer dnes rostou o přibližně 4 %.

Deutsche Bank

Přední zastupitel německého investičního bankovnictví dnes předběžně vydal překvapivě dobrou sadu čísel za první kvartál roku. Tržby by se měly pohybovat v okolí 6,4 mld. EUR, což je přibližně na úrovni předešlého roku, avšak vysoce nad konsensem trhu 5,7 mld. EUR. Na rizikové náklady bylo vyčleněno jen 500 mil. EUR (konsensus 370 mil. EUR), což je sice dvojnásobek předešlého kvartálu, avšak neporovnatelně málo ve srovnání s americkými protějšky.

Zatím se nám tím potvrzuje sdělení z výsledků Credit Suisse, že evropské banky radši rozprostřou tyto náklady v čase a nebudou vytvářet obří jednorázové flastry. Čistý zisk ve výší 66 mil. EUR (konsensus ztráta 350 mil. EUR) je nakonec obrovským překvapením i ve srovnání s hlubokými ztrátami předešlých kvartálů.

Kapitálová přiměřenost CET1 by měla klesnout jen o 80 bps qoq na 12,8 %. Udrží se tím nad cílem banky 12,5 % a vysoko nad doporučenou hranicí 10,2 % (ECB ji v lednu snížila z 11,6 %). Zároveň se nám však dostalo varování, že v průběhu roku může kvůli důsledkům koronakrize tento ukazatel klesnout pod cílených 12,5 %.

Více detailů se dozvíme spolu s kompletními výsledky již tuto středu.

Akcie dnes posilují o 10 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

07.06.2022Příjemné překvapení z maloobchodu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.02.2022Příjemné překvapení z české ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688