TNBiz (TN.cz)
Investice  |  27.04.2020 13:58:09

Nakažených je přes tři miliony. Italové uvolní opatření, budou moci za rodinou


Počet celosvětově potvrzených případů koronaviru překonal tři miliony, o život už přišlo více než 200 tisíc lidí. Několik evropských zemí ale v neděli zaznamenalo nejnižší nárůst infikovaných od poloviny března, a opatření proti epidemii se proto zmírňují.

Celostátní karanténa v rámci koronavirové pandemie se v Itálii pomalu blíží ke konci. Více než sedm týdnů nemohli Italové na normální život ani pomyslet, v neděli ale země evidovala nejnižší přírůstek počtu nakažených od 14. března, a to 260 případů.

"Začíná druhá fáze. Díky obětem, které jsme doposud podstoupili, se nám podařilo zabránit šíření pandemie," prohlásil italský premiér Giuseppe Conte.

Uvolňování opatření v zemi začne 4. května. Lidé budou moci v malých skupinkách navštěvovat své příbuzné, ale pouze se zakrytým obličejem. Povolený bude pohyb uvnitř regionů, napříč Itálií zatím obyvatelé cestovat moci nebudou.

Restaurace a bary budou moci na začátku května otevřít výdejní okénka. Rozestupy ale budou Italové muset dodržovat ještě měsíce. "Pokud ne, epidemiologická křivka může opět narůst a vymknout se kontrole. Dovolte mi říci: jestli milujete Itálii, držte si odstup," uvedl Conte.

Nejnižší nárůst počtu případů za poslední měsíce zaznamenalo v neděli i Německo, Španělsko nebo Francie. Ve Velké Británii pak stoupl počet obětí o 413, což je nejméně za celý duben.

Zpátky do práce se v pondělí vrací britský premiér Boris Johnson, který se několik týdnů s nemocí Covid-19 léčil. Podle britských médií bude mít návrat velmi složitý - v zemi totiž stoupá tlak na zmírnění opatření a zvýšení počtu testovaných.

"Nemůžeme se jen tak vrátit, normální život bude vypadat jinak. S dodržováním rozestupů ve společnosti, zejména v prostorách, které jsou teď uzavřeny. Chceme se ujistit, že se budeme řídit vědeckými důkazy," uvedl ministr zahraničí Dominic Raab.

Postupné uvolňování opatření zvažují i některé státy v USA. Spojené státy zaznamenaly za posledních 24 hodin 1330 úmrtí spojených s koronavirem. Jde o nejnižší číslo za poslední tři týdny.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688