Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.04.2020 12:23:45

Natixis: Co nás může brzdit po pandemii

Ekonomové francouzské investiční banky Natixis si kladou otázku, co by mohlo brzdit oživení eurozóny poté, co poleví pandemie. Jejich cílem tak není odhadnout, kdy bude možné ekonomiku znovu plně otevřít. Ale to, co by jí i poté mohlo bránit v návratu k předchozímu výkonu.

Natixis považuje za nebezpečí možné chování korporátního sektoru. Bylo totiž „učiněno rozhodnutí, že firmy se mohou během současné krize více zadlužit“ a to by se mohlo projevit na jejich ochotě investovat. Vlády se totiž snaží zabránit bankrotům firem vyvolaným propadem ekonomiky a poptávky a tudíž společnostem garantují úvěry a poskytují půjčky. To ale znamená, že až krize poleví, korporátní sektor bude zadluženější než před ní. To se podle Natixisu projeví nižší ochotou investovat a tvořit pracovní místa tak, jako tomu bylo i po poslední krizi.

Změna může nastat rovněž v chování domácností. Ty jsou nyní podle Natixisu nuceny šetřit, protože řada obchodů je uzavřena. Nebezpečí ovšem spočívá v tom, že domácnosti nemusí současné úspory změnit v pokrizový nákupní boom, ale namísto toho se rozhodnou, že správnou reakcí na aktuální ekonomickou situaci jsou vyšší úspory. Vedle útlumu investic by tak kvůli obavám domácností mohlo dojít i k útlumu spotřeby.

Natixis si všímá i toho, že na periferii eurozóny rostou rizikové spready na trhu vládních obligací (viz graf). Dochází k tomu i přesto, že ECB nakupuje vládní obligace a výsledkem je negativní tlak na hospodářství takto postižených zemí. K tomu se přidává propad mezinárodního obchodu, který je podle ekonomů banky dán jednak krizí některých rozvíjejících se ekonomik a také poklesem globální poptávky po zboží dlouhodobé spotřeby.



Dlouhodobější pokles investic a spotřeby domácností spolu s problémy v mezinárodním obchodu a tlaky na periferii eurozóny mohly bránit tomu, aby její ekonomika po opadnutí pandemie prošla oživením. Natixis zmiňuje, že bránit se proti tomuto scénáři lze sdílením závazků zemí eurozóny, které by pomohlo snížit rizikové spready. A ku pomoci by mohla být také opatření namířená proti zániku pracovních míst, která by pozitivně působila na sentiment domácností i firem.

Zdroj: Natixis


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.01.2023Ceny v průmyslu brzdí růst, čeká nás další zpomalení Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
19.08.2021Pandemie opět brzdí čínské přístavy Export (export.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688