Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.04.2020 17:32:51

Počasí: V novém týdnu konečně i déšť

 

Krajina, zahrádky i pole už ji nutně potřebují. Vláhu. Všechno je na dobré cestě, aby v novém týdnu konečně zapršelo. Nečekejte ale zázraky a velké úhrny. Vzduchová hmota nad Evropou je tak suchá, že budou srážky rychle slábnout. Déšť a přeháňky přijdou od západu. Víc vody tedy dostanou Čechy a horské polohy, kterým situace svědčí. Teploty budou stoupat do úterý, kdy dorazí od západu studená fronta už letního typu. To znamená, že se objeví i bouřky.

Pásma srážek budou rozbitá a přeháňky, bouřky a déšť spíš lokální. Uvidíme, jak se přesně situace vyvine. Duben byl extrémně suchý měsíc. Snad ve svém závěru špatnou bilanci trochu napraví. Celý týden bude příjemně teplý, teploty nebudou klesat pod 14 °C. S příchodem oblačnosti a srážek začnou být teplejší i noci. Nejteplejší bude úterý. To bude před frontou až 24 °C.

Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude skoro jasno, polojasno. Jen přechodně by mohlo být oblačno. Teploty 18 až 22 °C.

V úterý bude skoro jasno, polojasno. Během dne od západu na studené frontě přeháňky a bouřky. Teploty před frontou 20 až 24 °C. Při bouřce rychlé ochlazení.

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Teploty 15 až 19 °C.

Ve čtvrtek bude nejčastěji oblačno, od západu další přibývání oblačnosti, místy s deštěm. Teploty 16 až 20 °C.

V dalších dnech bude oblačno, místy přeháňky nebo déšť, ojediněle i bouřky. Teploty 14 až 20 °C.

Počasí 28.4.2020

Nic není potřeba víc než déšť

Vodní deficit v půdě i podzemních zásobách je obrovský. Sucho bude až do úterý sílit. Na 35 až 40 % území bude tzv. extrémní sucho podle stupnice projektu Intersucho. Je to nejvyšší stupeň sucha, kdy začínají plodiny vadnout, protože už nedokáží nasát svými kořeny vodu z půdy. Některým oblastem Česka chybí za posledních 5 let tolik vody, že uschlo 80 % lesů.

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty