Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.04.2020 14:29:05

FT: ECB chce špatnou banku pro špatný dluh

Myšlenka založit špatnou banku pro eurozónu už tu jednou byla. Teď se tento nápad, jak z rozvah bank v eurozóně odsát nedobytné pohledávky za miliardy eur, vrací znovu. Prosazují ho vysoce postavení činitelé ECB, kteří o něm hovořili se zástupci Evropské komise, napsal dnes list Financial Times. V Bruselu prý nápad znovu naráží na odpor.

Idea je taková, že takzvaná špatná banka by převzala nesplácené úvěry (NPL), které v rozvahách bank v eurozóně visí od finanční krize z roku 2008. Také by ale mohla pojmout očekávaný příval toxického dluhu, vyvolaný hospodářským propadem v důsledku koronavirové pandemie.

Vysoce postavení unijní činitelé se ale prý postavili proti. Zdráhají se totiž upustit od jiných unijních pravidel, která požadují, aby byla státní pomoc bankám poskytnuta až poté, co proběhne proces pro řešení krizí, který svaluje ztráty na jejich akcionáře a držitele dluhopisů.

S myšlenkou na vytvoření unijní špatné banky přišel už počátkem roku 2017 Andrea Enria, nynější předseda Rady dohledu ECB. Tehdy byl ještě šéfem Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA), totiž nezávislého orgánu EU, který usiluje o zajištění jednotné obezřetnostní regulace v rámci evropského bankovnictví.

Bruselští úředníci tehdy jeho ideu zablokovali. Jako důvod uvedli pravidla o státní pomoci, Enria se ale nyní snaží tento plán opět vzkřísit, tvrdí zdroje FT.

Toxické řecké rozvahy

Ze všech zemí v eurozóně mají největší podíl špatných úvěrů v rozvahách řecké banky. V úvěrových knihách tvoří až 35 %. Jde o pozůstatek dluhové krize z let 2010 – 2015, která Řecko dostala na pokraj odchodu z eurozóny. Během čtyř let se bankám pod silným tlakem ECB podařilo snížit špatné úvěry o zhruba 40 %. Čtveřice největších řeckých bank hodlá prodat skoro polovinu veškerých nedobytných pohledávek v Řecku, konkrétně balík za zhruba 32 miliard EUR. Koronavirová krize ale jejich plány pravděpodobně naruší. Nejlepší způsob, jak jejich rozvahy rychle narovnat, je teď pomocí špatné banky, domnívá se guvernér řecké centrální banky a člen Rady guvernérů ECB Yannis Stournaras.

“Poučení z krize je takové, že NPL se můžete rychle zbavit jenom prostřednictvím špatné banky,” sdělil listu FT. “Může to být evropská banka, nebo státní. Musí se to ale stát rychle.”

Podle vysoce postavených činitelů EU jsou i jiné způsoby, jak s toxickým dluhem naložit. Podrobnosti ale neuvedli, napsaly FT.

Předběžná jednání o vzniku špatné banky vedli zástupci ECB i s oddělením Evropské komise pro finanční stabilitu a kapitálové trhy, tvrdí také tento list s odvoláním na zdroje. Stopka prý přišla z unijní strany. Obnovení rozhovorů ale není vyloučeno s tím, jak se bude pandemie dále vyvíjet.

Skutečně evropské řešení

Enria v dnes zveřejněném rozhovoru pro španělský list El Confidencial připomněl, že banky v eurozóně vstoupily do nejnovější krize v porovnání s globální finanční krizí s „mnohem silnějšími rozvahami, mnohem silnějšími kapitálovými pozicemi, kvalitnějším kapitálem, silnějšími polštáři likvidity, intenzivnějším dohledem a silnějšími regulatorními rámci“.

To, zda se aktuální krize nepřetaví v krizi dluhovou, záleží podle něj hodně na hloubce a trvání současné krize. „Je zapotřebí skutečně evropská odpověď, abychom se vyvarovali toho, že celkově exogenní šok, jehož původcem je virus, zmutuje do hlubší krize, obzvláště v některých členských státech,“ uvedl také.

Zdroje: FT, Bloomberg, ECB, EBA

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.09.2023Dluh Spojených států není tak špatný, jak je vykreslován Tisková zpráva (Tisková zpráva)
19.01.2023Když špatné zprávy jsou špatné ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688