mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.04.2020 05:26:00

Omezení a podmínky vstupu na území Filipín (COVID-19)

25.04.2020 / 05:11 | Aktualizováno: 25.04.2020 / 05:26

V současnosti je 30 denní bezvízový pobyt pro české občany přerušen a nelze tedy bez platných víz vstoupit na území Filipín.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/omezeni_dopravy_koronavirus.html

https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

V současnosti je 30 denní bezvízový pobyt pro české občany přerušen a nelze tedy bez platných víz vstoupit na území Filipín. Vstup cizincům je povolen pouze s platnými dlouhodobými vízy/ pobyty. V případě žádosti o filipínská víza kontaktujte Zastupitelský úřad Filipín v Praze.

Tranzit přes Filipíny je možný, i přesto to je potřeba před nákupem letenky potvrdit s leteckou společností.

Letecké spoje

Přehled aktualizovaných informací IATA k omezením vstupu do jednotlivých zemí naleznete zde.

Prezident Filipín Rodrigo Duterte zakázal dne 2. 2. 2020 do odvolání přílety návštěvníků z ČLR, Hongkongu a Macaa, včetně cizinců, kteří v posledních 14 dnech před svým příletem pobývali v pevninské Číně. Fakticky tak bylo přerušeno letecké spojení mezi Filipínami a Čínou, neboť letecké společnosti zajišťující toto spojení zrušily své letecké spoje.

Cesty přes ČLR, Hongkong a Macao nejsou tedy možné.

S platností od 16.3.2020 je požadováno od cizinců, kteří pobývali během posledních 14 dní v Itálii nebo v Iránu potvrzení od lékaře vydáno nejpozději 48 hodin před vstupem do země. Všechny tyto osoby jsou povinny podrobit se 14 denní karanténě. Výjimkou jsou filipínští občané, jejich rodinní příslušníci a filipínští rezidenti.

Další omezení vstupu

Úřady Filipínské republiky na své území nevpustí cizince, kteří pobývali v některých provinciích Korejské republiky.

Velvyslanectví České republiky v Manile upozorňuje, že úřady Filipínské republiky nevpustí na své území cizince, kteří před příjezdem na Filipíny pobývali v některých provinciích Korejské republiky. Jedná se zejména o provincii Severní Gyeonsang nebo Gyeongbuk, včetně okresů Daegu a Cheondo. Filipínské úřady zatím neupřesnily, jakým způsobem budou tento zákaz vymáhat, lze však předpokládat, že český občan, který v těchto korejských oblastech před příletem na Filipíny pobýval, nebude na území Filipín vpuštěn. Letecká doprava mezi Filipínami a Jižní Koreou tímto opatřením není dotčena.

3. DOPRAVA:

Jediným momentálně funkčním mezinárodním letištěm na Filipínách je letiště NAIA v Manile, kde byl provoz omezen pouze na Terminál 1. Momentálně nejsou dostupné žádné lety z Manily do Prahy pouze se standardním 1 přestupem, je třeba letět do Frankfurtu, Mnichova nebo Vídně (či jiných evropských měst) se společností Qatar Airways (1 let denně) a Korean Airway (Incheon, 1 let denně) nebo s Gulf Air přes Bahrajn do Frankfurtu (plus Paříž a Londýn). Nejčastější tranzitní cesty přes Singapur, Hongkong, Tokio nebo Tchaj-wan nejsou nyní možné.

Letecká i námořní doprava osob mezi filipínskými ostrovy byla zastavena, s výjimkou repatriačních a sběrných letů organizovaných zastupitelskými úřady v Manile. V případě zájmu o tyto lety nás kontaktujte prostřednictvím emailu (manila@embassy.mzv .cz nebo karantenamanila@gmail.com).

4. OPATŘENÍ:

Všechny osoby, které vstupují na území Filipín, se povinně musí podrobit 14 denní domácí karanténě.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

https://www.doh.gov.ph/

https://www.who.int/philippines

MZV na na webu i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Vláda rozšířila i okruh cizinců, kteří mohou za jasně stanovených podmínek vstoupit na území Česka. Usnesení vlády č.443 ze dne 23.4.2020 navíc dává občanům České republiky (ČR) možnost vyhnout se při návratu karanténě, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní PCR test na COVID-19. U pendlerů končí povinnost vycestovat ve 14denním cyklu. Pokud pravidelně předloží negativní test, mohou cestovat za prací každý den. Informace o podmínkách vycestování naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR. V příloze naleznete vzor lékařského potvrzení.

Usnesení č. 443 rovněž rozšířilo povinnost pro občany Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky za účelem výkonu ekonomické činnosti, nebo studia na vysoké škole předem oznámit datum a způsob vstupu na území České republiky prostřednictvím online formuláře, který je k dispozici na webu MZV (v příloze samotné usnesení vlády a vzor lékařského potvrzení o výsledku testu PCR).

přílohy

Vzor - Lékařské potvrzení o výsledku testu PCR - 434 KB PDF (Acrobat dokument) 25.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3956538/VZOR_le_kar_ske__potvrzeni__o_vy_sledku_testu_PCR_na_SARS_CoV_2.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688