mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.04.2020 15:15:00

Aktuální podmínky vstupu na území Španělska v souvislosti s koronavirem

24.04.2020 / 13:24 | Aktualizováno: 24.04.2020 / 15:15

V souvislosti s rozhodnutím vlády o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestovat z území ČR níže uvádíme aktuální podmínky vstupu českých občanů na území Španělska.

1. Vycestování z České republiky

Ministerstvo zahraničních věcí ČR i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě. Současně se důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registrace v systému DROZD.

Španělsko zůstává i nadále jednou z nákazou nejpostiženějších zemí Evropy, a proto stále uplatňuje řadu restriktivních opatření. Z toho důvodu je obtížné doporučit nejvhodnější variantu cesty z ČR do Španělska, protože přímé letecké spojení prozatím nefunguje.

Ohledně podmínek vycestování z ČR doporučujeme sledovat webové stránky Ministerstva vnitra ČR www.mvcr.cz a Ministerstva zahraničních věcí ČR www.mzv.cz

2. Vstup a tranzit územím Španělska

Na celém území Španělska platí od 14. března 2020 nouzový stav, který byl již třikrát prodlužován. Aktuálně bude platný do 9. května 2020, další případné prodloužení bude záviset na vývoji koronavirové pandemie.

Od 22. března 2020 Španělsko uplatňuje striktní omezení možností vstupu cizinců na své území. Obecně je vstup povolen pouze cizincům občanům EU s povoleným trvalým pobytem na španělském území a dále pak přesně vymezeným skupinám osob (pendleři apod.). Přesné znění naleznete na webových stránkách oficiálního věstníku www.boe.es - konkrétně na odkazu https://boe.es/boe/dias/2020/04/21/pdfs/BOE-A-2020-4539.pdf .

3. Možnosti dopravy

Pro české občany je stále poměrně obtížné dostat se do Španělska jednak v důsledku stále platných omezení vstupu cizinců, jednak vzhledem k nefungující zejména letecké dopravě. Přímé letecké spojení mezi Španělskem a ČR nefunguje, funguje pouze letecké spojení mezi Madridem a Barcelonou a některými významnými evropskými letišti, jako je Frankfurt, Paříž, Brusel či Amsterodam. Do těchto měst je možné se dostat z ČR komerční autobusovou dopravou.

V souvislosti s nouzovým stavem vyhlášeným na území Španělska dne 14. března 2020 došlo pochopitelně i k omezení vnitrostátní dopravy. Přesto i tato byla v omezeném rozsahu zachována. Možnosti letecké dopravy doporučujeme konzultovat na webových stránkách společností Iberia či Vueling . Jinak velmi výhodnou železniční dopravu po Španělsku můžete konzultovat na webových stránkách společnosti Renfe .

Za účelem možností dopravy zpět do ČR využijte informace uváděné zde .

4. Opatření platná na území Španělska

Španělsko nestanovilo povinná hygienická opatření nad rámec doporučení Ministerstva zdravotnictví (tj. dodržování sociální vzdálenosti 1.5 m, časté mytí rukou, používaní papírových jednorázových kapesníků, desinfekčních gelů, atp.). Nošení roušek se doporučuje, není však povinné.

Více informací ohledně aktuálních sanitárních opatření a situace na území Španělska naleznete na webu španělského ministerstva zdravotnictví https://www.mscbs.gob.es/en/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/ciudadania.htm .

Všechna opatření přijatá v rámci boje s šířením nákazy na území Španělska jsou publikována v oficiálním věstníku www.boe.es .

5. Odkazy na webové stránky místních institucí

Ministerstvo vnitra http://www.interior.gob.es/

Ministerstvo zdravotnictví https://www.mscbs.gob.es/

Ministerstvo zahraničních věcí http://www.exteriores.gob.es

Oficiální věstník https://boe.es/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688