mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.04.2020 15:13:00

Korejská republika : Aktuální podmínky pro cestování v souvislosti s koronavirem

24.04.2020 / 14:44 | Aktualizováno: 24.04.2020 / 15:13

V souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19 uvádíme základní informace o možnostech cestování a pobytu z/do Korejské republiky.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Dne 23. dubna 2020 schválila Vláda České republiky usnesení, kterým se mění podmínky vstupu a opuštění České republiky.

Základní informace lze nalézt na webových stránkách Ministerstva vnitra České republiky a Ministerstva zahraničních věcí.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Od 13. dubna 2020 Korejská republika pozastavila platnost dohody, na základě které mohli čeští občané vstoupit a pobývat v Korejské republice až 90 dnů bez víza. Až do odvolání je nyní pro tyto pobyty potřeba požádat o vízum. Bližší informace k vízovému procesu poskytuje Velvyslanectví Korejské republiky v Praze. Tranzit v Soulu je možný bez víza, pokud pasažér neopouští tranzitni prostor (pozor, nelze ale vyzvednout zavazadla a přihlásit je na návazný let). Jsou zrušena všechna C1 a C3 víza (krátkodobá) vydaná před 5. 4. 2020. Držitelů dlouhodobých víz se toto opatření nedotýká.


3. DOPRAVA:

K 24. 4. 2020 nelze do České republiky letět přímým letem nebo letem s jedním přestupem. Do Evropy létají následující letecké společnosti:

KLM - Amsterdam, Asiana - Frankfurt, Qatar Airways - Vídeň (s přestupem v Dauhá), Paříž (Korean Air), Londýn (Korean Air, British Airways)

Předpokládáme, že tento stav se až do konce května nebude příliš měnit. Nelze ale vyloučit rychlé a nečekané změny. Ceny odpovídají malému počtu možností. Možnosti obnovení letů ke konkrétnímu datu, které mají některé letecké společnosti na svých webových stránkách, nelze nyní potvrdit. K možnostem přepravy v Evropě lze nalézt informace na stránkách příslušných zastupitelských úřadů nebo na webu Ministerstva zahraničních věcí.

V Korejské republice není žádná oblast, která by byla v souvislosti s COVID-19 izolována. Většina dopravních spojení funguje běžným způsobem. Je však třeba počítat s mandatorním používáním roušek a také s měřením teploty. Muzea a kulturní instituce mají omezený provoz. Většina obchodů a hotelů je otevřena normálně (zavírají se dočasně pokud se tam vyskytne nějaký případ).

4. OPATŘENÍ:

S platností od 1. 4. 2020 je pro VŠECHNY cizince i Korejce přijíždějící ze zahraničí do Korejské republiky (ze VŠECH destinací) povinná karanténa v délce 14 dnů. Všechny přijíždějící osoby jsou povinny nainstalovat si do mobilních telefonů “Self-Quarantine Safety and Protection Application”. Pro všechny cestující z Evropy nadále platí, že jsou po příletu testováni na koronavirus. Cestující z jiných destinací jsou testováni v případě příznaků. Osoby s pozitivním testem jsou dle závažnosti příznaků buď hospitalizovány, nebo umístěny do karantény v určeném zařízení. Držitelé dlouhodobého víza (držitelé ARC) musí karanténu strávit ve svém bydlišti. Držitelé dlouhodobého víza bez bydliště a všichni krátkodobí návštěvníci musí karanténu strávit ve vládou určeném zařízení na své náklady (částka se může pohybovat kolem 100 000 wonů za den nebo výše). Karanténa se nevztahuje na osoby, kterým korejské velvyslanectví před příletem do Korejské republiky poskytne výjimku (Isolation Exemption Certificate). Osoby s výjimkou budou testovány na letišti a následně monitorovány pomocí aplikace. Cizincům, kteří poruší podmínky karantény, hrozí vyhoštění a zákaz vstupu do Korejské republiky.

Od 22. 3. 2020 zavedla Korejská republika povinné testování na koronavirus pro všechny cestující z Evropy a USA. Celý proces může trvat od několika hodin do několika dnů podle aktuálních kapacit.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní informace je možné nalézt na následujících internetových stránkách korejských úřadů:

http://www.cdc.go.kr/cdc_eng (Korejské centrum pro kontrolu nemocí)

http://www.mohw.go.kr/eng (Ministerstvo zdravotnictví)

http://www.moel.go.kr/english (Ministerstvo zaměstatnanosti a práce)

http://english.moe.go.kr (Ministerstvo školství)

http://mogef.go.kr/eng (Ministerstvo pro genderové záležitosti a rodinu)

http://mois.go.kr/eng (Ministerstvo vnitra a bezpečnosti)

http://english.moef.go.kr (Ministerstvo financí)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688