Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.04.2020 00:00:00, aktualizováno 08:44:47

MONETA přichází o kvalifikované akcionáře (24.4.2020)


Dění ohledně koronovaru má jak známo výrazně negativní kurzový vliv na akcie bank, když na finanční ústavy již nyní dopadají důsledky ekonomických problémů klientů a to jsme jen v počátku těžko odhadnutelného budoucího vývoje. Investiční portfolia nejen institucionálních investorů logicky, v návaznosti i na rušení výplaty dividend bank, doznávají změn. V posledních dnech odtajnila regulatorní oznámení úbytek hned dvou kvalifikovaných akcionářů MONETA Money Bank (dále jen MONETA), tedy akcionářů, u nichž podíl klesl pod procentní hranici.

Zpět pod procentní hranici hlasovacích práv se zhruba po pěti měsících navrátila skupina NN Group. Zatímco loni v listopadu reportovala zvýšení z 0,99 % na 1,02 %, v současnosti vlastní 0,97 % podíl. Jinými slovy k 15. dubnu dle hlášení disponovala 4,94 mil. akcií MONETA. Holandská skupina dosud nejvíce v bance MONETA reportovala 1,54 % podíl a to nedlouho po vstupu akcií na pražskou burzuroce 2016. Až do loňského července pak o změnách neinformovala, resp. následně loni uvedla zmiňovaný pokles těsně pod procentní hranici. Necelý poslední rok lze tak u NN hovořit vlastně jen o přetrvávající oscilaci podílu u procentní hranice.

Spíše o rušení pozice či alespoň výrazné redukci však lze hovořit u americké The Bank of New York Mellon Corporation. Ta se coby kvalifikovaný akcionář banky MONETA prvně objevila v roce 2017, když tehdy v říjnu reportovala podíl 1,49 %. Od té doby lze již vysledovat jen pozvolné zpětné rozpouštění podílu. Především v následujícím roce, když v říjnu 2018 se podíl smrskl na 1,06 %. A po roce a půl nyní v novém regulatorním hlášení americká banka oznámila vlastnictví již jen necelých 4,49 mil. akcií MONETA, tedy podíl 0,88 %.

Podíl Chase Nominees na novém minimu, redukovaly i ostatní společnosti

K akcionářské struktuře banky MONETA lze ještě zmínit poslední známé údaje z Centrálního depozitáře (CDCP) k 31. březnu. Z nich plyne pokračující pokles podílu Chase Nominees, který se po IPO pohyboval na zhruba 20 %.

Divoké březnové dění na kapitálových trzích se každopádně odrazilo v jednání portfolio manažerů u většiny ostatních společností, resp. řady kvalifikovaných akcionářů banky MONETA. Jak plyne z níže uvedeného přehledu meziměsíčně se na účtech v CDCP podíl v bance MONETA snížil hned u dalších osmy. A to i u norského státníhoropného“ fondu, resp. na účtu Norges Bank, kde zatím docházelo historicky, když ne k růstu, tak jen ke stagnaci podílu. Meziměsíčně naopak více akcií lze zmínit např. na účtu banky RBC.

Největší akcionáři k 29. 2., resp. 31. 3. 2020 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Počet účtu v CDCP s více než procentním podílem se meziměsíčně o jeden zvýšil. Přibyla společnost Belviport Trading, spadající pod křídla finančníka Pavla Tykače. O této změně jsme však již informovali dříve (podrobnosti zde).

První nástřely, jak se banky MONETA dotkne nastávající ekonomická krize, jsme se od managementu již v posledních dnech částečně dozvěděli. Bližší podrobnosti akcionářům nepřinese valná hromada svolaná původně na 28. dubna, když byla v návaznosti na nouzový stav zrušena. Nové aktuální informace by tak mohly zaznít při reportu výsledků za úvodní čtvrtletí roku, k čemuž dojde v úterý 5. května. Jaké však budou skutečné dopady krize na banku(y), se stejně reálně ukáže až v následujících měsících, potažmo letech.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688