TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.04.2020 11:05:43

Hamáček začal otáčet. S Babišem mu došla trpělivost


Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu by nouzový stav rád protáhl, usnadňuje mu totiž práci. Díky vyhlášenému mimořádnému stavu může krizový štáb z pozice svých pravomocí například jednat centrálně. Bohužel se ale nesetkává se souhlasem na straně kolegů, ani premiéra Andreje Babiše (ANO). Zdá se, že jejich argumenty ho nakonec udolaly.

Jaká cesta by nás mohla nejsnáze vyvézt z pandemie, bohužel nikdo neví. A zdá se, že i ve vládě a Ústředním krizovém štábu nepanuje shoda. Část ministrů by nouzový stav již ráda zrušila. Původně měl platit do 14. dubna, již jednou byl prodloužen do konce dubna. Zatímco Jan Hamáček (ČSSD) by ho znovu prodloužil, někteří jeho kolegové, zejména za ANO, jsou opačného názoru, s prodloužením nesouhlasí ani zástupci opozice.

Souhlasné argumenty slyší Hamáček zřejmě jen od svých stranických kolegů z ČSSD. Zdá se, že ze svých požadavků pomalu slevuje. „Pokud si pan premiér nepřeje pokračování nouzového stavu, nemá smysl o prodloužení žádat,“ uvedl Hamáček rezignovaně v úterý večer. O konečném termínu nouzového stavu bude vláda jednat ve čtvrtek.

Ukončení nouzového stavu by mimo jiné vrátilo moc z rukou Ústředního krizového štábu zpět vládě. Mohlo by to zkomplikovat například dodávky ochranných prostředků pro lékaře a záchranáře v první linii, které po týdnech zmatků konečně začalo fungovat. Po skončení nouzového stavu by nebylo možné nakupovat a distribuovat je centrálně, vláda by musela volit klasickou cestu zadávání veřejných zakázek. Dosud byl ÚKŠ schopen obstarat potřebný materiál v řádu hodin či jednotek dnů, což už mimo nouzový stav podle Hamáčka možné nebude.

Řada povinností, které nyní plní Ústřední krizový štáb, by také padla na nižší správní celky, kraje a okresy a složky integrovaného záchranného systému. ÚKŠ měl na pomoc k ruce mj. také armádu a studenty povolané pracovní povinností, navíc mohl vyhlašovat opatření i za cenu nutného omezení základních lidských práv.

Obavy má také z možného otevření hranic, nyní jsou možnosti vstupu na území ČR značně omezené. „Neprodloužením nouzového stavu by tak Česká republika přišla o významný nástroj omezující rozšiřování epidemie,“ napsal Hamáček ve svém prohlášení adresovaném premiérovi.


 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

24.04. 04:14  TO JE TITULEK!!! (selsky rozum)
23.04. 16:32  TO JE TITULEK!!! (selsky rozum)
22.04. 23:41  Babiš taky otočí (Marco)
22.04. 20:50  TO JE TITULEK!!! (Stockman)
22.04. 20:49  krytyzovat EU je teť v módě (Stockman)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688