TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  21.04.2020 22:37:17

Doplaťte vše, chtějí cestovky po lidech. Zájezd se přitom nemusí konat


Lidi, kteří mají zaplacenou zálohu za dovolenou v příštích měsících, už cestovní kanceláře vyzvaly k doplacení celé částky. A to i přesto, že zájezd se kvůli nouzovému stavu vůbec nemusí uskutečnit.

Ze zákona lidé musejí doplatek uhradit, jinak jim cestovka naúčtuje storno poplatek. Pokud celou částku uhradí, dostanou poukázku v hodnotě celého zájezdu a budou si ji moct vybrat do srpna příštího roku.

 "Cestovním kancelářím nezbývá nic jiného, než aby trvaly na doplatku. Pokud klient doplatí, tak se zájezd buď bude realizovat, nebo dostane poukázku v plné výši částky, kterou cestovce zaplatil,“ řekl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Tato slova v pondělí zvedla ze židlí tisíce lidí. Zejména ty, kteří měli jet na dovolenou v květnu nebo červnu a výzva na doplatek už jim přišla. Podle zákona zaplatit musí.

"Většina cestovek nechává platební pořádek tak, jak byl. Když nedoplatíte, muže to cestovka brát tak, že jste sami stornovali dovolenou a muže vám naúčtovat storno,“ informoval Papež.

Pan Šulek má rezervaci až začátkem července a doplácet má v červnu. Tady cestovky radí vyčkat. Pokud se ale do června nic nezmění, může mu od cestovní kanceláře přijít stejný požadavek – uhradit desítky tisíc korun výměnou za voucher.

"Chci si zaplatit za službu a ne za voucher, který nevím, jestli budu chtít využít. Když se budu bavit o částce 70 tisíc korun, není to úplně pár vyhozených tisíc do větru,“ řekl Šulek.

"Pokud jde o zájezdy v dubnu, květnu nebo červnu, je více než jasné, že se neuskuteční. Pokud bude jasné, že ani v létě se nebude dát vycestovat za hranice, měla by cestovka od zájezdů ustupovat a nabídnout klientům voucher na zálohu s tím, že to budou moci využít na jiné zájezdy například za rok,“ informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Podle opozičních poslanců toto vláda podcenila a stát by měl najít způsob, jak cestovním kancelářím pomoct, aby peníze nemusely vymáhat po klientech.

"Chápu cestovní kanceláře, ale na druhou stranu nikdo neví, co bude. Lidé nyní řeší, zda budou zaměstnaní a pokud by toto měli doplácet, bylo by to existenční,“ řekl předseda podvýboru pro cestovní ruch Jakub Janda (ODS).

"Vláda musí připravit takový program, který jim pomůže, ale nemůžeme to tahat z kapes daňových poplatníků,“ tvrdí poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Takovou strategii prý resort pro místní rozvoj už připravuje.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

23.04. 11:21  Co dodat (Jouda)
23.04. 10:40  Hm (Vlado)
22.04. 12:02  tak pohoda (Pavel647)
22.04. 11:16  Blue style (lub)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688