olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  21.04.2020 00:00:00

Olomouc: Chcete pomoci v boji s nemocí Covid-19? Nechte se otestovat!

Chcete pomoci v boji s nemocí Covid-19? Nechte se otestovat!

21. dubna 2020 (út)

V Olomouci, Litovli a Uničově startuje studie. K účasti v ní vyzývají zdravotníci, vědci i vedení samospráv. Celkem bude testováno zhruba 7000 osob, které nepociťují akutní příznaky respiračního onemocnění. V boji s onemocněním Covid-19 mohou obyvatelé kraje pomoci od pátku 24. dubna.

Testování zajišťuje Ústav molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc. Logisticky se na testování podílí kraj, Armáda ČR a Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje.

Účastníci studie na základě testování získají nejen informace o tom, zda s virem přišli do kontaktu, ale současně poskytnou odborníkům údaje klíčové pro výzkum choroby i pro případné rozvolnění přijatých protiepidemických opatření.

„Co je cílem testování? Odpovědět na základní otázku, kolik z nás si nemoc již prodělalo. Člověk, který test podstoupí, si nejen ověří, že je zdravý a neohrožuje své blízké, ale poskytne důležité údaje pro zdravotníky, vědce i vládu. Lidé, kteří již nemoc prodělali a mají vyvinuté protilátky, mohou v případě souhlasu dokonce darováním krevní plazmy zachránit životy svých spoluobčanů s těžkou formou nemoci Covid-19,“ objasnil cíl studie ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Marián Hajdúch, který je i národním koordinátorem testování na Covid-19 a jeden z pěti vedoucích představitelů studie na národní úrovni. Do studie bude zapojen také Ústav lékařské mikrobiologie pod vedením přednosty Milana Koláře, kde se budou podrobněji zkoumat protilátky proti viru. V Olomouckém kraji se na průběhu testování kromě hejtmanství, ÚMTM, FNOL a Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého podílí také Armáda České republiky, Krajská hygienická stanice, vedení dotčených měst a hypermarket Globus Olomouc.

Pro zájemce, kteří v nejbližších dnech obdrží instrukce k zapojení do studie na stránkách www.krajpomaha.cz, budou připraveny čtyři stany pro odběr krve na testování protilátek na Covid-19. Dva stany vybuduje Armáda ČR před olomouckým hypermarketem Globus. Další stany budou v Litovli před supermarketem Billa a v Uničově na náměstí Osvobození. Ty jsou určeny především pro obyvatele tamní oblasti, která se v březnu ocitla ve dvoutýdenní karanténě. „Chceme obyvatelům z uzavřené oblasti vyjít vstříc s testováním na místě, aby nemuseli dojíždět do Olomouce. Myslím, že to je to nejmenší, co pro ně můžeme po dvoutýdenní izolaci, kterou museli podstoupit, udělat,“ řekl ředitel FNOL Roman Havlík. Testování bude probíhat zdarma a za přísných hygienických podmínek, výsledky se účastníci studie dozví přímo na místě do 15 minut. Zatímco v Olomouci se počítá s testováním asi 4000 obyvatel ve věku od 18 do 89 let, v Uničově, Litovli a okolí se bude testovat kolem 2500 lidí.

„K testování se mohou dostavit lidé, kteří nepociťují akutní příznaky nemoci, mezi něž patří zvýšená teplota, suchý kašel nebo rýma. Zdravotníci jim na místě odeberou krev a následně zjistí přítomnost protilátek proti koronaviru. Pokud bude test pozitivní, podstoupí následně ještě výtěr z nosohltanu, který vyloučí případnou aktivní infekci, byť je velmi nepravděpodobná,“ popsal testování Marián Hajdúch z ÚMTM. Lidé se musí před testováním prokázat průkazem totožnosti či průkazkou zdravotní pojišťovny.

Výsledky testování budou zpracovány a zveřejněny zcela anonymně bez možnosti identifikace zapojených osob. Veškeré další detaily budou zájemcům dostupné v informacích pro účastníky studie, které jsou součástí informovaného souhlasu.

Další důležité informace se zájemci dozví na stránkách www.krajpomaha.cz, www.imtm.cz, www.upol.cz a covid-imunita.uzis.cz.

Gabriela Sýkorová Dvorníková
tisková mluvčí
Univerzita Palackého v Olomouci

| Poslední úprava: 21. dubna 2020 (út)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688