Patria (Patria Finance)
Komodity  |  21.04.2020 13:34:13

Ropa poprvé zamířila do záporného teritoria. Co bude dál?

Futures na West Texas Intermediate na červen jsou v New Yorku v současné době nejaktivněji obchodovanými kontrakty na ropu a stojí více než 21 USD za barel. Kontrakt na WTI na květen se ale v pondělí ponořil až na úroveň -7,63 USD, poté se v úterý ráno vrátil zpět do kladného teritoria na 1,60 dolaru za barel.

Velká šíře rozpětí mezi těmito dvěma kontrakty odráží rostoucí strach. I rafinerie totiž omezují své operace. Navíc nedostatek poptávky v důsledku karantény již vedl k tomu, že ložný prostor pro ropu v USA nabobtnal na své limity.

"Tento den poklesu přichází jednoduše proto, že finanční ceny musí po ukončení smlouvy konvergovat s fyzicky obchodovanou komoditou," uvádí RBC Capital Markets. "Jinými slovy papírový trh a cena podkladové komodity musí konvergovat, když se fyzické barely připravují na dodání."

Kromě WTI se situace projevuje i na trhu s ropou Brent, která se v Londýně obchoduje za 25 USD za barel. Tam futures na květen již vypršely a ceny odrážejí stav červnové smlouvy. "Dnešní výrazný pohyb cen je funkcí slabého fyzického trhu, který je zpustošen bezprecedentním přiškrcením rafinérií," dodal RBC Capital Markets.

Rebalance na obzoru

Trh s ropou bude podle Goldman Sachs Group v nadcházejících týdnech nucen k „násilné rebalanci“, protože rychle se plnící sklady vedou k výraznému snížení výroby a tím i k vyšším cenám. Cenová volatilita zůstane v nadcházejících týdnech mimořádně vysoká, uvedl v komentáři Goldman poté, co se ropa v New Yorku poprvé v historii propadla pod nulu. Zatímco pokles na červnových futures nebyl v pondělí tak dramatický, ve smlouvě se pravděpodobně projeví tlak na snižování objemu, protože úložiště se plní a vystrašení retailoví investoři odcházejí, uvedla banka.

"Vzhledem k tomu, že v konečném důsledku zbývá omezené množství úložišť, bude muset výroba brzy výrazně klesnout, aby se trh dostal do rovnováhy, a připraví tak půdu pro vyšší ceny," jakmile dojde k zotavení poptávky, napsali analytici v komentáři 20. dubna. "Tato inflexe se odehraje v řádu týdnů, ne měsíců, s tím, že trh bude pravděpodobně nucen k rebalanci ještě před červnem.“

Býčí znamení?

Nebývalý pokles cen ropy může být podle BTIG ve skutečnosti býčím znamením jak pro surovinové futures, tak pro americké akcie. Podobné velké historické dislokace mezi ropnými futures za nejbližší měsíc s expirací a za následující měsíc byly pro trhy tradičně pozitivním znamením, napsal v komentáři stratég Julian Emanuel.

V nejextrémnějším případě byly předzvěstí „spolehlivě pozitivních“ forwardových výnosů pro index S&P 500, akcie z energetiky a kontrakty s nadcházejícím měsícem expirace, zejména na šestiměsíční a dvanáctiměsíční bázi. "Ačkoli jsou tyto časy mimořádné, taková nouze na trhu s ropou v minulosti signalizovala potenciální dno na akciích, a ne další období nouze," napsal Emanuel. A očekává, že pozitivním signálem pro energetické akcie bude, pokud červnové ropné kontrakty zůstanou nad psychologicky důležitou úrovní $ 20 za barel.

Texaské ropné škrty

Texaští regulátoři chtějí diskutovat o tom, zda by také neměli stanovit limity produkce jako OPEC. Texas Railroad Commission , texaský státní energetický regulační úřad, má během úterního zasedání zvážit omezení těžby. Návrh omezit volný trh s ropou v Texasu byl přitom ještě před měsícem považován za krajní řešení.

Dnešní telekonference přijde týden po maratonu s vrcholnými průmyslovými skupinami, které vytrvale vystupují proti kvótám, zatímco menší výrobci vedení společností Pioneer Natural Resources a Parsley Energy žádají regulátory o intervenci, a to o okamžité snížení produkce o 20 %. U produkce Texasu, která je nyní vyšší než kteréhokoli člena OPEC kromě Saúdské Arábie, by to činilo více než 1 milion barelů denně. Pokud by se tříčlenná komise rozhodla pro povinné škrty, znamenalo by to konec téměř půlstoletí laissez-faire produkce.

Jednou ze čtyř statutárních funkcí Texas Railroad Commission je „zabránit plýtvání přírodními zdroji státu“. Vzhledem k tomu, že se WTI v pondělí obchodovala v záporu, zastánci povinných škrtů říkají, že se tomu již děje. "Dnešní pokles cen ropy zdůrazňuje potřebu regulátora," řekl generální ředitel Parsley Matt Gallagher v e-mailovém prohlášení v pondělí. "Nemáme normální tržní podmínky a je jasné, že nyní je čas na jednání všech - našich společností, naší státní vlády a federální vlády."

Odpůrci povinných škrtů, včetně všech hlavních ropných společností a několika významných nezávislých, tvrdí, že taková politika by byla nevynutitelná, a podkopala by Texas jako volný trh, zvýhodnila zahraniční výrobce jako Saúdskou Arábii a Rusko a v žádném případě by nefungovala.

Pracovní místa v energetice v ohrožení

Podle BW Research by v prvním čtvrtletí roku 2020 mohly klesnout pracovní místa v sektoru ropy a zemního plynu o 30 %. Tento průmysl čelí dvojímu šoku, kdy koronavirus ochromil poptávku a cenová válka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií vedla k nadprodukci a poslala cenu ropy spirálou dolů k historickým minimům.

Ropný průmysl nedokáže snížit pracovní místa dostatečně rychle, aby udržel krok s trhem, který podle Halliburtonu padá volným pádem. Halliburton v Houstonu minulý měsíc dočasně propustil 3 500 pracovníků.

"Ropa a plyn se najednou staly koníčkem, do kterého se budou moci i nadále zapojit jen ty nejlépe kapitalizované společnosti v oboru," řekl Dan Eberhart, generální ředitel společnosti poskytující ropné služby Canary Drilling Services. Ta má propustit asi 200 lidí a již provedla paušální snížení platů. „Velkou část pracovních míst v sektoru ropy a plynu zastávají společnosti poskytující služby na ropných polích - a tyto společnosti jsou slabší než ropné společnosti a velmi rychle začnou mizet.“

BW Research minulý týden zveřejnila zprávu, která ukazuje, že v oblasti čisté energie (například montéři solárních panelů a výrobci elektrických vozidel) ubylo minulý měsíc více než 106 000 pracovních míst. Celkově se práce v energetice minulý měsíc snížily o více než 303 000, uvedla firma.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688