Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  21.04.2020 12:50:17

Jasná večerní obloha nabízí dosud nejjasnější pohled na satelitní vláček Elona Muska

Jak jsme již dříve informovali, naposledy před měsícem z Floridy z Mysu Canaveral odstartovala opět raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska, aby vynesla v pořadí již pátou várku 60 satelitů Starlink. Tedy satelitů, které mají zajistit pokrytí internetem z vesmíru. Jak jsme naposledy zmiňovali v sobotu, obyvatelům České republiky se v tyto dny nadále nabízí možnost jejich pozorování pouhým okem. Vzhledem k jejich množství lze tedy při přeletu na obloze spatřit tzv. Muskův satelitní vláček.

oběžná dráha Země

Zdroj vizualizace dřívějšího přeletu satelitů Starlink: heavens-above

Již několik dnů večerní vlastně až nezvykle jasná obloha, společně s příhodným časem přeletů nedlouho po západu slunce, nabízí nadprůměrnou viditelnost satelitů Starlink. Také jejich svítivost zohledňuje astronomická veličina tzv. magnituda, která se v posledních dnech u některých dostala dokonce k hodnotě 1. Čím je číslo nižší, či dokonce záporné, tím je svítivost na obloze vyšší. Pro porovnání lze uvést, že například Měsíc v úplňku může mít magnitudu až -12,6, či Venuše, která již delší dobu nepřehlédnutelně září na západní obloze až -4,4.

Satelity jsou vidět díky rozloženým fotovoltaickým panelům, od kterých se odráží slunce. Nejjasnější jejich přelety jsou tak nedlouho po západu slunce, či příp. před jeho východem. Dnes v úterý 21. dubna by se měly první satelity viditelně u nás začít objevovat po 20:32 hod. a to od západojihozápadu (ZJZ). Proletí nám následně téměř nad hlavou, resp. ve více než 70 stupních, když budou směřovat na východoseverovýchod (VSV). Pozorovat je v těchto dnech půjde průběžně až přes půlnoc („dnes“ do 0:41 hod.), nicméně zmiňme ty nejzajímavější.

„Vláček“ zhruba 20 satelitů přeletí dnes právě v čase mezi 20:32 hod. až 20:44 hod., když viditelnost každého jednotlivého satelitu by měla trvat více než 5 minut. Další ještě početnější várku satelitů lze zmínit v době mezi 22:01 hod. až 22:18 hod.

Středeční přelety

Pro 22. dubna lze pro pozorování vypíchnout dobu mezi 21:01 hod. a 21:18 hod. nicméně svítivost již bude oproti dnešku o něco nižší. Satelity budou přilétat ze západu směrem na východoseverovýchod ve více než 60 stupních.

Přehled vybraných časů počátků vláčků satelitů Starlink v těchto dnech

Zdroj dat: heavens-above

Časy a ostatní údaje jsou vypočteny pro geografický střed České republiky, tj. pro Číhošťokrese Havlíčkův Brod. Při pozorování tak nutno zohlednit vaši aktuální polohu. Pokud tedy pozorovatel bude více na severu, např. v Krkonoších, satelity při například středečním přeletu bude mít v jejich nejvyšším bodě téměř nad hlavou. Kdo se nachází naopak na jihu, např. na Šumavě, při pozorování budou oči při nejvyšším bodu přeletu muset směřovat více na sever. Vzhledem k ideálním pozorovacím podmínkám by každopádně při pohledu na celou západní část oblohy neměl být problém přilétávající satelity okem zachytit a jejich směrování dále pozorovat. Časy se mezi polohou na západě a východě republiky pak liší v minutách. Doplnit snad ještě, že pro nejlepší zážitek/viditelnost je vhodné zvolit místo s co nejmenším světelným smogem…

Princip pozorování ISS (obdobně platí pro Starlink)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: NASA

O projektu Starlink

Elon Musk svou vizi tzv. satelitní konstelace, která má výhledově zajistit dostupnost internetu po celém světě, představil před 5 lety. Loni systém začal dostávat své reálné obrysy, když došlo k vypuštění prvních satelitů tradičně ve výšce 280 km. Ty po testech míří výše na svou trvalou dráhu.

Vypuštěné již tři stovky satelitů jsou zatím vlastně jen zlomkem celého systému. Ve výšce 550 km se má dle plánů SpaceX pohybovat celkově 1 584 satelitů. Navíc dalších více než 2 800 satelitů má být umístěnou okolo 1 200 km nad zemí. Největší část zhruba 7 500 satelitů, které mají být vyneseny jako poslední, mají obíhat ve výšce 320 km. Zkrátka plánovaná satelitní konstelace má celkově čítat téměř 12 000 družic! Pro porovnání v současné době nad našimi hlavami krouží necelé dva tisíce jiných funkčních objektů…

Pokrytí internetem prostřednictvím zmiňovaných satelitů by se nicméně již letos měli dočkat první obyvatelé Severní Ameriky. Potažmo zejména Spojených států, když pro pokrytí oblasti je třeba vlastně jen zlomek z uváděného celkového počtu satelitů. Realizace je navíc o další krok blíže, když v minulém měsíci regulační úřad FCC schválil použití milionu antén pro příjem.

23.04. 20:43  My o ničem nevěděli (KOLEMJDOUCÍ)
23.04. 11:36  přesný čas přeletu (niovyvoleny)
22.04. 22:05  Přelet (L. Rajtorova)
22.04. 11:05  Když si někdo hraje na Boha (Anonym)
22.04. 09:33  Když si někdo hraje na Boha (vaclav)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688