mzcr.cz (MZ ČR)
Z domova  |  20.04.2020 18:57:31

Mimořádné opatření ministerstva zajistí efektivnější předávání informací v rámci projektu Chytrá karanténa

Mimořádné opatření ministerstva zajistí efektivnější předávání informací v rámci projektu Chytrá karanténa


Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádné opatření, jehož cílem je celorepublikově sjednotit mechanismus spolupráce všech krajů, krajských hygienických stanic, zdravotnické záchranné služby, odběrných míst a laboratoří s Centrálním řídícím týmem COVID-19 v rámci systému Chytrá karanténa. Opatření nabylo účinnosti 20. dubna 2020.

Mimořádné opatření slouží především jako nástroj, díky kterému bude zajištěna koordinace informačních toků napříč jednotlivými subjekty, které jsou zapojeny do testování na onemocnění COVID-19. Celkově tento mechanismus pozitivně přispěje k urychlení činností zabezpečujících testování populace a rychlejší způsob vyhodnocování vzorků a identifikace infikovaných v rámci populace ČR. Díky tomu bude zajištěn důkladný přehled o oběhu vzorků v rámci systému Chytré karantény, počtu odebraných vzorků odběrovými místy všech typů a jejich distribuci laboratořím všech typů. Nově budou sledovány kapacity a vytíženost odběrových míst i laboratoří a v případě, že by došlo k naplnění těchto kapacit, bude vzorek automaticky odeslán k vyhodnocení do jiné laboratoře. Celý systém by tak měl zajistit především zefektivnění protiepidemických opatření.
Cílem projektu Chytrá karanténa je v co největší míře omezit šíření nákazy koronavirem mezi lidmi, a to skrze včasnou izolaci nakažených a ohrožených osob. „Jedná se o velmi unikátní projekt, který vznikl díky velmi rychlé spolupráci Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva obrany, Armády ČR, Integrovaných záchranných složek ČR i soukromého sektoru. Projekt tohoto rozsahu, který by se za normálních okolností připravoval měsíce, možná roky, se nám podařilo připravit v řádu týdnů,“ představil projekt ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Chytrá karanténa znamená celý soubor opatření, postupů a nástrojů, jak rychle identifikovat nakažené a jak provést v co nejkratším čase i odběry a testování kontaktů pozitivně testovaného. Měla by tak významně ulehčit práci krajským hygienickým stanicím a zefektivnit nynější systém odběru vzorků. „Jedná se o smysluplný a důležitý projekt, který je významný pro nás všechny. Chytrá karanténa nahradí plošná restriktivní opatření a urychlí náš návrat do normálního života,“ doplnil ministr. Projekt Chytrá karanténa je v tuto chvíli spuštěn v pěti krajích a od začátku května bude fungovat v celé České republice.
Chytrou karanténu doplňuje aplikace eRouška, kterou si mohou lidé zdarma stáhnout do svých chytrých telefonů. Je to sice dobrovolný nástroj, který však může pomoci hygienikům snadněji a rychleji dohledávat osoby, s nimiž v poslední době nakažení přišli do styku a u nichž je vysoké riziko nákazy. „Nošení roušek se již u nás stalo automatikou, věřím, že stejně tak by si lidé mohli zvyknout na roušku v mobilu. Aplikaci si stačí stáhnout a nechat běžet takzvaně na pozadí,“ uvedl k aplikaci ministr. Vedle ministra zdravotnictví si aplikaci stáhlo již 140 000 dalších uživatelů. Čím víc nás bude, tím rychleji virus zachytíme a náš život se vrátí do normálních kolejí,“ dodal ministr Vojtěch.

Celé znění mimořádného opatření naleznete zde.


Odbor komunikace s veřejností
Ing. Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí, tel.: 224 972 167, e-mail: tisk@mzcr.cz  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688