Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.04.2020 18:50:10

Počasí: Několik dní nespadne ani kapka a bude jasno

 

Pokud se vám poštěstilo a v noci ze soboty na neděli zapršelo, máte kliku. Mimořádně suchý začátek roku bude pokračovat v čím dál horším duchu. Několik dní před námi nebude pršet, dokonce nebude ani žádná oblačnost. Tak suchý vzduch začal proudit do Česka od severozápadu a svědčí mu i vyšší tlak. Odborníci vědí, že letošní sucho může být ještě větší problém, než samotná pandemie koronaviru. Zatímco běžná vlhkost vzduchu v dubnu je kolem 50 %, před námi jsou dny s vlhkostí kolem 25 %.

Proč tak málo prší a je suchý vzduch?

Obě věci spolu souvisí. Nad Skandinávií se usadila tlaková výše a po její přední straně k nám proudí velmi suchý vzduch od severovýchodu, původem z kontinentu. Extrémně nízká vlhkost vzduchu souvisí s minimem vody v krajině a minimem sněhu v zimě tak nějak všude. Jak u nás, tak v okolních zemích. Průměrná teplota navíc neustále stoupá a s ní stoupá i výpar z půdy. Všechny vysušující procesy spojují síly a devastují krajinu na suchou step až polopoušť. Opatření na přizpůsobení krajiny tak drastické změně se nekonaly a nekonají…

Předpověď počasí na další dny

Předpověď počasí potěší milovníky slunce. Paprsků bude dennodenně maximum. Od svítání do západu slunce.

V úterý bude jasno až skoro jasno. Teploty 13 až 17 °C. Na severovýchodě 11 až 14 °C.

Ve středu bude jasno až skoro jasno. Teploty 13 až 17 °C.

Ve čtvrtek bude jasno až skoro jasno. Teploty 15 až 19 °C.

V pátek bude jasno až skoro jasno. Teploty 17 až 22 °C.

Počasí 22.4.2020

Oblačnost přibude potom nejdřív o víkendu. Situaci upřesníme. Pozor na ranní mrazíky, které budou časté v celém týdnu. Zejména v údolích a při zemi. Ovocné stromy a další plodiny by ale plošně pomrznout neměly.

Poselství závěrem

Sázejte listnaté stromy, kdekoliv můžete. Je to v téhle situaci nejlepší řešení, jak pomáhat krajině i jak se chránit před klimatickou změnou.

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty