Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  20.04.2020 17:37:30

Zprávy ze společností: Avast, ČEZ, Kofola, Moneta, PMCR...

- Výsledky za 1Q mírně nad odhadem, potvrzení výhledudividendy

Avast minulý čtvrtek oznámil vybrané provozní údaje za 1. kvartál roku. Tržby dosáhly 214,6 mil. USD (+1,3 % r/r), mírně nad naším odhadem 212 mil. USD (tržní odhady nejsou známy). Organický růst tržeb, tj. po očištění o ukončované operace a pohyby měnových kurzů, činil 6,5 % r/r, nicméně letošní zrušení divize Jumpshot celkový růst tržeb srazilo na 1,3 %. Zisk před odpisy EBITDA 121,2 mil. USD (+3,1 % r/r) byl nad naším očekáváním 117,5 mil. Pozitivně nás překvapil růst EBITDA marže na 56,5 % z loňských 55,5 %, když společnost podle svých slov v 1Q přísně kontrolovala náklady.

Management uvedl, že pandemie Covid-19 a s ní spojená opatření mají odlišné efekty na různé části byznysu. Na jednu stranu firma zaznamenává zvýšený přechod na placené produkty u spotřebitelského antiviru pro PC. To se děje především díky zvýšené práci lidí z domova. Na druhou stranu Avast pozoruje slabší vývoj u antiviru pro malé a střední firmy, antiviru pro mobilní telefony (narušení prodeje produktů přes mobilní operátory) a u nepřímých zdrojů tržeb, které jsou závislé na reklamě. Vzhledem k tomu, že spotřebitelský antivirus pro PC je pro Avast dominantní, je celkový efekt na fakturace (budoucí tržby) zatím mírně pozitivní. Avast proto potvrdil výhled na letošní rok, který počítá s růstem organických tržeb středním jednociferným tempem a neměnnou EBITDA marží (loni 55,4 %). Společnost také potvrzuje návrh na finální dividendu za loňský rok 0,103 USD či 2,56 na akcii (celková dividenda včetně již vyplacené mezitímní bude 0,147 USD či 3,65 na akcii). Provozní výsledky Avastu za 1Q20, potvrzení výhledu a především vyjádření managementu k současné situaci hodnotíme pozitivně. 
 

ČEZ

- Možné průtahy v Rumunsku
- Představenstvo navrhuje dividendu 34 na akcii

Představenstvo společnosti schválilo návrh dividendy ze zisku minulého roku na úrovni 34 korun na akcii. Celkově by tak společnost vyplatila 18,3 mld. , což představuje výplatní poměr 97 % z očištěného konsolidovaného čistého zisku. Návrh dividendy poblíž horního okraje dividendové politiky společnosti (80 – 100 % očištěného zisku) je z našeho pohledu pozitivní.

Rumunská vláda zakázala v době vyhlášení nouzového stavu prodeje většinových podílů v energetických společnostech. Tento krok by mohl prodloužit proces prodeje aktiv ČEZu v zemi. Závazné nabídky měly být předloženy v průběhu druhého kvartálu s tím, že se celá transakce má dokončit v průběhu příštího roku. ČEZ prodává v Rumunsku distribuční síť, větrné parky a čtyři menší vodní elektrárny. V rámci předběžných nabídek se cena údajně pohybovala v rozmezí 1,1 – 1,3 mld. EUR, což by na horním okraji představovalo 35 mld. (65 na akcii). Případné posunutí prodeje nepředstavuje podle našeho názoru pro společnost výraznější komplikaci. 

Moneta

- Valná hromada proběhne pouze korespondenční formou
- Agentura S&P snížila výhled ratingu

Moneta oznámila, že valná hromada, která se koná 28. 4. bude vzhledem k současným opatřením probíhat pouze korespondenční formou bez fyzické účasti akcionářů. Rozhodný den pro účast na valné hromadě je úterý 21. 4., naposledy se tak akcie obchodují s nárokem na účast v pátek 17. 4. Korespondenční hlasy musí být doručeny na adresu společnosti (Vyskočilova 1442/1b, Praha 4 – Michle, PSČ 140 28) do 28. dubna 10:00. Management navrhuje v souladu s doporučením ČNB zadržet celý zisk minulého roku s výjimkou již vyplacené mezitímní dividendy.

Agentura S&P potvrdila stávající rating banky na stupni „BBB“, nicméně snížila výhled ratingu z „pozitivní“ na „stabilní“. Agentura očekává významný nicméně krátkodobý pokles zisku související s dopady Covid-19. Stabilní výhled je založen na předpokladu, že by banka neměla mít v horizontu 1 - 2 let žádné problémy s kapitalizací, k čemuž přispívá mimo jiné i emise Tier 2 dluhopisů a odložení výplaty dividendy. 

Philip Morris ČR
- Předzásobené cigarety se budou muset pravděpodobně zničit

Vzhledem k letošnímu zvýšení tabákových daní se distribuční sítě jako tradičně výrazně předzásobily kvůli možnosti doprodávat staré zásoby s levnější daní ještě tři měsíce po tom, co nová daň vstoupí v platnost. Avšak preventivní opatření kvůli Covid-19 a především zákaz cestování, kdy zahraniční poptávka činí až 30 % prodejů, negativně dopadají na spotřebu cigaret v ČR. Pokud nedojde k prodloužení termínu, do kdy se mohou „staré“ zásoby prodávat, je pravděpodobné, že se budou muset tyto zásoby zničit. Dle tisku jde až o 50-60 mil. krabiček, což představuje 1,0-1,2 mld. ks. cigaret tedy zhruba 5 % roční domácí spotřeby. Prozatím se vláda staví liknavě k návrhu výrobců cigaret o prodloužení data, do kdy se mohou „staré“ zásoby doprodávat. Stát sice vrátí zaplacenou spotřební daň výrobcům, ale nikoliv distribuční síti, která by tak mohla zaznamenat výrazné fin. ztráty. Situaci budeme nadále sledovat. Je zřejmé, že především uzavření hranic pro zahraniční spotřebitele by mohlo mít nejvýraznější dopad na domácí odbyt. 

PFNonwovens

- Odstoupení technického ředitele Klašky

Společnost PFNonwovens v pátek oznámila, že dlouholetý technický ředitel František Klaška odstoupí z rodinných důvodů z pozice představenstva a ze všech exekutivních pozic v rámci koncernu od 1. 5. 2020. Současně přejde do neexekutivní pozice v rámci koncernu. Novým členem představenstva bude jmenován aktuální ředitel sekce Senior Product Development a R&D Tonny Beer. Odchod Klašky vnímáme nepříznivě vzhledem k tomu, že právě technologický náskok společnosti vůči konkurenci, kterého byl strůjcem, byl vždy kladně hodnocen ze strany investorů. Samozřejmě však chápeme oznámené důvody jeho rozhodnutí. 

Kofola

- Dokončení převzetí Korunní a Ondrášovky

Kofola ČeskoSlovensko oznámila, že dokončila převzetí výrobců minerálních vod Korunní a Ondrášovka. Dokončení transakce bylo možné poté, co k akvizici dostala souhlas antimonopolního úřadu. Cena transakce nebyla zveřejněna. Korunní a Ondrášovka loni dohromady vytvořily tržby cca 850 mil. a zisk před odpisy EBITDA cca 110 mil. . Pro srovnání Kofola loni vykázala tržby 6,4 mld. a zisk EBITDA 1,12 mld. . Zprávu považujeme za neutrální. 

Heureka

- E-commerce nyní zažívá boom, rizikem může být recese

Šéf Heureky Tomáš Braverman pro Hospodářské noviny uvedl, že restrikce kvůli pandemii Covid-19 mohou razantně změnit tvář celého e-commerce trhu. Podle údajů Heureky zaznamenaly eshopy letos v březnu o 40 % vyšší obrat než ve stejném období loňského roku a do cenového srovnávače se za březen připojilo 800 nových e-shopů, což je o polovinu vyšší číslo než obvykle. Braverman uvedl, že nejvíce se nyní dařilo prodejcům domácích spotřebičů, potravin, drogerieknih a věcí pro děti, naopak slabší byly např. prodeje oblečení a parfémů. Současná situace má potenciál výrazně zvýšit podíl e-commerce na celkových maloobchodních tržbách a dostat na internet i takové výrobky, které tam doposud nebyly – např. léky na předpis. Nyní tvoří prodeje online cca 13 % maloobchodních tržeb, do dvou let by podle Bravermana mohly vzrůst na 20 %. Na druhou stranu Braverman vidí jako riziko ekonomickou krizi, v níž by lidé omezovali nákupy. Vidí ale možnost, že krize nebude trvat dlouho vzhledem k důvodům, které za ní stojí. Pro Heureku letos Braverman očekává růst tržeb o 20 % r/r. Za fisk. rok 2019 měla skupina Heureka tržby cca 48 mil. EUR. 

Fidurock

- Podle vlády se obchody budou otevírat po fázích

Vláda ČR rozhodla, že se obchody budou otevírat po fázích v závislosti na ploše obchodu a také na tom, v jak velkém obchodním centru je obchod přítomen. První fáze počítá s otevřením vybraných venkovních obchodů 20. dubna a poslední fází bude otevření největších obchodů nad 1000 m2 ve velkých shopping centrech až 8. června. Fidurock má ve svém portfoliu z největší části venkovní retail parky, které podle nás nespadají pod „velká shopping centra“, a proto odhadujeme, že většina jeho obchodů bude moci otevřít ve třetí fázi, která bude 11. května (obchody do 1000 m2 mimo velká shopping centra). To je zhruba v souladu s naším předchozím očekáváním. Podotýkáme, že Fidurock má nyní v provozu cca 30 % obchodů (potraviny, lékárny apod.) a některé další fungují jako výdejny. 


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 10:05  Moneta: Čistý zisk za 1Q24 nad odhady, výhled potvrzen Research (Česká spořitelna)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688