pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  20.04.2020 00:00:00

Pardubice: Lidé bez domova najdou ode dneška azyl ve stanovém městečku

20.4.2020 | Stanové městečko pro lidi bez přístřeší je ode dneška v provozu. Vzniklo nedaleko železničního mostu přes řeku Labe u Rosic na louce mimo zástavbu. Město areál vybavilo pětadvaceti stany a hygienickým zázemím pro lidi bez domova a slouží jako noclehárna, případně jako místo, kde by ubytovaní měli trávit nařízenou karanténu.

„V dnešní době se nejrůznějšími opatřeními bráníme proti šíření koronaviru, lidé žijící na ulici patří k nejohroženějším skupinám pro nakažení. Zřízením stanového tábora tak plníme rozhodnutí hejtmana z počátku dubna, kterým bylo nařízeno vyčlenit dočasné objekty pro nouzové ubytování pro osoby bez přístřeší, kterým byla nařízena karanténa a které nejsou schopny zajistit svoji potřebu bydlení po dobu trvání karantény,“ uvedl primátor města Pardubic Martin Charvát. „V současné době nemáme v Pardubicích žádného bezdomovce nakaženého ani v karanténě, takže stanový tábor má preventivní charakter. V případě, že by se nákaza dostala mezi bezdomovce, máme je kam umístit. Zajistili bychom tak, aby se nákaza nešířila dál, a to mezi bezdomovce navzájem, a zejména pak mezi civilní obyvatelstvo,“ dodal primátor Charvát.

Služby pro lidi bez domova poskytuje nezisková organizace SKP-CENTRUM, o.p.s. V zájmu obrany proti šíření nákazy bylo potřeba operativně vyřešit i fungování stávajících služeb pro bezdomovce – nízkoprahové denní centrum a noclehárnu. „Město po dohodě s SKP-CENTRUM obě služby přesunulo právě do stanového tábora, kde jsou pro ně k dispozici sociální pracovníci SKP centra dané sociální služby. Speciálně službu noclehárny bylo nutné oddělit od azylových domů. Na místě budou za dodržování přísných hygienických opatření osobám, které sem budou docházet a budou spolupracovat, poskytnuty obě služby v rámci možností v plném rozsahu,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí Iva Bartošová.

Služby Nízkoprahového denního centra na ulici Jana Palacha jsou k dispozici pouze na základě individuální domluvy. Uvedená opatření budou zachována minimálně do konce května 2020, případně po dobu vyhlášeného nouzového stavu. Terénní program při tomto centru je nadále v provozu a zajišťuje především potravinovou pomoc, hygienický servis a monitoring zdravotního stavu uživatelů v jejich přirozeném prostředí,“ přiblížil aktuální chod služeb ředitel SKP-CENTRUM Jiří Pitaš.

Jako nejvhodnější místo pro stanový tábor byla vytipována louka v lokalitě Svítkov (louka po levém břehu Labe pod železničním mostem). „Lokalitu pro účely zajištění ochrany zdraví a majetku hlídá čtyřiadvacetihodinová ostraha. Každá ubytovaná osoba dostane od sociálních pracovníků stan a spacák, město na místě připravilo také hygienické zázemí jako jsou sprchy a toalety,“ řekl primátor Martin Charvát.

Pokud by některému z bezdomovců byla nařízena karanténa, bude stanový tábor rozdělen tak, aby byli odděleni uživatelé obou sociálních služeb od osob v karanténě. Jeho současná kapacita je 25 stanů a lze ji v případě potřeby kdykoliv rozšířit. Pro osoby přímo nakažené koronavirem COVID 19  jsou určeny byty v hlídaném domě na náměstí Jana Pernera 2562.   

tiskový úsek

 

Přiložené obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688