TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  20.04.2020 15:03:43, aktualizováno 15:11:00

Slováci bojují s Covid-19 líp než Češi. Velké SROVNÁNÍ s jinými státy

Už více než měsíc musejí Češi dodržovat kvůli postupující pandemii koroaviru řadu mimořádných opatření. Pohled do statistik ukazuje, že i když jsou tato nařízení mnohdy nepohodlná, fungují - ve srovnání s jinými státy si vedeme dobře. Ale například Slováci jsou na tom ještě o poznání lépe.

V absolutních číslech zůstávají pandemií nejhůře zasaženou zemí Spojené státy - od Velikonočního pondělí tam přibylo přes 200 tisíc nakažených a jejich hranice tak už překročila tři čtvrtě milionu. Výrazně také vyskočil počet mrtvých - z 22 na 40 tisíc obětí. Virus tak v zemi na druhé straně Atlantiku zabije přibližně každého dvacátého člověka, který má tu smůlu, že se jím nakazí.

Přesto v přepočtu na tom USA stále nejsou nejhůř, i když tam nemocných a mrtvých přibývá vysokým tempem. Při přepočtu počtu nakažených a mrtvých na milion obyvatel jsou na tom Spojené státy s 2309 nakaženými a 123 mrtvými stále lépe než třeba Itálie (2960 infikovaných a 391 mrtvých) nebo Španělsko (4282 pacientů a 446 mrtvých na milion obyvatel). Situace se také vytrvale zhoršuje ve Francii.

Ve srovnání se všemi již zmíněnými zeměmi je na tom Česko nesrovnatelně lépe. V průměru u  nás na milion obyvatel připadá 634 nemocných a 18 mrtvých.

Srovnání nakažených ve vybraných zemích:

Česko si stojí dobře také ve srovnání s našimi západními sousedy - Rakousko hlásí na milion obyvatel 1643 nakažených a 52 mrtvých, za Německo jsou údaje 1740 a 55.

Lépe než my jsou na tom ovšem Poláci a Slováci - Slováci hlásí aktuálně pouhých 12 mrtvých a lehce přes tisíc nakažených - takže i takzvaná smrtnost je u nich extrémně nízká - viru tu zatím podlehl jen přibližně každý stý nakažený, v Česku je smrtnost necelá tři procenta.

Srovnání vybraných zemí z hlediska obětí nákazy:

I Poláci jsou na tom lépe, pokud jde o přepočty nakažených a mrtvých na počet obyvatel. Ale jejich zdravotnictví pandemii zvládá hůř - smrtnost se tu blíží čtyřem procentům.

Podle statistik si nadmíru dobře vede Čína, která na milion obyvatel hlásí pouhých 57 infikovaných a tři mrtvé. Experti už ale několikrát vyjádřili pochybnosti o přesnosti čísel - například minulý týden čínští úředníci jedním "tahem pera" přidali ve Wu-chanu, odkud virus pochází, bezmála 1300 obětí, čímž jejich počet zvedli skoro o polovinu. Smrtnost je nicméně v asijské zemi dvojnásobná oproti Česku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688