TNBiz (TN.cz)
Investice  |  19.04.2020 23:30:41

Babiš uvažuje o prodloužení stavu nouze, politici se neshodnou

Do úterý mají ministři odevzdat premiérovi podklady, díky kterým by měl obhájit před Sněmovnou prodloužení nouzového stavu. Ministr vnitra a zároveň šéf krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) si myslí, že je to nutné. Premiér, někteří další ministři a také například epidemiolog Prymula dospěli k názoru, že k tomu aktuálně není důvod. Vláda se ale dohodne až na základě odborné diskuze.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zadal všem ministrům domácí úkol. "Já sem požádal všechny ministry, aby se mi písemně vyjádřili do úterního poledne, jaké argumenty mají pro, nebo proti. Jakmile to budu mít na stole, tak svolám vládu, možná i speciální vládu, a budeme se o tom bavit," řekl.

 

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) si už nechává zpracovat odbornou analýzu. "Abych se vám přiznala - já sama už bych asi ani nebyla pro prodlužování nouzového stavu. Ale budu o tom přemýšlet," přiznala.

 

 

"Situaci vyhodnocujeme, ale z mého pohledu se nevyhneme žádosti o prodloužení," myslí si šéf krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj nouzový stav umožňuje vládě nakupovat zdravotnický materiál přímo od výrobců bez výběrového řízení. O jeho prodloužení by ale znovu musela žádat Poslaneckou sněmovnu. Zejména opoziční poslanci ovšem tvrdí, že k dalšímu prodlužování není důvod.

 

"TOP 09 nepodpořilo ani prodloužení nouzového stavu do konce dubna," nastínila svůj názor předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. "Je ještě nutné, aby byl nouzový stav pro nařízení, které vláda přijímá, ještě v běhu? Podle mě je to minimálně sporné," myslí si předseda hnutí STAN Vít Rakušan. "Chceme, aby to vláda opravdu, ale opravdu velmi dobře zdůvodnila," přidal se předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

 

 

Ani sám premiér si není jistý, zda je prodloužení nouzového stavu ještě nutné. Jak se na stavu epidemie podepsaly Velikonoce, se podle něj dozvíme ve středu. "Pokud vím, tak máme nakoupeno už dost, tak uvidíme, co řeknou ministři. Já to určitě nebudu tlačit nějakou silou, ale musí být konsensus," oznámil Babiš.

 

O případném prodloužení nouzového stavu by vláda jednala v průběhu týdne. V pondělí se chce zabývat například uvolněním cest pro pendlery. "Budeme o tom debatovat, jestli nenahradíme karantény nějakým testováním za nějakých pravidel," doplnil Babiš. Vláda se prostřednictvím videokonference sejde v pondělí odpoledne.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)
Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:00  Výrobní ceny v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688