TNBiz (TN.cz)
Stát  |  19.04.2020 21:33:03

Schodek státního rozpočtu ve výši 300 miliard korun: Mělo by se šetřit, prohlásil Zeman. Navýšení schodku ale podepíše

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí navrhne vládě další navýšení schodku státního rozpočtu. Její návrh je připravený podepsat prezident Miloš Zeman, podle kterého by se ale mělo šetřit.

Prezident Miloš Zeman je připraven podepsat další rekordní navýšení schodku státního rozpočtu ve výši 300 miliard korun, který v pondělí navrhne vládě ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Na konci března přitom Sněmovna schválila deficit o 100 miliard nižší, aktualizovaný propad příjmů ale donutil Schillerovou přijít s jeho dalším navýšením.

"Bude propad na sociálním pojištění, DPH, u příjmových daní. Firmy stojí, neprodukují. Bude tam dalších 60 miliard, celkem tedy výpadek 140 miliard oproti původně schválenému rozpočtu,“ okomentovala Schillerová.

Jeho nová výše se příliš nezamlouvá prezidentovi Miloši Zemanovi, problémy s jeho přijetím ale dělat nehodlá. "Mohl bych strašit, že ho budu vetovat, ale neudělám to. Ale budu upozorňovat, že v tomto rozpočtu by se mělo šetřit,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Hlava státu chce také podepsat zvýšení ošetřovného ze 60 na 80 procent zpětně od 1. dubna. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) v pátek schválila vláda, projednat ho ještě musí Sněmovna a Senát.

Uplynulé dny spustili místy bouřlivé debaty ohledně prázdninového cestování, z řad politiků přicházely místy velmi protichůdné názory. Pohled prezidenta na otevření hranic se ale nemění. "Trvale zastávám názor, že by hranice měly být zavřené rok, ne dva roky,“ myslí si Zeman.

Ten okomentoval také jiskření ve vzájemných vztazích České republiky a Ruska, které vyvolalo odstranění sochy maršála Koněva z Prahy 6. Tamního starostu Ondřeje Koláře (TOP 09) označil za neschopného, protože prý není schopný opravit dvě chátrající vily, které stojí ve směru na letiště.

Nerozčílila ho naopak zabijačka, kterou uspořádal jeho kancléř Vratislav Mynář v Osvětimanech, kde se ji navzdory omezení pohybu zúčastnilo šest lidí. "To prase nebylo nemocné. To prase bylo hladové proto, že penzion je zavřený. Pojďme od toho,“ zmínil Zeman.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Stát:

Út 20:09  Proč spadnul most v Baltimoru? (video) Redakce (Kurzy.cz)
Út 11:00  Státní rozpočet v kostce - 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688