Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.04.2020 11:55:03

Pražská burza pod vlivem především dvou emisí

  • akcie ČEZ ovlivňují index PX již téměř ze čtvrtiny, resp. k pátku z rekordních 24,4 %
  • Avast reportovanými výsledky za 1Q pozitivně překvapil, akcie od březnových minim přidaly již přes 75 %
  • koronavirus, resp. nouzový stav znemožňuje 28. dubna účast akcionářů na plánované valné hromadě banky MONETA, akcionáři se mohou zúčastnit jen korespondenčně
  • počet emisí, které letos kurzově ztrácí méně než desetinu, se rozrostl na čtyři

 

Pražská burza ve zkráceném týdnu pokračovala ve volatilním vývoji, když u více než poloviny emisí z indexu šlo vypozorovat ať už mezidenní či i intradenní více procentní změny. Index PX se v návaznosti pohyboval v pásmu cca 825-865 bodů, aby týden zakončil na zhruba 851 bodech. Polepšil si tak nakonec druhý týden v řadě, tentokrát o méně výrazných 1,34 %.

O pozitivní výsledek se zasloužily především dvě emise ČEZ a Avast, které i mají v současnosti největší váhu v indexu. Dohromady dokonce téměř 44 %. Vítězné akcie Avast se pomalu navrací zpět ke svým historickým maximům. Impulsem v týdnu byly hospodářské výsledky s vydaným výhledem a potvrzená květnová dividenda 0,103 USD. Druhé akcie ČEZ pozitivně ovlivnila především právě dividenda, resp. oznámení managementu, který navrhuje vyplatit oproti loňským 24 letos nečekaně o deset korun vyšší dividendu. V růstu navíc pokračovaly ceny elektřiny a to i krátkodobých kontraktů, u kterých se předtím na přelomu měsíce cena propadla pod 20 EUR/MWh.

 

Druhý týden v řadě solidně přidaly akcie CETV, které tak společně se zmiňovanými akciemi Avast předvádějí nejvýraznější obrat z březnového propadu. Kdo tehdy otevřel pozici, vydělává na mediálním titulu již také přes 70 %. U titulu se pomalu vyhlíží report hospodářských výsledků a tedy jistě i aktuální zprávy/pohled managementu, zda dohodnutá transakce převzetí pokračuje dle plánu, či jsou nějaké změny. Loni firma čísla za 1. kvartál oznámila 30. dubna. V týdnu bychom se tak již od managementu mohli dozvědět letošní termín reportu.

Od minim o více než čtvrtinu již v souhrnu posílily akcie PFNONWOVENS, které jako poslední v týdnu výkonnostně překonaly index.

Posílily však ještě akcie KOFOLA, když nápojová firma oznámila fyzické dokončení převzetí společností Karlovarská Korunní a Ondrášovka. Dále také akcie O2, které tak dále mírní ztráty po rozhodném dnu na dividendu. Firma nicméně stále odkup vlastních akcií neobnovila a vzhledem k neuskutečnění plánované valné hromady není ani jasné, kdy se dostane k zamýšlenému snížení základního jmění o dříve nakoupené akcie.

Brzdou výraznějších zisků indexu byly především všechny finanční tituly. Odevzdaly tak značnou část zisků z předchozího týdne. Nejvýrazněji na jih zamířily akcie MONETA, za nejvíce volatilní by pak šlo vyhlásit akcie ERSTE. Jejich pokus navrátit se po třech týdnech zpět nad hranici 500 vydržel jen krátce. Titul z bankovní trojice má před sebou jako první report hospodářských výsledků (30.4.).

Zatímco u bank investoři z křišťálové koule stále věští, jak moc se jim rozroste portfolio ztrátových úvěrů, u pojišťovny VIG přetrvávají nejasnosti o možných plněních z pojistek za zastavený/omezený byznys řady firem.

 

Obecně nejasnosti kdy a s jakou intenzitou se ekonomika začne přibližovat zpět k normálnímu stavu, zůstává pro investory nejen na pražské burze hlavní neznámou. Nervozita a volatilita na akciových trzích má tak nadále otevřeny dveře, čehož mohou při dobrém odhadu stále aktivně využívat především krátkodobí investoři.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688