TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  19.04.2020 21:58:19

Obchody mohou otevřít rychleji, říká Havlíček. Vysvětlil hobbymarkety

Ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček prohlásil, že některé obchody možná vláda otevře rychleji, než předpokládá plán. V Česku bylo k sobotní půlnoci 6654 lidí pozitivně testovaných na koronavirus.

Hlavní události

- V Česku bylo k sobotní půlnoci 6654 lidí pozitivně testovaných na koronavirus. Z toho se 1227 pacientů vyléčilo, 181 zemřelo

- Ministr Karel Havlíček (za ANO) v rozhovoru pro MF Dnes připustil, že některé typy obchodů a provozoven by mohly otevřít dříve, než počítá plán

- Havlíček také vysvětlil, proč se vláda rozhodla dříve umožnit provoz hobbymarketům a psím salónům, než kadeřnictvím a kostelům

- V příštím týdnu by mohli první pacienti s nemocí Covid-19 v Česku dostat experimentální lék favipiravir z Japonska

- Zdravotníci v první linii boje proti koronaviru dostanou stovky korun za hodinu navíc.V sobotu o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

- Celosvětový počet obětí překročil 160 tisíc, koronavirem se celkem nakazilo 2,3 milionu lidí. Téměř 600 tisíc se uzdravilo

 

Při postupném rozvolňování opatření nebrali odborníci v potaz jen rozměry obchodů nebo možnost shlukování lidí v nich. "Je tady ještě jeden faktor, na který se zapomíná. Epidemiologové se snaží rozvolnit pohyb obyvatel po městě," prohlásil ministr Havlíček.

 

Situaci v Česku i ve světě sledujeme on-line:

 

 

Nejen proto, že jsou většinou na okrajích měst, pak mohly dříve otevřít hobbymarkety, přestože jde o provozovny s obrovskou výměrou. "Jsou provzdušněné, je tam přístup z ulice, je tam zahradní centrum. Navíc jsme si tam potřebovali otestovat zvýšený režim dezinfekce, hygieny a tak dále," dodal Havlíček.

 

Ministr zároveň připustil, že by se některé provozovny mohly otevřít rychleji, pokud se bude správně vyvíjet epidemiologická křivka. Týká se to například galerií a muzeí. V průběhu května by pak mělo být jasné, zda budou děti moci odjet na tábory.

 

V sobotu ministr Vojtěch na twitteru uvedl, že zdravotníci, kteří se starají o pacienty s Covidem-19, dostanou 100 až 500 korun na hodinu navíc - podle míry rizika. Týmy, které odebírají možným nakaženým vzorky, si pak přilepší až o 1500 korun na hodinu. Více čtěte v tomto článku.

 

 

Ministerstvo zdravotnictví také upřesnilo, kdy do Česka z Japonska dorazí experimentální lék na Covid-19 Favipiravir. První pacienti by ho mohli dostat už v příštím týdnu. Léčivo přijme Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, odkud se bude dále distribuovat. Více se dozvíte zde.

 

Ve Španělsku už počet obětí překročil 20 tisíc a tamní policie začala vyšetřovat 37 pečovatelských domů, ve kterých měl personál nechávat seniory s koronavirem na pospas smrti. Situace se zhoršuje také v Japonsku, kde podle lékařů hrozí kolaps zdravotnického systému.

 

V pondělí mohou otevřít další obchody. Někteří podnikatelé přitom stále neví, zda se jich termín týká. Podívejte se na reportáž TV Nova:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688