TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.04.2020 22:35:59

První pacienti dostanou nový lék na koronavirus favipiravir, zatím je pro 100 lidí

Po víkendu by mohli první pacienti v Česku dostat japonský experimentální lék favipiravir. Ministerstvo zdravotnictví jeho užívání povolilo a do Česka tak míří tablety pro 100 pacientů. Podle Státního zdravotního ústavu jsou v současnosti čtyři možnosti léčby nemoci Covid-19.

Rozdělování léku favipiravir bude mít na starosti Všeobecná fakultní nemocnice. "Mělo by to být vyřešeno po víkendu. Dávka je zhruba pro 100 pacientů. Ukazuje se, že tento lék má pozitivní efekt pro ty středně vážné případy," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

 

Vyjednává se také o použití léku remdesivir. "Všechny pobočky na celém světě čekají, až americká centrála udělá určité alokace. Určí, které země, kolik a za jakých podmínek přípravek dostanou. Byli jsme ujištěni, že v rámci východního a středního bloku bude Česká republika jednou z prvních," zaznělo na konferenci Státní ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). "Výsledky jsou velmi slibné. Lék je určen pro nejtěžší případy," doplnil Vojtěch.

 

 

 

Remdesivir byl v Česku zatím podán jen pacientovi ve Všeobecné fakultní nemocnici. Jestli měl na zlepšení jeho stavu vliv, ale jasné není. "Hrozně dekuju všem, že mě z toho dokázali dostat, že to nevzdali," vzkázal nakažený taxikář z nemocničního lůžka.

 

Lékaři na některých místech dávají pacientům také antimalarikum s názvem Plaquenil. Lék na malárii má však podle odborníků řadu vedlejších účinků. Některé země od jeho použití proti nemoci Covid-19 proto ustoupily, Česko ale bude v jeho zapojení do léčby pokračovat.

 

 

 

"Neřekl bych, že ty výsledky jsou úplně nějak zázračné, ale určité zlepšení tam je. Zase pomáhá spíše pacientům ve středně těžkém stavu," popsal Vojtěch. "Bylo nám slíbeno od dodavatele, že navýší dodávky Plaquenilu," oznámil SÚKL.


Experimentální léky nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. První dávku remdesiviru a část favipiraviru dostalo Česko darem, další se budou hradit z rozpočtu nemocnic a ministerstva zdravotnictví.

 

 

 

Česko v souvislosti s pandemií zakázalo vývoz více než 300 léků. Nemocnice se připravují i na použití krevní plazmy s protilátkami od již vyléčených pacientů. "Ta plazma není registrovaný léčivý přípravek, pokud se tak vše doladí, může být poměrně rychle používaná," vysvětlil SÚKL.

 

O vývoj vakcíny se snaží minimálně 50 týmů z celého světa. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou teď v klinickém hodnocení dvě vakcíny, dalších 48 je momentálně v první fázi testování.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688