Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.04.2020 14:58:29

Svět o překot nakupuje ventilátory, podle odborníků mohou i škodit

Li Kai, který stojí v čele čínské společnosti Aeonmed, říká, že „dnes neexistuje země, která by od Číny nechtěla nakoupit plicní ventilátory“. Cituje jej South China Morning Post s tím, že čínská výroba tak jede na plné kapacity 24 hodin denně. V jiném článku ovšem South China Morning Post poukazuje na to, že podle některých názorů mohou ventilátory těm, kteří se nakazili koronavirem, spíše uškodit.

Wu Chuanpu z čínské společnosti Vedeng.com tvrdí, že čínské továrny mají tolik objednávek, že budou na plné kapacity vyrábět minimálně do května. Jeho společnost přitom dostává 60 – 70 dalších objednávek dalším dnem a každá z nich poptává stovky až tisíce ventilátorů. Ty „pumpují do těla kyslík a odstraňují z něj oxid uhličitý“. Poptávka po tomto přístroji je nyní kvůli pandemii tak vysoká, že americké automobilky změnily své výrobní linky a začaly je vyrábět také. Na rozdíl od roušek jde ale o výrobu „s vysokými bariérami vstupu“, kde rozjetí nové produkce není tak jednoduché. Už proto, že lidé musí být speciálně vyškolení. Bloomberg Intelligence tvrdí, že Čína je v dubnu schopna vyrobit a dodat minimálně 14 000 neinvazivních ventilátorů.

V jiném článku ale South China Morning Post píše, že celý svět se sice snaží získat více ventilátorů, ale „někteří lékaři se od této metody odvracejí v případě, že je to možné“. Důvodem má být to, že „některé nemocnice zaznamenaly vysokou úmrtnost pacientů s koronavirem napojených na ventilátory“. Někteří lékaři se pak podle South China Morning Post obávají, že „přístroje pacientům škodí“. Tyto informace poukazují na to, že odborníci stále zkoumají, jaké jsou vlastně nejlepší metody a postup péče o ty, kdo onemocní virem. Zatím se musí stále spoléhat na parciální informace, a to v prostředí, kdy se na ně hrne vlna nemocných a dochází k nedostatku základního vybavení.

Podle některých názorů může ventilátor uškodit například tím, že v těle nastartuje škodlivou imunitní reakci, ale „jde stále jen o spekulace“. Shoda naopak panuje v tom, že ventilátor může postupně škodit tím, že pod vysokým tlakem pumpuje kyslík do plicních váčků. Lékař Eddy Fan z Toronta k tomu uvedl, že během posledních desetiletí se ukázala důležitá věc – ventilace může zhoršit poškozené plíce „a proto je třeba být opatrný s tím, jak se používá“.

Nebezpečí může být sníženo tím, že se omezí tlak a prodlouží přestávky, kdy pacient není napojen na přístroj. Podle South China Morning Post se ale i přesto stále více lékařů obrací k tomu, že se snaží pacienta udržet bez ventilace po co nejdelší možnou dobu. Snaží se jej také obracet do různých poloh, aby se přesunulo zatížení různých částí plic, a používá se také přísun kyslíku nosními hadičkami.

Důvodem pro nedostatek ventilátorů pak může být i to, že pacienti s COVID-19 jsou na tomto přístroji často mnohem delší dobu než u jiných onemocnění dýchacích cest. Doktor Roger Alvarez k tomu uvedl, že ventilace není sama o sobě léčbou, ale jde jen o podpůrný prostředek. On sám je pak zastáncem toho, aby byl využíván co nejméně. Za tímto účelem používá oxid dusnatý.

Zdroj: South China Morning Post, Bloomberg, Flickr

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688