Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  18.04.2020 13:22:36

Za pomoci Muska vyšle NASA poprvé za téměř dekádu americké astronauty do vesmíru. Koronavirus znemožní přímé sledování startu

 

Vůbec poprvé od konce programu raketoplánů (Space Shuttle) v roce 2011 se do vesmíru dostane posádka amerických astronautů přímo z domovských Spojených států. Téměř dekádu totiž musela NASA v tomto ohledu využívat služeb Ruska, za které platila nemalé finanční prostředky. Nyní lidské posádce mířící na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) dopomůže americká firma SpaceX vizionáře Elona Muska. V pátek firmy společně oznámily termín startu na středu 27. května.

Současná pandemie koronaviru ovlivní i tuto dlouho očekávanou a významnou událost. Dle současných plánů NASA totiž nejspíše nepovolí vstup veřejnosti na tradiční místa podél floridského pobřeží, jak přitom bylo zvykem od počátku vesmírných programů v 60. letech. Na místě bude povolen pouze omezený počet reportérů. Odlet ze startovací rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral je stanoven na podvečer, resp. 22:32 hod. středoevropského času a jistě přitáhne nemalé množství nadšenců alespoň k televizním obrazovkám či monitorům u počítačů (27. května plánujeme na kurzy.cz přinést přenos startu).

Demo-2

Mise dostala název Demo-2. Již dříve opakovaně raketa Falcon 9 vynesla loď Dragon k ISS. Vždy se však jednalo o nákladní verzi se zásobami a výzkumným materiálem. Poslední úspěšné testy v lednu 2020 demonstrovaly schopnost „osobní“ verze lodi Dragon v případě problémů v průběhu startu oddělit se od nosné rakety a úspěšně se dostat zpět na zem. Pomalu se tak finalizoval celý testovací program, který například čítal přes 700 testů kosmických motorů SuperDraco, které dokáží vystřelit loď Dragon půl míle od rakety Falcon 9 za 7,5 sekundy, resp. ji urychlí o více než 400 km /h.  


Zdroj: SpaceX

Při současném úvodním letu s lidskou posádkou budou na palubě pouze dva astronauti Bob Behnken a Doug Hurley. Nebylo zatím rozhodnuto, jak dlouho se na ISS při testech zdrží. Dříve se hovořilo o dvou nebo třech měsících. Později v tomto roce se každopádně plánuje další mise lodi Dragon, kde by posádku měli tvořit čtyři již nyní vybraní astronauti. SpaceX od NASA již dříve obdržela na financování programu více než 3,1 mld. USD. Připomenout lze, že na systému letu lidské posádky do vesmíru pracuje pro NASA také firma Boeing, která na to získala 4,8 mld. USD.

Jak bude plánovaná mise vypadat, níže naznačuje animační video společnosti SpaceX

 

Pozorujte na večerní obloze Muskovi satelity Starlink

Také v těchto dnech lze na obloze bez použití dalekohledu pozorovat tzv. satelitní vláček Elona Muska. Jinými slovy za sebou letící celou řadu satelitů Starlink od SpaceX, které mají zajistit dostupnost internetu po celém světě. Podrobnosti o programu včetně principu pozorování jsme naposledy uváděli v úvodu dubna (více zde). Níže tak rovnou přinášíme časy/pozice začátků vybraných nejpočetnějších přeletů viditelných nad Českou republikou.

Pro dnešní sobotní večer bude každopádně asi nejzajímavější pozorování v čase od 21: 49 hod. do 22:06 hod., kdy by nad námi měly od jihozápadu viditelně proletět zhruba 4 desítky satelitů Starlink. Pokud to dovolí počasí, v neděli pak lze doporučit sledování oblohy především v čase mezi 20:47 až 21:06 hod.

 


Zdroj dat: heavens-above






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688