MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Z domova  |  17.04.2020 19:00:00

Alena Schillerová k opatřením proti koronaviru pro TV Barrandov

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Datum vydání: 16.04.2020 | Zdroj: TV Barrandov | Rubrika: 19:25 Moje zprávy

Jaromír SOUKUP, moderátor
Mimo jiné já jsem teď moc rád, že tady mám na telefonu už místopředsedkyni vlády a především ministryni financí Alenu Schillerovou. Dobrý večer, paní ministryně.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Dobrý večer.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Paní ministryně, já vám na začátek takovou možná trošku šťouravou nebo rýpající otázku, vy jste včera řekla, že ten program Pětadvacítka je zatím nejúspěšnějším programem Finanční správy, protože se přihlásil zhruba 80 tisíc žadatelů, nemělo opravdu být tohle řečeno až v případě, že ti lidé budou mít peníze na účtech, to znamená, že fyzicky jim stát pomůže, než podle počtu těch žádostí?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Tak ona to byla trošku nadsázka, protože víte, že Finanční správa nepatří mezi oblíbené orgány státní správy a teď dělá něco pro živnostníky, posílá jim peníze, úřaduje to, procesuje to, takže jsem to myslela z tohoto úhlu pohledu. Těch 80 000 žádostí byl opravdu úspěch z toho důvodu, že to bylo podáno za víkend. A včera už jsme měli těch žádostí přes 100 000. Finanční správa začala už posílat peníze, zítra chystáme brífink s paní generální ředitelkou, kde už řekneme konkrétní počty, kolik šlo peněz, jaké jsou nejčastější chyby, protože se tam objevují různé drobné chybky, které chceme poplatníkům říct, takže z toho úhlu pohledu to byla trošku nadsázka, že vlastně Finanční správa nejen doměřuje daň a kontroluje, ale teď pomáhá OSVČ a posílá jim Pětadvacítku.

Jaromír SOUKUP, moderátor
A vy jste mně z úst vzala tu druhou otázku, kdy začnou chodit peníze, takže peníze začaly chodit dnes, tak to je?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Ano, ano, začaly být odepisovány z účtů Finanční správy, což znamená, že připisovány na účty těch OSVČ budou zhruba v řádu 2 dnů. Denně odchází tisíce plateb.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Paní ministryně, počítáte s rozšířením Pětadvacítky, to znamená, že bude stát muset vyplácet tu podporu déle, já se na to ptám z toho důvodu, že vláda oznámila postupný plán rozvolňování opatření, jinými slovy, návratu do ekonomického normálu, ten je ale s velkým otazníkem, pokud nezačne ta epidemie znovu sílit a co by jsme si povídali, vakcínu ani lék zatím nemáme a pravděpodobnost, že s postupným rozvolňováním těch opatření ta epidemie sílit bude, ta prostě takřka hraničí s jistotou.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Pětadvacítka má pomoci osobám samostatně výdělečně činným za období od 12. března, kdy jsme vyhlásili stav nouze, do 30. dubna s tím, že jak jste správně řekl, vláda tento týden oznámila uvolňování podnikatelských a dalších činností, nastavila tam určitý plán, takže už je zřejmé, že celá řada živností bude mít omezeno podnikání i v průběhu května, dokonce někteří až do června. My s ohledem na to počítáme s rozšířením této podpory, já už jsem dnes zadala pokyn svému náměstkovi a paní generální ředitelce, aby připravili pracovní verzi pokračování podpory a vyjdu z toho, že i tu podporu máme nastavenou jako 500 denně, to znamená, že bychom v tomto módu pokračovali. Přes víkend bychom tento návrh zkonzultovali se zástupci podnikatelských asociací a komor tak, jak jsme s nimi spolupracovali i na Pětadvacítce. Už bych ale chtěla zacílit podporu právě na ty obory a činnosti, což bude to nejsložitější, které vlastně mají podnikání dále omezeno. Tedy ano, zvažujeme a připravujeme další podporu.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Já jsem se ptal právě z toho důvodu, jestli existuje plán B v případě, že by ten rozvolňovací plán nevycházel proto, že ta epidemie se ukáže jako silnější, takže plán B existuje.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Ano, samozřejmě, plán B musí existovat, protože už teď je jasné podle toho plánu, který vláda představila, že budou některé obory zavřeny i po konci dubna.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Další zprávou je zrušení Účtenkovky. Já jsem patřil k jejím kritikům, to si přiznejme, mně se to nelíbilo od samého začátku, ale chápal jsem i ty důvody, proč jaksi ta popularizace EET nebo vysvětlování EET musela být provedena. Účtenkovka byla zrušena, je to pochopitelné, stála zhruba 200 milionů korun, pokud jsem se díval dobře na internet. Počítáte s jejím vrácením někdy, nebo už je to prostě za námi, tahle ta kapitola.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Ne, ne, já už s tím nepočítám, já jsem se rozhodla, já jsem chtěla původně Účtenkovku zachovat, až se rozběhne třetí, čtvrtá vlna EET, ta v tuto chvíli je odložena a vzhledem k tomu, že potřebujeme peníze a musíme se snažit zbytné věci obětovat, tak jsem se rozhodla zrušit Účtenkovku. Přece jenom její náklad byl asi zhruba 65 milionů ročně, to radši dáme do ochranných pomůcek. Já ji ale považuju i tak za úspěšný projekt, protože se za celou tu dobu fungování doby zapojilo 1,1 milionu lidí, ti zaregistrovali téměř půl milionů účtenek a v podstatě bylo tam zařazeno následně asi 408 milionů 000 účtenek. Projekt měl mít edukativní účel, to znamená, měl naučit lidi brát si účtenky formou hry. Nechtěli jsme žádnou represi, jako třeba mají v jiných zemí. Z tohoto úhlu pohledu si myslím, že Účtenkovka splnil svůj účel a skončila jsem ji dřív, než jsem původně zamýšlela s ohledem na pandemii a na to, že máme jiné starosti.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Tady možná platí, tedy z mého pohledu, že všechno špatné aspoň pro něco dobré, tohle považuji za dobrý krok. Paní ministryně, vy jste ve včerejším vyjádření pro Hospodářské noviny uvedla, že je potřeba počítat se schodkem státních financí i v roce 2021 zhruba 200 miliard korun. Na letošní rok má máte schválenou Poslaneckou sněmovnou také 200 miliard korun a sami jsme se ve studiu bavili o tom, že není naprosto vyloučeno, že na podzim přijdete s další novelou zákona o státním rozpočtu, protože ten vývoj státních financí s ohledem na tu situaci nebude dobrý. Když víte zhruba 200 miliard korun schodku na příští rok, máte představu o tom, o jak velkou částku se bude jednat tedy na podzim?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Tak ono se může stát, že s tou novelou zákona o státním rozpočtu na rok 2023, přijdu ještě mnohem dřív, protože tak, jak ta opatření se vyvíjejí v čase a jak vzniká potřeba pumpování peněz do ekonomiky a kdo jiný to má udělat než stát v tuto chvíli. Takže se může stát, že přijdu i mnohem dřív, proto i budu v Senátu obhajovat novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, aby se umožnilo i pro příští roky uvolnit únikovou klauzuli a byla možnost vyšších schodků. To byl můj odhad na příští rok, že se bude pohybovat schodek i v roce 2021 kolem 200 miliard. Já samozřejmě vám to nejsem schopná říct úplně přesně, protože neznáme, jak bude velký propad příjmů, ten odhadujeme teď na 140 miliard, ale může to být více. Nevíme, jaká bude nutnost dalších opatření a my v žádném případě nechceme dopustit to, abych musela provádět škrty zhruba za 150 miliard. Nikdy se do prosperity neproškrtáte. My chceme zachovat důchody, chceme zachovat platy učitelů a chceme masivně investovat, a na to potřebujeme peníze.

Jaromír SOUKUP, moderátor
To je celkem pochopitelné, ale je to první jaksi výrazné prohlášení o tom, že skutečně ty následky krize okolo koronaviru budou vážné, je to odvážné prohlášení a myslím, že je dobré v tuto chvíli hrát s lidmi fér hru a říci, ano, je to prostě vážné, a to vy jste udělala. Paní ministryně, co ještě vyvolalo pozornost, a teď já upřímně řečeno nevím, jestli je to přímo ve vašem resortu, je majetkový vstup státu do různých firem. Hovořilo se o strategických podnicích a konkrétně byly zmiňovány České aerolinie, respektive jejich mateřská společnost Travel Service. Vedla se o tom poměrně velká diskuse, mě by zajímalo, kam jste se posunuli na vládě v úvahách o vstupu státu do některých odvětvích?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Tak my jsme to na vládě ještě nediskutovali, protože primárně v gesci je to ministerstva průmyslu a obchodu, které musí vypracovat přehled takových strategických firem. Já jsem vedla leteckou společnost jako příklad, protože celá řada zemí Evropy teď právě debatuje o svých národních leteckých společnostech, které jsou v obrovských problémech a hledá podporu, jak jim pomoci, protože myslím si, že to je třeba zrovna obor, který je důležitý pro chod ekonomiky. Já jsem ho uvedla jako příklad a řekla jsem, že by se nabízelo tam vstoupit, to znamená koupit akcie. Ale můžete mít celou řadu jiných strategických firem, můžete mít firmy, které jsou v regionu velmi významným zaměstnavatelem, průmyslové podniky. A to je úkol ministerstva průmyslu a obchodu připravit takový přehled firem a sledovat jejich ekonomické problémy a z hlediska státu jim nějakým způsobem pomoci. Samozřejmě ty formy pomoci mohou být různé přes státní záruky, úvěry a tak dále. Já teď třeba připravuji úplně nový zákon, se kterým také není zkušenost, o státních zárukách, abychom mohli prostřednictvím bank napumpovat do ekonomiky desítky, stovky miliard, a to je velice důležité pro další rozvoj. A toto všechno budou finanční nástroje, které pomohou obnovení naší ekonomiky.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Já jsem se chtěl zeptat na ten princip, protože proti samotnému principu nelze nic namítat, ale samozřejmě bude ze strany novinářů, veřejnosti i konkurenčních podnikatelských subjektů velmi pečlivě sledováno, do které firmy by stát případně touto formou pumpoval peníze a pomáhal jí a proč do ní a proč do jiné ne, ale ta myšlenka samozřejmě tak, jak říkáte, je v ekonomické teorii popsána, není zcela výjimečná, to je asi celkem v pořádku. Víte, co mi nepřišlo úplně v pořádku, to je včerejší vyjádření premiéra Babiše, že chce zvednout platby za státní pojištěnce do zdravotních pojišťoven o 500 a současně jedním dechem dodal, že vy jste o tom nevěděla. To je normální?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Tak úplně normální to není, to říkám otevřeně, že se to dovídám z médií, ale beru to tak, že jsme skoro v uvozovkách ve válce, to znamená, že ty věci vznikají za pochodu. Já to beru tak, že pan premiér vlastně uvažoval nahlas a že si to určitě budeme muset říct, tohle by mohl být třeba jeden z důvodu, proč by bylo nutné přijít s další novelou zákona o státním rozpočtu.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Jasně. Ono to samotné zvýšení plateb za státní pojištěnce má svoji logiku. Nemocnice teď jedou na půl plynu nebo na čtvrt plynu, nemají ty výkony, které můžou zdravotním pojišťovnám účtovat a náklady jim běží pořád stejné, naopak větší kvůli opatřením ohledně koronaviru. A pojišťovny se budou muset připravit na velký tlak ze strany nemocnic, to je celkem logické. A ten krok státu, zvýšení plateb za státní pojištěnce, je tím nejrychlejším, co se může udělat. Myslím si, že principiálně je to v pořádku. Když jsem se díval na ta čísla, tak by to mělo činit zhruba 53 miliard korun do zdravotnictví navíc. Bude to stačit?

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
To jsou peníze, které jsou za celý rok, samozřejmě, pokud bychom to zvýšili už od 1. července, jak o tom mluvil premiér, tak by to pro letošní rok znamenalo něco přes 20 miliard. A za celý rok, máte pravdu, by to bylo přes 50 miliard. Já předpokládám, že ministerstvo zdravotnictví bude mít nějakou analýzu, protože to vychází i ze stavu zdravotních pojišťoven. Ony byly před nástupem pandemie ve vysokém přebytku, který se pohyboval zhruba kolem 60 miliard a určitě se teď v tuto chvíli tenčí. To znamená, že tam bude záležet na všech těchto věcech, ale je pravda, že zdravotnictví, a s tím tady já souhlasím s názorem premiéra, je jeden z nejklíčovějších oborů, které máme. Navíc se ukázalo, že u nás funguje na špičkové úrovni, protože tu pandemii zvládáme asi nejlépe.

Jaromír SOUKUP, moderátor
Tak to je. Paní ministryně, já vám děkuju za vaše odpovědi a za čas, který jste nám věnovala.

Alena SCHILLEROVÁ, místopředsedkyně vlády, ministryně financí /ANO/
Já děkuju moc za rozhovor a přeji všem krásný večer.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.12.2020Alena Schillerová k rozpočtu pro Právo MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
17.06.2020Rozhovor Aleny Schillerové pro Blesk MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688