Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.04.2020 17:49:16

Kdy vláda otevře ekonomiku? Možná druhotná otázka

Britská Office for Budget Responsibility přišla s projekcemi vývoje britského produktu a zasazuje je do dlouhodobější perspektivy. Očekávaný propad nemá minimálně od roku 1908 obdoby. Nicméně OBR počítá s tím, že situace by se měla velmi rychle zvrátit a mělo by naopak nastat oživení, o kterém z hlediska historie platí to samé. K této a podobným projekcím a také k uvolňování restrikcí si dovolím pár poznámek.

Pokud počítáme s cca 13 % poklesem produktu vyznačeným v grafu a pak s cca 17 % růstem, dostáváme se k výslednému produktu, který je necelá 2 % nad výchozí hodnotou. Což je i úroveň dalšího růstu vyznačeného v grafu po počáteční horské dráze. OBR tak vlastně projektuje extrémy, které ale ve svém konečném agregátním efektu žádným extrémem nejsou.



Podobné projekce, s jakými přišla OBR, jsou nyní podle mého pocitu poměrně středním proudem. Nic proti nim, jen si nejsem jist, nakolik tu je důležité přání, popřípadě tendence kotvit se k „byznys as usual“. Některé epidemické modely a studie se zdají být otevřenější „alternativám“. Během týdne se například dostala do popředí zájmu médií nová studie „Projecting the transmission dynamics of SARS-CoV-2 through the postpandemic period“, dočíst se o ní můžeme i na některých domácích webech. Její autoři Stephen M. Kissler, Christine Tedijanto, Edward Goldstein, Yonatan H. Grad1, a Marc Lipsitch prezentují řadu scénářů dalšího vývoje s opakovaným navracením se viru a to s frekvencí let, či měsíců.

Modely vědců pracují s řadou proměnných včetně délky trvání imunity, či sezonnosti během roku. Podívejme se na výstupy - následující grafy popisující možné scénáře přerušení restrikcí/sociálního distancování, opětovného růstu počtu nakažených a opětovného zavedení SD:



A podívat se můžeme i na možné scénáře na úrovni následujících let:



Ne každý výstup prezentovaný v těchto sériích grafů se rýmuje s projekcemi OBR. A i samotná OBR si je jistě vědoma toho, že její předpovědi jsou jen jedním z mnoha možných scénářů. Nějakou pevnou kotvu tedy stále nemáme (Čína je už kvůli „kvalitě“ dat na samostatnou diskusi a pravidelně se jí tu věnuji). Toto konstatování nám ale v rozhodování o rychlosti uvolňování restrikcí moc nepomůže. Nenapíšu také nic objevného, když zmíním, že v takové situaci je nejlepší postupovat pomaleji, opatrněji, chytře a s pomocí těm, kteří čelí největšímu tlaku. Tak úplně vědomi si ale možná nejsme následující věci – na ekonomiku nemusí mít vyjma extrémů největší dopad vládou prosazované restrikce, omezení a distancování, ale chování naše, dobrovolné. Co tím myslím?

Včera jsem tu v úvaze o Royal Carribean psal i tom, že podle některých průzkumů se poměrně velká část těch, kteří se dříve dovolenkově plavili po mořích a oceánech domnívá, že po opadnutí současné pandemie na loď znovu vyrazí. To by naznačovalo, že limity a hranice stanovuje zejména vláda. Jenže například podle dat OpenTable poklesly objednávky míst v amerických restauracích ještě před jejich uzavřením o cca 70% (viz následující graf). A třeba švédská kina jsou otevřená, ale jejich tržby prý klesly až o 90 %.



Uvedeným tedy naznačuji, že se možná příliš upínáme k tomu, kdy vláda „otevře“ ekonomiku. S implicitním předpokladem, že vládní intervence jsou ta hlavní a plošná brzda návratu k tomu, co jsme dříve považovali a stále považujeme za normální. Jenže důležitější možná bude pro nemalou část ekonomiky to, jak moc budeme brzdit sami. A třeba správně - v jádru věci samozřejmě opět hovoříme o tom, co ukazují ony epidemické grafy. Mimochodem, co když bude konečný scénář záviset hlavně na tom, kdy za normální přestaneme považovat to, co tak normální ve skutečnosti nebylo?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.05.2020Jediná jistota: Nemovitosti zdraží. Otázka je, kdy přesně… Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
22.04.2020Hypotéky budou citelně zlevňovat, otázkou je kdy ... Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688