TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  17.04.2020 17:50:32

Ať přijedou v létě Češi, modlí se Chorvaté. Jednají o tom premiéři


Podaří se českým cestovním kancelářím prosadit myšlenku na koridor do Chorvatska, který by čeští turisté mohli využívat? O této možnosti dnes jednali premiéři České republiky a Chorvatska Andrej Babiš a Andrej Plenković. Chorvatský cestovní ruch k českým turistům hledí jako ke spáse, tamní ředitel Ústavu veřejného zdraví ale varoval, že lidé ze zemí, kde je nákaza horší než v Chorvatsku, do země nebudou smět přicestovat.

"Vzhledem k excelentním vztahům mezi Chorvatskem a Českou republikou jsem mluvil se svým českým kolegou Andrejem Babišem a dohodli jsme se, že ministři Gari Cappelli (chorvatský ministr turismu) a Klára Dostálová (ministryně pro místní rozvoj ČR) mají navrhnout přijatelný model, který umožní příjezd českých turistů do Chorvatska v letošní sezoně," napsal chorvatský premiér Plenković na twitteru.

Premiér Babiš ve čtvrtek vyzval v Televizních novinách, aby se pozornost soustředila na Českou republiku a uvolňování opatření v tuzemsku. Připustil ale, že země, kde je dobrá epidemiologická situace, budou mít u uvolňování cestování výhodu. To je třeba případ Chorvatska, Slovenska, Řecka či Spojených arabských emirátů.

V Chorvatsku za uplynulých 24 hodin přibylo jen 23 nakažených. Celkem země v pátek odpoledne evidovala 1 814 případů, nejvíce v Záhřebu, na druhém místě je pak Split. Chorvati zaznamenali aktivitu českých cestovních kanceláří, které chtějí vytyčit koridor pro cesty do Chorvatska.

K českým turistům teď Chorvaté hledí jako k těm, kteří zachrání letošní turistickou sezonu. A Češi jsou teď co do turistického ruchu téma číslo 1.

Po prohlášení ředitele Institutu veřejného zdraví Krunoslava Capaka to ale vypadalo, že Chorvatsko o české turisty nebude stát.

Podle webu Dnevnik.hr totiž Capak řekl, že Chorvatsko nepřijme turisty ze žádné země, kde je nákaza rozšířenější než v Chorvatsku. Skeptický byl i vůči myšlence cestovních kanceláří, že by turisté mohli mít třeba před cestou negativní test na koronavirus. Podle něj by byla jediná záruka dát po příjezdu turisty na 14 dní do karantény.

K otázce dovolené v Chorvatsku či jinde u moře jsou zdrženliví i čeští ministři. Předseda Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že rozhodnutí otevřít hranice pro cestování bude muset předcházet analýza tvrdých epidemiologických dat. Podobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nejasnosti panují i okolo silničního koridoru, který by mohli využít ti, kteří chtějí jet do Chorvatska vlastním autem. Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ve čtvrtek v Televizních novinách zmínil trasu přes Slovensko, Maďarsko a Slovinsko, vynechávající tedy epidemií hůře zasažené Rakousko, přes nějž ale cesta do Chorvatska kratší. Musel by se vyřešit i režim, který by při cestě panoval, tedy třeba to, jestli by turisté mohli při transitu jiným státem zastavit.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

20.04. 18:32  turisti (polakondra)
18.04. 09:47  Najednou o nás mají zájem (Já)
18.04. 09:20  Najednou o nás mají zájem (Josef Miler)
17.04. 20:03  paštikáři (Founak)
17.04. 19:05  turisti (Petr123)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688