Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.04.2020 15:08:13

Perly týdne: Alkohol a COVID-19, nevídané oživení a u nás 2 roky poklesu cen nemovitostí

Alkohol proti nemoci COVID-19 nechrání, upozorňuje WHO, a přístup k němu by měl být podle této organizace omezen. Dopady koronakrize na ekonomiky se stále dají vyčíslit jenom obtížně, a tak je prostor pro dohady. Podle Natixis klesne reálný produkt Spojených států v jarním kvartále o více než 23 %. Goldman Sachs věstí, že současný propad bude čtyřikrát horší než během hypotéční krize, ovšem poté se dostaví „nevídané oživení“. U nás se lidé bojí poklesu cen nemovitostí a ty svoje se snaží prodat. Ještě že se tu alespoň lépe dýchá.

Alkohol neochrání: FTAlphaville si všímá, že Světová zdravotnická organizace WHO informuje ohledně možnosti použít proti koronaviru alkohol. WHO upozorňuje, že „alkohol nechrání proti COVID-19 a přístup k němu by měl být během uplatňování restriktivních opatření omezen“. Organizace tvrdí, že o alkoholu je dobře známo, že sám o sobě představuje riziko, protože poškozuje zdraví fyzické a psychické, k tomu například podporuje násilné chování.

„Strach a dezinformace ale vytvořily mýtus, že spotřeba tvrdého alkoholu může virus zabít. Není tomu tak“, tvrdí WHO. Dodává, že alkohol může naopak poškozovat imunitní systém a tudíž zvyšuje riziko zhoršení zdravotního stavu. Podle organizace způsobuje alkohol 3 miliony úmrtí ročně a třetina z toho připadá na Evropu. Například CNBC přitom informovala před časem o tom, že běloruský prezident doporučuje kvůli pandemii svým občanům, aby chodili do sauny a pili vodku.

Americká nezaměstnanost na 20 %: Francouzská investiční banka Natixis v jedné ze svých posledních analýz poukazuje na vysokou korelaci mezi vývojem očekávání té nejpesimističtější části domácností v USA na straně jedné a nominální osobní spotřebou na straně druhé. Podle Natixisu je tato vazba dána tím, že nejkonzervativnější domácnosti své výdaje upravují nejrychleji podle toho, jak vnímají aktuální situaci v ekonomice. A jelikož sentiment této části domácností se v poslední době prudce zhoršuje, ukazuje to, kam se vydají i nominální výdaje. V následující tabulce Natixis shrnuje své konkrétní projekce vývoje reálného produktu, osobní spotřeby a nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí. Ta by podle banky měla dosáhnout 20 %, zatímco produkt by měl mezičtvrtletně klesnout o více než 23 % a spotřeba o téměř 15 % (anualizovaná čísla):

Nevídané oživení: CNBC poukazuje na novou analýzu banky Goldman Sachs, podle které bude současný propad čtyřikrát horší než během hypotéční krize, ovšem poté se dostaví „nevídané oživení“. Analytici banky odhadují, že produkt se ve druhém čtvrtletí propadne o 35 % (opět anualizované číslo), což by mělo odpovídat 11 % meziročnímu propadu. A nezaměstnanost se dostane na 15 %. Toto číslo ale podle banky nebude plně odrážet reálnou situaci, protože lidí bez zaměstnání bude mnohem více. Budou ale čekat, že situace se v dohledné době obrátí a zatím aktivně nehledají zaměstnání nové.

Hlavní ekonom banky Jan Hatzius se domnívá, že akcie nyní odráží optimističtější scénář dalšího vývoje než před časem. Jejich odrazu ode dna napomohla nejdříve vládní ekonomická politika a Fed, nyní ale pomáhají i zprávy týkající se vývoje pandemie. Globální čísla totiž podle ekonoma naznačují, že u aktivních případů se blížíme vrcholu a klesají odhady počtu obětí a hospitalizovaných.

Plný návrat k normálu je podle ekonoma nepravděpodobný bez účinné vakcíny, ale částečně může pomoci i testování a změna ve fungování firem zaměřená na snížení rizika nákazy. Například stavební sektor by se díky těmto změnám mohl dostat ze současného cca 25 % využití kapacit na 75 % využití a to již v květnu letošního roku. V následujících čtvrtletích Hatzius předpokládá 19 % a 12 % růst produktu. Důležité bude sledovat data z Číny, protože ta by mohla dávat naději, že i Západ bude schopen rychlého zotavení.


Dno ještě před námi: CNBC také přináší rozhovor se známým investorem Markem Mobiusem. Ten se domnívá, že akcie ještě nedosáhly „absolutního dna“. Současné restrikce mají totiž „neuvěřitelné důsledky“ a ztěžka dopadnou i na korporátní zisky. Mobius tak investorům radí, aby si nechali nějaké rezervy na případné nákupy při dalším poklesu. „Domnívám se, že ekonomiku musíme nějakým způsobem znovu spustit, jinak přijdou neuvěřitelné nezamýšlené ztráty. Týká se to lidí, kteří žijí z ruky do úst, musíme prostě ekonomiku znovu rozhýbat“, uvedl investor.


Otevírací tenze v USA:
Reuters tvrdí, že guvernér New Yorku Andrew Cuomo je připraven udržet podnikání v tomto městě uzavřené i několik měsíců, pokud si to vyžádá průběh epidemie. Guvernéři sedmi států na východním pobřeží USA vytvořili koalici, která by měla pracovat na společném plánu znovuotevření ekonomiky. Na této strategii pro ně pracuje i společnost Deloitte, či McKinsey & Company, která New Yorku pomáhala například s analýzou kapacit zdravotních zařízení, či šíření infekce. Strategie by mohla posloužit i jako nástroj, který by mohl být použít proti tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa na rychlé otevírání ekonomiky. Reuters tvrdí, že prezident založil svou novou volební kampaň na silném hospodářství, na něj ale nyní těžce doléhá pandemie. Prezident tak „ztrácí trpělivost a útočí na guvernéry, kteří chtějí postupovat opatrně“.


Propad turistického ruchu a zahraniční majitelé firem: Eurostat v následujícím grafu ukazuje, které země jsou z hlediska zaměstnanosti nejvíce závislé na turistickém ruchu, a tudíž je u nich pravděpodobné, že budou pandemií postiženy nejvíce. V Řecku tento sektor tvoří 26 % celkové zaměstnanosti, na Kypru 20 %, v Chorvatsku a Rakousku asi 13 %. Naopak nejmenší význam má z tohoto pohledu turistický ruch v Polsku, na Slovensku a u nás.


Druhý graf ukazuje podíl přidané hodnoty generované v dané zemi firmami se zahraničními vlastníky (mimo finanční sektor). V Irsku takové společnosti vytváří více než 60 % celkové přidané hodnoty, v Maďarsku téměř polovinu a více než 40 % je to i na Slovensku, v Lucembursku, Rumunsku a také u nás. Nejnižší je tento podíl naopak v Itálii, Řecku a ve Francii.




a u nás doma...

Lépe se nám dýchá: Idnes.cz píše, že „v Česku se lépe dýchá díky boji proti koronaviru, ukazují na to satelitní snímky“. Za poslední zhruba měsíc bylo podle portálu znečištění ovzduší jak v Evropě, tak v České republice znatelně nižší než v tu samou dobu loni. S největší pravděpodobností to má na svědomí, mimo jiné, i boj proti koronaviru, protože na znečištění má vliv například doprava, průmysl nebo vytápění. Stejně tak ale hraje roli i aktuální meteorologická situace.

„Z družicových snímků jasně vyplývá, že v období 16. 3. až 8. 4. 2020 byly koncentrace NO2 výrazně nižší, než ve shodném období v roce 2019. To je vidět jak na mapě světa, Evropy, tak ČR. U České republiky ale vzhledem k velikosti území musíme být opatrní s hledáním příčin poklesu,“ uvádí vedoucí oddělení kvality ovzduší Jáchym Brzezina.


Obavy z poklesu cen nemovitostí: Novinky.cz píší, že „zájem prodat nemovitost v Česku roste, lidé se obávají poklesu cen“. Portál tvrdí, že „koronavirová krize výrazně poznamenala i tuzemský realitní trh. Kvůli zastavení služeb typu Airbnb se uvolnily tisíce bytů, což ovlivnilo i ceny pronájmů, které šly, především v Praze, razantně dolů. Napříč trhem se očekává i pokles cen nemovitostí, mnozí lidé tak nyní řeší prodej svých bytů či domů“.

„Dá se očekávat, že ceny bytů půjdou v řádech jednotek procent dolů. Za jak dlouho se tak stane, nezávisí na realitním trhu jako takovém, ale obecně na ekonomice. Ceny domů si v zajímavých lokalitách své ceny udrží, v méně atraktivních lokalitách by za nějakou dobu mohlo dojít k mírnému poklesu v řádech jednotek procent,” uvedla pro portál Hana Kořínková ze serveru Sreality.cz.

Počítáme-li s podobným scénářem jako v roce 2008 a 2009, čekáme pokles cen nemovitostí. Ceny se budou propadat pravděpodobně rok nebo dva. Zatím odhadujeme, že nakonec klesnou o 15 procent oproti dnešku, ale propad může být i hlubší,” míní zase Vladimír Zuzák ze společnosti Maxima Reality.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 16:13  Počet prodaných nových domů stoupl (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688