Wüstenrot (Wüstenrot)
Reality  |  16.04.2020 16:19:38

Mladým lidem jejich současné bydlení nevyhovuje, budou se stěhovat

Podle nedávného průzkumu společnosti Wüstenrot se chtějí tři čtvrtiny mladých lidí stěhovat,   z toho 40 % dokonce v příštích 5 letech. Chtějí se totiž osamostatnit a bydlet ve vlastním, ideálně v domě a spolu s partnerem či partnerkou.

Mladí lidé ve věku 18–35 let nejčastěji obývají dva až tři pokoje, které ale nejsou v jejich osobním vlastnictví. Téměř třetině z nich přitom současné bydlení nevyhovuje a přemýšlejí nad stěhováním. „Mladá generace má před sebou hodně plánů včetně zakládání rodiny. A to se projevuje i větší nespokojeností s tím, jak nyní bydlí. Svou roli v tom hraje i to, že skoro dvakrát více mladých oproti starší generaci bydlí v pronájmu,“ uvádí Martin Fritsch, specialista výzkumu trhu a klientů ze společnosti Wüstenrot a dodává: „A tak touží po vlastním bydlení, podobně jako dříve jejich rodiče“.

Mladí chtějí do vlastního

Podle průzkumu společnosti Wüstenrot se chce 72 % mladých lidí stěhovat, z toho 40 % již během následujících pěti let. „Současná situace patrně nejbližší plány přibrzdí, z dlouhodobého hlediska se ale jedná o trend, který bude pokračovat,“ upřesňuje Martin Fritsch. Polovina z nich (48 %), by chtěla přesídlit do vlastního rodinného domu, 29 % by si rádo koupilo vlastní nebo družstevní byt. Do pronajatého bytu by se rádo stěhovalo 18 % respondentů.

Mladí lidé se chtějí nejčastěji stěhovat, aby mohli bydlet sami ve vlastním domě nebo bytě, anebo aby se sestěhovali s partnerem či partnerkou. Vadí jim také malý prostor, ve kterém žijí, a rádi by se odstěhovali od rodičů. „Není to nic překvapivého, mladí se totiž osamostatňují od své původní rodiny a připravují se na založení své vlastní,“ vysvětluje Martin Fritsch.

Koupit byt nebo postavit dům?

Mladí by si vlastní bydlení chtěli nejčastěji koupit – v následujících pěti letech to plánuje téměř polovina (47 %) z nich. Naopak 25 % respondentů by rádo stavělo. Mnoho mladých také chtělo rekonstruovat, konkrétně 43 % lidí do 35 let. „Rekonstrukce místa, kde už bydlíme, je dobrým řešením stávající situace, kdy je bytů a domů obecně nedostatek. Pokud je pro vás současné bydlení dostatečně veliké, nemuseli byste se stěhovat a ještě byste ušetřili, protože rekonstruovat lze levněji,“ domnívá se Martin Fritsch.

A co je pro mladé důležité? Především mít místnost, ve které by mohli uskladnit sportovní náčiní, jako jsou třeba kola nebo kočárky. Uvítali by také zahradu, bazén či gril. Domácnost by si zase přáli dovybavit myčkou a sušičkou.


O průzkumu:
Průzkum Bydlení a finance realizovala pro společnost Wüstenrot nezávislá výzkumná agentura Ipsos. Sběr dat proběhl on-line v listopadu a prosinci 2019 a zúčastnilo se ho 1 000 respondentů ve věku 18-99 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, místa a velikosti bydliště a vzdělání.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688