TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  16.04.2020 15:16:46

Koronavirus v Chorvatsku

Chorvatsko hlásí 1 791 nakažených novým koronavirem. Vyléčilo se 473 a na nemoc zemřelo 35 lidí. Nejhůře je zasaženo hlavní město Záhřeb, druhou největší nákazu hlásí Splitsko-dalmatská župa, kde je 381 případů nákazy. Přestože země má teď uzavřené hranice, s velkým zájmem turistický sektor přijal aktivitu českých cestovních kanceláří, které chtějí do Chorvatska udělat bezpečný koridor.

Nemoc Covid-19 se v Chorvatsku poprvé objevila v Záhřebu 25. února. Nových případů v zemi přibývá stále pomaleji, například ve středu přibylo jen 2,2 % (v Česku to bylo 2,6 %). Největší nákazu hlásí hlavní město Záhřeb. Vysoký počet nakažených je i v přilehlých regionech. Koronavirus se nevyhnul ani přímořským oblastem. Split a okolí hlásí 381 případů, Dubrovník 96 případů a Istrie 88 nakažených.

Pořád je to ale výrazně méně, než v České republice, kde ve čtvrtek ráno bylo 6 303 případů a 166 úmrtí. Počet případů ve Splitu odpovídá třeba nákaze v Jihomoravském kraji. Naopak žádný kraj v České republice nevykázal méně než 100 případů.

V Chorvatsku stoupá také počet těch, kteří se už vyléčili. A roste dokonce rychleji, než počet nových případů nákazy. Zatímco ve čtvrtek oznámilo ministerstvo zdravotnictví 50 nových nakažených, vyléčených přibylo 56. Za posledních 24 hodin přibyla i dvě úmrtí - jedno v Záhřebu, druhé v Dubrovnicko-neretvanské župě.

I Chorvatsko přijalo přísná protiepidemiologická opatření a to včetně uzavření hranic pro cizince od 19. března. Překročit je mohli jen chorvatští občané vracející se do vlasti. Vzhledem k tomu, že turistický ruch v zemi tvoří významný podíl na hrubém domácím produktu, řeší Chorvaté, jak bude vypadat letošní turistická sezóna.

Vrátí se Češi a další turisté?

Velký zájem vyvolala v Chorvatsku snaha české Asociace cestovních kanceláří o vytvoření bezpečného koridoru, který by umožnil českým turistům k Jadranu v létě vycestovat. Asociace s ním přišla minulý týden, vláda to ale přijala spíše vlažně. Na úterní tiskové konferenci, kde komentovali ministři rozvolňování opatření, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že na hranice a cestování řeč nepřišla.

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ve středu připustil, že by v červnu mohlo padnout rozhodnutí o zmírnění opatření, které by umožnilo cestovat do zemí stejně nebo méně zasažených epidemií, než je Česká republika. V anketě na TN.cz se 49 % čtenářů vyslovilo, že by v létě k moři vycestovali. Rozhodnuto zůstat v Česku je 40 % respondentů, zbytek uvedl, že do zahraničí nejezdí ani za normálních okolností.

Dotazu, jestli přijme země české turisty, čelil také chorvatský ministr turismu Gari Capelli. Podle něj nezáleží jen na přání Čechů, turistů z dalších zemí a chorvatského turistického sektoru, ale na epidemiologické situaci a na tom, jaká opatření vláda a místní samosprávy přijmou.

Pro aktivity českých cestovních kanceláří měl pochopení. "Nemají teď moc prostoru na práci, hledají cestu, jak lidi dostat k moři, Chorvatsko považují za nejsnadnější cestu a mají zde dobré výsledky. Jestli se jim to povede, to uvidíme, nezáleží jen na nás, ale také na ostatních zemích," citovaly oficiální stránky ministerstva Capelliho.

Pokud by se Češi do Chorvatska v létě přece jen dostali, čeká je tam příjemné překvapení. "Ceny budou samozřejmě nižší, bude to levnější. Hlavně soukromé ubytování," řekl Capelli pro web Total-Croatia-News.com. Levnější podle něj budou i pronájmy lodí a kempy. Ty a také soukromé ubytování to navíc zřejmě budou mít jednodušší než větší hotely, pokud jde o protiepidemiologická opatření.

Stejně jako Česká republika chce i Chorvatsko podpořit domácí turistický ruch. Ten se ale na příjmech sektoru v posledních dvou letech podílel jen 12 procenty. K podpoře cestování po Chorvatsku ministerstvo chystá například slevové karty pro občany.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688