Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.04.2020 14:37:54, aktualizováno 19.04.2020 09:09:05

První blok Temelína může fungovat další desítky let

Tedy alespoň podle závěrů poslední kontroly tlakové nádoby reaktoru, která nyní na prvním bloku proběhla během jeho probíhající plánované odstávky. Speciální zařízení v hodnotě desítek miliónů korun ověřilo stav vnitřního povrchu tlakové nádoby reaktoru, díky ultrazvuku také i celistvost tloušťky jeho materiálu či svarových spojů.

Vizuální kontrola tlakové nádoby probíhala pomocí systému kamer. Dle ČEZ tak technici museli prozkoumat každý milimetr na ploše 100 metrů čtverečních. Z reaktoru se také vyjmuly tzv. svědečné vzorky, prostřednictvím kterých se vyhodnocuje vliv radioaktivního záření na materiál tlakové nádoby.

Ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml k prověrce uvedl: „Výsledky naplnily naše očekávání. Díky nim máme velmi podrobné a aktuální informace o stavu zařízení. Tlaková nádoba reaktoru je ve velmi dobrém stavu a umožňuje bezpečný provoz další desítky let.“

Probíhající odstávka prvního bloku JE Temelín kromě pravidelné šestileté kontroly reaktoru zahrnuje výměnu zhruba třetiny paliva, resp. výměnu 42 ze 163 palivových článků. Vyvezení jednoho palivového souboru z reaktoru trvá přibližně půl hodiny. Při odstávce energetici také například kontrolují všechny tři divize bezpečnostních systémů nebo všechny tři nízkotlaké rotory turbíny.

Životnost jaderných zdrojů

Dle poslední prezentace společnosti ČEZ z tohoto měsíce, si energetická firma ve své strategii výhledově vytýčila provozování bloků JE Temelín do roku 2060, resp. 2062. U Dukovan pak do roků 2045 a 2047.

K připravovanému novému bloku v Dukovanech firma uvedla, že započala jednání s vládou ohledně podmínek, resp. garancí. ČEZ očekává, že smlouvy se státem budou zahrnovat put i call opce týkající se realizační produkované elektřiny v různých časových úsecích. Otázkou samozřejmě zůstávají investiční náklady. Ty přípravné ČEZ kvantifikoval na 100-150 mil. EUR. Ty na výstavbu jsou však v jiných řádech a obavy a oprávněnost této investice je tak trnem v oku nejednomu minoritnímu investorovi ČEZ.


Zdroj: ČEZ

Doplnit závěrem lze, že v plánované odstávce pro výměnu paliva se nachází nyní také třetí blok JE v Dukovanech. Druhý blok JE Temelín by pak měl projít obdobnou plánovanou odstávkou, jako nyní jeho starší bratr, od poloviny června. Temelínské bloky zatím letos v souhrnu vyrobily přes 4,5 mil. MWh elektřiny, ty v Dukovanech pak téměř 3,6 mil. MWh elektřiny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688