TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.04.2020 22:04:27

Děti mají zaplacené tábory, pořád ale netuší, zda budou. Experti mluví o srpnu


Desítky tisíc dětí tráví každý rok část letních prázdnin na táborech. Letos ale není vůbec jisté, jestli se uskuteční. Organizátoři turnusy plánují dlouhé měsíce dopředu, zájemci jsou už dávno přihlášení a často mají i zaplaceno. Ale epidemiolog Rastislav Maďar prohlásil, že bude možné tábory pořádat nejdříve v srpnu.

Mezi ohrožené se dostal i umělecký tábor Ambroziáda. Vždy o letních prázdninách se pořádá v několika městech a několika termínech, mimo jiné také třeba v Chorvatsku. Teď však jsou desítky lektorů, instruktorů a tisíce dětí včetně jejich rodičů v nejistotě.

"Dva a půl tisíce dětí volá, volají jejich rodiče, jak to bude. Říkají, že se moc těšili a jestli turnusy proběhnou, a my jim nedokážeme odpovědět, nic zatím nevíme," líčí ředitelka táborů Nikola Krejčová.

A podobně jsou na tom také desítky skautských organizací. Každé léto zorganizují okolo tisícovky táborů pro 30 tisíc dětí. "Plánuje se to vždy dlouho dopředu, nákupy, pronájmy. Doufáme, že to bude možné uskutečnit, ale zatím se neví, s jakými omezeními. Budeme povzbuzovat skautské vedoucí, aby pokračovali v přípravách, ale aby zatím nedělali velké investice," vysvětluje tisková mluvčí české organizace Skaut Barbora Trojak.

Jasnou odpověď zatím nezná ani vláda. "O letních táborech ještě rozhodnuto nebylo, je to otázka příštích 14 dní. Počkáme na vývoj situace a podle toho rozhodneme, jak to bude v létě," řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

"Je to riziko. Sejdou se různé děti z různých sociologických skupin. Ale také doufám, že by v srpnu mohly proběhnout," plánuje epidemiolog Rastislav Maďar.

Místo relaxace na táborech v přírodě teď ale odborníci řeší, jak dohnat zameškané měsíce školní výuky. Alternativou jsou příměstské kempy zaměřené právě na vzdělávání. "Proběhla diskuze o příměstských táborech, kde by probíhala výuka. Kompenzovalo by se tím, že část žáků nebude schopná dokončit výuku," oznámil Hamáček.

 

 

 

"Nějaké vyrovnávací kurzy nebo letní kempy bychom v našem rozvrhu rádi viděli, ale to kritérium, jestli se uskuteční, bude epidemiologické, takže nejspíš až v průběhu srpna," doplnil ministr školství Robert Plaga. Začíná to tak vypadat, že o prázdninách stráví děti většinu času v rodinném kruhu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688