ec.europa.eu (Evropská komise)
Ze světa  |  15.04.2020 17:54:24

Shrnutí: EU versus COVID-19

©EC Audiovisual Service

Přinášíme vám shrnutí všech opatření a kroků od ledna až do dneška, které Evropská unie v boji proti novému typu koronaviru udělala či zavedla. U všech najdete odkaz na původní zdroj. Můžete si je projet buď chronologicky nebo po kategoriích:

15/04/2020

DUBEN

15. dubna | JAK Z KARANTÉNY A KRIZE VEN? Komise společně s předsedou Evropské rady předložila plán, jak postupně uvolňovat opatření proti koronaviru, aby se věci vrátily zpět do normálu. Je důležité postupovat s ohledem na co nejmenší šíření nákazy, kapacitu zdravotnických systémů a hlavně v koordinaci s ostatními státy EU. Viz tisková zpráva s naším shrnutím.

15. dubna | SCHVÁLENÁ STÁTNÍ PODPORA PRO ČRČesko nově využilo dočasný rámec pro státní podporu. Komise schválila české schéma ve výši až 1 miliardy korun, jehož cílem je urychlit místní výrobu produktů na pomoc proti COVID-19. Viz tisková zpráva s naším shrnutím.

14. dubna | 150 VENTILÁTORŮ ZE ZÁSOB RESCEU VE VÝROBĚ. Strategické zásoby lékařského materiálu v evropském systému RescEU se začínají stávat realitou. Ve výrobě je nyní 150 evropských ventilátorů, které hned, co to bude možné, poputují do nejpotřebnějších zemí. Viz například videozpráva předsedkyně von der Leyenové.

14. dubna | EUROPOL DÁL POTÍRÁ KRIMINALITU SPOJENOU S PANDEMIÍ. Francouzská firma okradená o 6 milionů eur za neexistující roušky a dezinfekci. Německá vláda málem okradená o 15 milionů podvodníky s rouškami. Oba případy Europol rozkryl a za pomoci partnerů v několika evropských i neevropských zemích zakročil. Viz tisková zpráva k prvnímu i druhému případu.

14. dubna | PŘES 35 000 EVROPANŮ DOMA. Repatriační úsilí EU a členských států pokračuje. Členské státy vysílají lety, které spolufinancuje EU. Ta také pomáhá koordinovat repatriaci občanů jiných evropských zemí. Domů se tak dostalo už skoro 40 tisíc Evropanů. ČR je v repatriacích velice aktivní. Viz mapka (pravidelně aktualizovaná, čísla se tak můžou lišit).

8. dubna | NÁSTROJ ESCALAR PRO RŮST NADĚJNÝCH SPOLEČNOSTÍ. Nový investiční nástroj Komise a Evropského investičního fondu podpoří firmy, které mají vysoký potenciál růstu či přidanou hodnotu, která podpoří technologickou suverenitu Evropy. Viz tisková zpráva.

8. dubna | PRODLOUŽENÍ ZÁKAZU VSTUPU NE-EU OBČANŮM. Komise vyzvala členské státy, aby platný zákaz vstupu pro občany třetích zemí prodloužily až do 15. května. Zákaz platí pro občany všech zemí mimo EU, Schengenský prostor a Velkou Británii. Viz tisková zpráva.

8. dubna | APEL NA TO, ABY LÉKY PUTOVALY PŘES HRANICETeď není čas na šušnění – léky musí putovat přes hranice i dál, aby v jednotlivých členských státech nevzniknul jejich nedostatek. Komise proto vydala jasné pokyny, jak protekcionismu zabránit. Viz tisková zpráva.

8. dubna | GLOBÁLNÍ BOJ PROTI KORONAVIRUCo se děje dnes v Evropě se může zítra dít v jiných koutech světa. EU proto mobilizuje 15 miliard eur, které použije na celosvětovou akci proti koronaviru. Budou využity mj. na humanitární pomoc nebo na posílení zdravotnických systémů v potřebných zemích. Viz tisková zpráva a otázky a odpovědi (v angličtině).

8. dubna | JAK VYUŽÍVAT MOBILNÍ DATA V BOJI PROTI KORONAVIRUSíla mobilních dat a aplikací v boji proti koronaviru je neoddiskutovatelná. Komise vydala základní principy jejich využití – mezi hlavní patří transparentnost, ochrana soukromí či proporcionalita. Viz tisková zpráva.

7. dubna | EVROPŠTÍ LÉKAŘI V ITÁLIIItálie zažádala skrz mechanismus civilní ochrany o lékařskou pomoc. Vyslyšely ji lékařské týmy z Rumunska a Norska, jejichž působení v Itálii bude EU platit a koordinovat. Viz tisková zpráva a krátké video.

6. dubna | VĚTŠÍ FLEXIBILITA PRO ZEMĚDĚLCE. Zemědělci jsou zasaženi koronavirem podobně jako jiní drobní podnikatelé a firmy. Komise jim proto pomůže zpružněním finančních nástrojů zemědělské politiky (např. záruky či půjčky), rychlejším předfinancováním přímých plateb nebo umožněním větší státní podpory zemědělcům v nouzi. Viz shrnutí v angličtině.

6. dubna | PŘES 40 VYUŽITÍ RÁMCE PRO STÁTNÍ PODPORU. Už 16 států EU využilo možnosti dočasného rámce pro státní podporu. Od přímých grantů po záruky či výhodné půjčky – tato schémata, se kterými členské stát přišly, mají pomoci malým podnikatelům, firmám a především ekonomice, aby se vzpamatovala ze současné krize. Viz seznam všech rozhodnutí v angličtině.

6. dubna | UVOLNĚNÍ FINANCOVÁNÍ PRO 100 000 MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ. Z Evropského investičního fondu pro ně bude dostupných odhadem 8 miliard eur. Miliardu poskytne jako záruku Evropská komise v rámci svého fondu pro strategické investice. Viz tisková zpráva.

3. dubna | KONEC CLA A DPH NA LÉKAŘSKÝ MATERIÁL. Evropané potřebují veškerý ochranný materiál, který se dá sehnat. Komise proto dočasně ruší clo na lékařský materiál a osvobozuje ho také od DPH. Členské státy na zlevnění produktů ušetří, a navíc nebudou muset odvádět část vybraných peněz do evropského rozpočtu. ČR sama díky tomu ušetří stovky milionů korun. Viz tisková zpráva.

3. dubna | USNADNĚNÍ POHYBU LÉKAŘŮ PŘES HRANICENěkteré přeplněné nemocnice v pohraničních regionech závisí na lékařích z druhé strany hranic. Někteří lékaři z méně zasažených zemí zase chtějí pomáhat tam, kde je zrovna nejhůř. Komise vydala pokyny, které jim jejich práci i pohyb usnadní. Viz tisková zpráva.

2. dubna | NOVÁ INVESTIČNÍ INICIATIVA. Pamatujete? Jedna už byla v půlce března. Dnešní balíček nazvaný CRII+ ji doplňuje. Zavádí totiž mimořádnou flexibilitu, se kterou budou moci členské státy využít investiční a strukturální fondy, podporuje nejchudší lidi skrz Fond evropské pomoci nejchudším osobám, a u jednotlivých programů nabízí 100% spolufinancování EU. Viztisková zpráva a přehledné otázky a odpovědi.

2. dubna | NÁSTROJ SURE – 100 MLD. EUR NA ZKRÁCENOU PRÁCISURE je nástroj pro zmírnění rizik spojených s nezaměstnaností v důsledku koronavirové krize. Pomocí výhodných půjček členským státům poskytne podporu pro schémata zkrácené práce. Díky nim se firmy udrží v chodu a lidé neztratí práci. Viz tisková zpráva a přehledné otázky a odpovědi.

2. dubna | TŘI MILIARDY NA LÉKAŘSKÉ VYBAVENÍ. Komise mobilizuje veškeré prostředky na boj proti novému typu koronaviru. Dnes vydala několik ekonomických opatření, které pomůžou současné situaci i následné ekonomické obnově. Na nástroj na mimořádnou podporu budou vyčleněny 3 mld. eur pro zajištění nezbytných dodávek lékařského materiálu a zvýšení úsilí v oblasti testování osob. Viz tisková zpráva.

1. dubna | KOMISE VYVINULA MATERIÁL PRO KONTROLU TESTŮČasto čteme v novinách, že některé testy na koronavirus, které přijely ze zahraničí, správně otestují člověka jen v malém procentu případů. Jak zjistit, zda opravdu fungují? Vědci z Evropské komise vyvinuli syntetický kontrolní materiál, který pomůže zkontrolovat na 60 milionů testů po celé Evropě. Viz článek na webu Společného výzkumného střediska Komise (JRC) v angličtině.

 

BŘEZEN

31. březen | LŽI O KORONAVIRU? VZALI JSME SI JE NA PAŠKÁL. Funguje na koronavirus česnek? Nebo bělidlo? Nosí ho k nám migranti? Je to biologická zbraň? Ne, ne, ne a ne. Někteří lidé zjistili, že na lžích se dobře vydělává. V mimořádné situaci mohou být nepravdivé informace ale obzvlášť nebezpečné. Komise proto zprovoznila přehlednou stránku, kde vyvrací nejčastější lži o koronaviru.

31. března | ZRYCHLENÉ PRUHY PRO ODPADPřeprava odpadu bude nově jezdit přes hranice ve zrychlených pruzích. Proč? Abychom se v odpadcích neutopili a aby firmy mohly používat recyklované materiály při výrobě. Viz čtvrtý bod v seznamu dnešních novinek v angličtině.

30. března | ABY BYLA V EVROPĚ ÚRODA. Spoustu evropských zemědělců závisí na sezónních pracovnících. Někteří zasejí, někteří sklidí. Se zavřenými hranicemi se však na místo určení dostanou těžko. Komise vytvořila pro sezónní pracovníky v zemědělství výjimku – samozřejmě za určitých podmínek, aby vše bylo bezpečné. Viz tisková zpráva.

30. března | JSME SOLIDÁRNÍ S VÝCHODEM. Evropa není jen EU a koronavirus hranice nezná. Zasaženy jsou také země v oblasti Kavkazu nebo východní Evropy, kterým – jako svým východním partnerům – nyní EU alokuje 140 milionů eur na nejnutnější výdaje spojené s bojem proti koronaviru. Viz tisková zpráva v angličtině. 

29. března | ČEŠI JSOU ŠAMPIONI REPATRIACÍ. Za poslední dny a týdny se díky vytrvalé práci konzulárních úřadů členských států a koordinaci a finanční pomoci EU dostalo ze světa domů skoro 5000 Evropanů. Z toho skoro čtvrtina na palubě letadel ČR. Víc lidí přivezla do Evropy jen Francie. Viz mapka Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné situace (ERCC).

27. března | VÍC PENĚZ NA REPATRIACE I #RESCEU. Na repatriace, které fungují i díky obětavému zapojení některých členských států, bylo vyhrazeno 75 milionů eur. Navíc se Komise rozhodla navýšit peníze na zásoby RescEU na 80 milionů eur. Viz tisková zpráva.

26. března | PLYNULOST NÁKLADNÍ LETECKÉ DOPRAVYNákladní letecká doprava je důležitá, především je-li urgentně potřeba převézt zboží či zdravotnický materiál. Komise proto vyzvala státy k vyšší flexibilitě při udělování přepravních práv či odbavení leteckého nákladu. Viz tisková zpráva.

25. března | OBRANA PROTI ZAHRANIČNÍMU PŘEVZETÍ NAŠICH FIREMKrize jsou skvělou příležitostí pro nejrůznější predátory, kteří chtějí koupit strategicky důležité firmy a postupně je ovládnout. To může mít dopad na bezpečnost států. Komise proto vyzvala státy, které ještě nemají proti těmto případům obranné mechanismy, aby je vytvořily, a vydala pokyny, které jim v tom pomůžou. Viz tisková zpráva.

25. března | KONEC NEFUNKČNÍCH ŠUNTŮ. Komise harmonizuje standardy lékařských ochranných pomůcek a dalšího materiálu. Proč? Aby byly standardy jasně definované a po EU tak nemohly kolovat nefunkční šunty, které místo toho, aby chránily, ohrožují zdraví zdravotníků a občanů. Viz tisková zpráva.

24. března | ÚSPĚŠNÉ DOKONČENÍ SPOLEČNÝCH NÁKUPŮ. Komise vyhodnotila obdržené nabídky od výrobců ochranných pomůcek. Materiál bude dodán přibližně za dva týdny poté, co zapojené státy podepíší s dodavateli potřebné smlouvy. Viz tisková zpráva.

24. března | VELKÝ ZÁTAH EUROPOLU A PARTNERŮ NA PODVODNÍKY. Celosvětová operace Pangea proti podvodníkům, kteří těží ze současné mimořádné situace, zadržela přes 4 miliony falešných a ilegálních léčiv, zadržela 121 osob a rozbila 37 organizovaných skupin. Viz tisková zpráva Europolu (v angličtině).

23. března | ČTYŘI POKYNY PRO PROVOZ KAMIONŮ. Žádná byrokratická šikana, převoz jakéhokoli zboží (i toho, co nepodléhá zkáze), maximálně 15 minut na hranicích. A k tomu apel na odstranění dalších překážek kamionové dopravy jako např. jízdy v neděli. Komise členským státům zkonkretizovala, jak by měly vypadat zrychlení pruhy. Viz tisková zpráva.

20. března | ZPŘÍSTUPNĚNÍ NOREM PRO VÝROBU. Díky tomu budou moci evropské i světové firmy jednoduše vyrábět ochranné pomůcky a lékařský materiál podle evropských norem. Zvýší se tím produkce, aby se ochranného materiálu dostávalo pro všechny. Viz tisková zpráva.

20. března | AKTIVACE TZV. ÚNIKOVÉ DOLOŽKY. Pro členské státy to znamená, že se budou moci odchýlit od rozpočtových požadavků evropského fiskálního rámce. To jim dá větší manévrovací prostor pro záchranu své ekonomiky. Viz tisková zpráva.

20. března | DOMLUVA S NETFLIXEM, FACEBOOKEM A YOUTUBE. Komisař pro vnitřní trh Breton se sešel s představiteli největších video platforem. Domluvili se, že po dobu platné karantény platformy v EU optimalizují kvalitu videí. Divácký zážitek se tak zhorší jen minimálně a Evropané se lépe připojí k internetu. Viz druhý bod v seznamu dnešních novinek (Facebook a s ním i Instagram přibyly později).

19. března | UVOLNĚNÍ PRAVIDEL STÁTNÍ PODPORY. Komise upravila pravidla pro státní podporu. Země EU tak mohou snáze uvolnit peníze na pomoc svým firmám a ekonomice. Hned v prvních dnech tento dočasný rámec využilo několik států zasažených pandemií. Viz tisková zpráva a naše shrnutí prvních využití. Komise 3. dubna také rozšířila možnosti státní podpory o podporu výzkumu, testování a dalších činností významně spojených s koronavirovou pandemií.

19. března | #RESCEU: TVORBA STRATEGICKÝCH ZÁSOB. Komise vytváří celounijní zásobu strategických zdravotních potřeb z rozpočtu EU. Bude obsahovat léky, ochranné pomůcky, vakcíny, nebo třeba ventilátory, které budou moci jít tam, kde je to nejvíc potřeba. Státy se mohou přihlásit o to, aby zásoby skladovaly – EU zaplatí 90 % nákladů. Viz tisková zpráva.

18. března | ZRUŠILI VÁM LET? NEMUSÍTE SE BÁT. Práva cestujících v letecké (i jiné) dopravě platí i během koronavirové krize, kdy jsou lety z pochopitelných důvodů rušeny. Viz vyjádření Komise zde a přehledně popsaná práva na serveru Vaše Evropa.

17. března | ZÁKAZ VSTUPU DO SCHENGENU A EUKomise navrhla všem státům koordinovaně zakázat vstupu občanům třetích zemí do Schengenu a EU (krom odůvodněných výjimek). Členské státy zákaz zavedly. Viz vyjádření předsedkyně von der Leyenové v angličtině.

17. března | KONEC NEKONEČNÝM KOLONÁM KAMIONŮ NA HRANICÍCHJak zabránit nedostatku zboží v obchodech či lékárnách? Jak udržet práci řidičům kamionů a udržet obchodování na vnitřním evropském trhu? Komise vydala pokyny členským státům pro zřízení tzv. green lanes– zrychlených pruhů pro kamiony na hranicích. Členské státy je následně začaly zavádět, aby urychlily kamionovou dopravu. Viz tisková zpráva.

17. března | EXPERTNÍ TÝM. Komise vytvořila expertní evropský tým epidemiologů a virologů, se kterými bude dál konzultovat opatření, která podniká v boji proti koronaviru. Viz tisková zpráva.

16. března | CUREVAC VYVÍJÍ VAKCÍNUNěmecká firma CureVac získala od Evropské komise 80 milionů eur na vývoj vakcíny proti novému typu koronaviru. Klinické testy by měly začít v červnu, vakcína by mohla být na podzim. Viz tisková zpráva.

15. března | ZÁKAZ VÝVOZU MATERIÁLU MIMO EUKomise zakázala vývoz lékařského materiálu z EU do třetích zemí, pokud firma nezíská speciální povolení. Jedná se o krok pro zajištění dostatečných dodávek ochranných prostředků pro nejzasaženější země v Evropě. Viz tisková zpráva.

15. března | NĚMECKO RUŠÍ NA POPUD KOMISE ZÁKAZ VÝVOZUPoté, co se pandemie dostala do Evropy, uvalila většina států zákaz vývozu lékařského materiálu ze svého území. To je za mimořádných okolností povoleno, Komise však začala apelovat na státy, aby v rámci evropské solidarity a fungování vnitřního trhu od zákazu upustily. Po jednání komisaře Bretona a představitelů Německa došlo k uvolnění zákazu, který ocenili především sousední státy. Viz videozpráva předsedkyně von der Leyenové nebo tweet komisaře Bretona.

13. března | NOVÝ GRANT PRO TECH STARTUPY. 164 milionů eur si rozdělí technologické start-upy a malé a střední podniky, které se věnují vývoji technologií, které pomůžou v různých odvětvích boje proti koronaviru. Viz vyhlášení grantu v angličtině.

13. března | POMOC PRO TY, CO PŘIŠLI O PRÁCIFond pro přizpůsobení se globalizaci bude nově poskytovat podporu lidem, kteří přišli o práci, nebo OSVČ zasaženým krizí. Viz tisková zpráva a naše shrnutí.

13. března | DALŠÍ SPOLEČNÉ NÁKUPY MATERIÁLU. Komise vyhlásila společné zakázky na rukavice, roušky či ventilátory, do kterých se zapojí 25 států. Hromadná zakázka sníží cenu, materiál bude moci být využit tam, kde je nejvíc potřeba, a Komise bude garantem celé transakce. Viz tisková zpráva.

13. března | MILIARDA PRO ZÁRUKY MALÝM A STŘEDNÍM PODNIKŮM. Komiserozpočtu EU poskytne miliardu eur jako záruku pro Evropský investiční fond. Ten by měl pobízet banky, aby poskytovaly malým a středním podnikům likviditu, která by jim pomohla přečkat krizi. Více v tiskové zprávě a otázkách a odpovědích.

13. března | UVOLNĚNÍ MILIARDY EUR PRO ČRKomise uvolnila dohromady 37 miliard eur pro členské státy, aby je mohly využít v boji proti novému typu koronaviru. Jedná se o nevyužité peníze, které by státy musely EU za rok 2019 vracet, a o zrychlené předfinancování pro rok 2020. Viz naše shrnutí a otázky a odpovědi.

10. března | KONEC LETŮ DUCHŮ. Komise navrhla opatření, které umožní aerolinkám udržet svá letadla na zemi. V opačném případě by musela létat prázdná, aby si udržela přidělené letištní časy (tzv. sloty), které je opravňují vzlétat a přistávat na daném letišti. Opatření pomůže jak leteckým společnostem, tak životnímu prostředí. Viz tisková zpráva.

6. března | DALŠÍ PENÍZE NA VÝZKUM. Komise v několika dnech mezi 6. a 10. březnem mobilizovala celkem 140 milionů na výzkum, který by pomohl v boji proti novému typu koronaviru. Viz tisková zpráva v angličtině.

 

ÚNOR

28. února | SPOLEČNÉ NÁKUPY OCHRANNÉHO MATERIÁLU. Komise společně se členskými státy poptala roušky, které by pomohly v boji proti koronaviru. Procedurou společného nákupu se ze všech zapojených států stává jeden velký kupec, což vylepší cenu a garantuje maximální objem zásilek.

1. února | POMOC ČÍNĚBěhem února poslaly členské státy EU Číně (se spolufinancováním EU v rámci mechanismu civilní ochrany) 56 tun lékařského materiálu. Samozřejmě bezplatně. Mezi zeměmi, které přispěly, bylo i Česko. Viz tisková zpráva.

 

LEDEN

31. ledna | 10 MILIONŮ NA VÝZKUM. Už na konci ledna začal program Horizont 2020 podporovat výzkum, který by přinesl užitek v boji proti novému typu koronaviru. První výzva k vyjádření zájmu byla vyhodnocena v půlce února. Viz třetí zpráva denních novinek v angličtině.

28. ledna | MIMOŘÁDNÁ LINKA WUCHAN–EVROPA. EU v rámci mechanismu civilní ochrany zaplatila Francii lety do Wuchanu. Tam letadla bezpečně vyzvedla občany EU, kteří jinak neměli, jak se vrátit domů. Na palubě bylo i několik Čechů a Slováků. Viz tisková zpráva v angličtině.

22. ledna | VAROVÁNÍ. Agentura ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) varuje členské státy před potenciální epidemií nového typu koronaviru COVID-19. Viz report agentury v angličtině.

17. ledna | PRVNÍ SETKÁNÍ KE KORONAVIRUVýbor EU pro zdravotní bezpečnost se poprvé schází, aby probrali současnou situaci a další kroky, které jsou potřeba podniknout. Přepis jejich setkání najdete zde.

 


Koordinace

15. dubna | JAK Z KARANTÉNY A KRIZE VEN? Komise společně s předsedou Evropské rady předložila plán, jak postupně uvolňovat opatření proti koronaviru, aby se věci vrátily zpět do normálu. Je důležité postupovat s ohledem na co nejmenší šíření nákazy, kapacitu zdravotnických systémů a hlavně v koordinaci s ostatními státy EU. Viz tisková zpráva s naším shrnutím.

14. dubna | PŘES 35 000 EVROPANŮ DOMA. Repatriační úsilí EU a členských států pokračuje. Členské státy vysílají lety, které spolufinancuje EU. Ta také pomáhá koordinovat repatriaci občanů jiných evropských zemí. Domů se tak dostalo už skoro 40 tisíc Evropanů. ČR je v repatriacích velice aktivní. Viz mapka (pravidelně aktualizovaná, čísla se tak můžou lišit).

8. dubna | JAK VYUŽÍVAT MOBILNÍ DATA V BOJI PROTI KORONAVIRUSíla mobilních dat a aplikací v boji proti koronaviru je neoddiskutovatelná. Komise vydala základní principy jejich využití – mezi hlavní patří transparentnost, ochrana soukromí či proporcionalita. Viz tisková zpráva.

31. března | ZRYCHLENÉ PRUHY PRO ODPADPřeprava odpadu bude nově jezdit přes hranice ve zrychlených pruzích. Proč? Abychom se v odpadcích neutopili a aby firmy mohly používat recyklované materiály při výrobě. Viz čtvrtý bod v seznamu dnešních novinek v angličtině.

30. března | ABY BYLA V EVROPĚ ÚRODA. Spoustu evropských zemědělců závisí na sezónních pracovnících. Někteří zasejí, někteří sklidí. Se zavřenými hranicemi se však na místo určení dostanou těžko. Komise vytvořila pro sezónní pracovníky v zemědělství výjimku – samozřejmě za určitých podmínek, aby vše bylo bezpečné. Viz tisková zpráva.

29. března | ČEŠI JSOU ŠAMPIONI REPATRIACÍ. Za poslední dny a týdny se díky vytrvalé práci konzulárních úřadů členských států a koordinaci a finanční pomoci EU dostalo ze světa domů skoro 5000 Evropanů. Z toho skoro čtvrtina na palubě letadel ČR. Víc lidí přivezla do Evropy jen Francie. Viz mapka Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné situace (ERCC).

26. března | PLYNULOST NÁKLADNÍ LETECKÉ DOPRAVYNákladní letecká doprava je důležitá, především je-li urgentně potřeba převézt zboží či zdravotnický materiál. Komise proto vyzvala státy k vyšší flexibilitě při udělování přepravních práv či odbavení leteckého nákladu. Viz tisková zpráva.

23. března | ČTYŘI POKYNY PRO PROVOZ KAMIONŮ. Žádná byrokratická šikana, převoz jakéhokoli zboží (i toho, co nepodléhá zkáze), maximálně 15 minut na hranicích. A k tomu apel na odstranění dalších překážek kamionové dopravy jako např. jízdy v neděli. Komise členským státům zkonkretizovala, jak by měly vypadat zrychlení pruhy. Viz tisková zpráva.

17. března | ZÁKAZ VSTUPU DO SCHENGENU A EUKomise navrhla všem státům koordinovaně zakázat vstupu občanům třetích zemí do Schengenu a EU (krom odůvodněných výjimek). Členské státy zákaz zavedly. Viz vyjádření předsedkyně von der Leyenové v angličtině.

17. března | KONEC NEKONEČNÝM KOLONÁM KAMIONŮ NA HRANICÍCHJak zabránit nedostatku zboží v obchodech či lékárnách? Jak udržet práci řidičům kamionů a udržet obchodování na vnitřním evropském trhu? Komise vydala pokyny členským státům pro zřízení tzv. green lanes– zrychlených pruhů pro kamiony na hranicích. Členské státy je následně začaly zavádět, aby urychlily kamionovou dopravu. Viz tisková zpráva.

15. března | NĚMECKO RUŠÍ NA POPUD KOMISE ZÁKAZ VÝVOZUPoté, co se pandemie dostala do Evropy, uvalila většina států zákaz vývozu lékařského materiálu ze svého území. To je za mimořádných okolností povoleno, Komise však začala apelovat na státy, aby v rámci evropské solidarity a fungování vnitřního trhu od zákazu upustily. Po jednání komisaře Bretona a představitelů Německa došlo k uvolnění zákazu, který ocenili především sousední státy. Viz videozpráva předsedkyně von der Leyenové nebo tweet komisaře Bretona.

10. března | KONEC LETŮ DUCHŮ. Komise navrhla opatření, které umožní aerolinkám udržet svá letadla na zemi. V opačném případě by musela létat prázdná, aby si udržela přidělené letištní časy (tzv. sloty), které je opravňují vzlétat a přistávat na daném letišti. Opatření pomůže jak leteckým společnostem, tak životnímu prostředí. Viz tisková zpráva.

28. ledna | MIMOŘÁDNÁ LINKA WUCHAN–EVROPA. EU v rámci mechanismu civilní ochrany zaplatila Francii lety do Wuchanu. Tam letadla bezpečně vyzvedla občany EU, kteří jinak neměli, jak se vrátit domů. Na palubě bylo i několik Čechů a Slováků. Viz tisková zpráva v angličtině.

22. ledna | VAROVÁNÍ. Agentura ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) varuje členské státy před potenciální epidemií nového typu koronaviru COVID-19. Viz report agentury v angličtině.

17. ledna | PRVNÍ SETKÁNÍ KE KORONAVIRUVýbor EU pro zdravotní bezpečnost se poprvé schází, aby probrali současnou situaci a další kroky, které jsou potřeba podniknout. Přepis jejich setkání najdete zde.

 


Ekonomická pomoc

15. dubna | SCHVÁLENÁ STÁTNÍ PODPORA PRO ČRČesko nově využilo dočasný rámec pro státní podporu. Komise schválila české schéma ve výši až 1 miliardy korun, jehož cílem je urychlit místní výrobu produktů na pomoc proti COVID-19. Viz tisková zpráva s naším shrnutím.

8. dubna | NÁSTROJ ESCALAR PRO RŮST NADĚJNÝCH SPOLEČNOSTÍ. Nový investiční nástroj Komise a Evropského investičního fondu podpoří firmy, které mají vysoký potenciál růstu či přidanou hodnotu, která podpoří technologickou suverenitu Evropy. Viz tisková zpráva.

6. dubna | VĚTŠÍ FLEXIBILITA PRO ZEMĚDĚLCE. Zemědělci jsou zasaženi koronavirem podobně jako jiní drobní podnikatelé a firmy. Komise jim proto pomůže zpružněním finančních nástrojů zemědělské politiky (např. záruky či půjčky), rychlejším předfinancováním přímých plateb nebo umožněním větší státní podpory zemědělcům v nouzi. Viz shrnutí v angličtině.

6. dubna | PŘES 40 VYUŽITÍ RÁMCE PRO STÁTNÍ PODPORU. Už 16 států EU využilo možnosti dočasného rámce pro státní podporu. Od přímých grantů po záruky či výhodné půjčky – tato schémata, se kterými členské stát přišly, mají pomoci malým podnikatelům, firmám a především ekonomice, aby se vzpamatovala ze současné krize. Viz seznam všech rozhodnutí v angličtině.

6. dubna | UVOLNĚNÍ FINANCOVÁNÍ PRO 100 000 MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ. Z Evropského investičního fondu pro ně bude dostupných odhadem 8 miliard eur. Miliardu poskytne jako záruku Evropská komise v rámci svého fondu pro strategické investice. Viz tisková zpráva.

2. dubna | NOVÁ INVESTIČNÍ INICIATIVA. Pamatujete? Jedna už byla v půlce března. Dnešní balíček nazvaný CRII+ ji doplňuje. Zavádí totiž mimořádnou flexibilitu, se kterou budou moci členské státy využít investiční a strukturální fondy, podporuje nejchudší lidi skrz Fond evropské pomoci nejchudším osobám, a u jednotlivých programů nabízí 100% spolufinancování EU. Viztisková zpráva a přehledné otázky a odpovědi.

2. dubna | NÁSTROJ SURE – 100 MLD. EUR NA ZKRÁCENOU PRÁCISURE je nástroj pro zmírnění rizik spojených s nezaměstnaností v důsledku koronavirové krize. Pomocí výhodných půjček členským státům poskytne podporu pro schémata zkrácené práce. Díky nim se firmy udrží v chodu a lidé neztratí práci. Viz tisková zpráva a přehledné otázky a odpovědi.

25. března | OBRANA PROTI ZAHRANIČNÍMU PŘEVZETÍ NAŠICH FIREMKrize jsou skvělou příležitostí pro nejrůznější predátory, kteří chtějí koupit strategicky důležité firmy a postupně je ovládnout. To může mít dopad na bezpečnost států. Komise proto vyzvala státy, které ještě nemají proti těmto případům obranné mechanismy, aby je vytvořily, a vydala pokyny, které jim v tom pomůžou. Viz tisková zpráva.

20. března | AKTIVACE TZV. ÚNIKOVÉ DOLOŽKY. Pro členské státy to znamená, že se budou moci odchýlit od rozpočtových požadavků evropského fiskálního rámce. To jim dá větší manévrovací prostor pro záchranu své ekonomiky. Viz tisková zpráva.

19. března | UVOLNĚNÍ PRAVIDEL STÁTNÍ PODPORY. Komise upravila pravidla pro státní podporu. Země EU tak mohou snáze uvolnit peníze na pomoc svým firmám a ekonomice. Hned v prvních dnech tento dočasný rámec využilo několik států zasažených pandemií. Viz tisková zpráva a naše shrnutí prvních využití. Komise 3. dubna také rozšířila možnosti státní podpory o podporu výzkumu, testování a dalších činností významně spojených s koronavirovou pandemií.

13. března | POMOC PRO TY, CO PŘIŠLI O PRÁCIFond pro přizpůsobení se globalizaci bude nově poskytovat podporu lidem, kteří přišli o práci, nebo OSVČ zasaženým krizí. Viz tisková zpráva a naše shrnutí.

13. března | MILIARDA PRO ZÁRUKY MALÝM A STŘEDNÍM PODNIKŮM. Komiserozpočtu EU poskytne miliardu eur jako záruku pro Evropský investiční fond. Ten by měl pobízet banky, aby poskytovaly malým a středním podnikům likviditu, která by jim pomohla přečkat krizi. Více v tiskové zprávě a otázkách a odpovědích.

13. března | UVOLNĚNÍ MILIARDY EUR PRO ČRKomise uvolnila dohromady 37 miliard eur pro členské státy, aby je mohly využít v boji proti novému typu koronaviru. Jedná se o nevyužité peníze, které by státy musely EU za rok 2019 vracet, a o zrychlené předfinancování pro rok 2020. Viz naše shrnutí a otázky a odpovědi.

 


Lékařská pomoc

14. dubna | 150 VENTILÁTORŮ ZE ZÁSOB RESCEU VE VÝROBĚ. Strategické zásoby lékařského materiálu v evropském systému RescEU se začínají stávat realitou. Ve výrobě je nyní 150 evropských ventilátorů, které hned, co to bude možné, poputují do nejpotřebnějších zemí. Viz například videozpráva předsedkyně von der Leyenové.

8. dubna | APEL NA TO, ABY LÉKY PUTOVALY PŘES HRANICETeď není čas na šušnění – léky musí putovat přes hranice i dál, aby v jednotlivých členských státech nevzniknul jejich nedostatek. Komise proto vydala jasné pokyny, jak protekcionismu zabránit. Viz tisková zpráva.

7. dubna | EVROPŠTÍ LÉKAŘI V ITÁLIIItálie zažádala skrz mechanismus civilní ochrany o lékařskou pomoc. Vyslyšely ji lékařské týmy z Rumunska a Norska, jejichž působení v Itálii bude EU platit a koordinovat. Viz tisková zpráva a krátké video.

3. dubna | KONEC CLA A DPH NA LÉKAŘSKÝ MATERIÁL. Evropané potřebují veškerý ochranný materiál, který se dá sehnat. Komise proto dočasně ruší clo na lékařský materiál a osvobozuje ho také od DPH. Členské státy na zlevnění produktů ušetří, a navíc nebudou muset odvádět část vybraných peněz do evropského rozpočtu. ČR sama díky tomu ušetří stovky milionů korun. Viz tisková zpráva.

3. dubna | USNADNĚNÍ POHYBU LÉKAŘŮ PŘES HRANICENěkteré přeplněné nemocnice v pohraničních regionech závisí na lékařích z druhé strany hranic. Někteří lékaři z méně zasažených zemí zase chtějí pomáhat tam, kde je zrovna nejhůř. Komise vydala pokyny, které jim jejich práci i pohyb usnadní. Viz tisková zpráva.

2. dubna | TŘI MILIARDY NA LÉKAŘSKÉ VYBAVENÍ. Komise mobilizuje veškeré prostředky na boj proti novému typu koronaviru. Dnes vydala několik ekonomických opatření, které pomůžou současné situaci i následné ekonomické obnově. Na nástroj na mimořádnou podporu budou vyčleněny 3 mld. eur pro zajištění nezbytných dodávek lékařského materiálu a zvýšení úsilí v oblasti testování osob. Viz tisková zpráva.

27. března | VÍC PENĚZ NA REPATRIACE I #RESCEU. Na repatriace, které fungují i díky obětavému zapojení některých členských států, bylo vyhrazeno 75 milionů eur. Navíc se Komise rozhodla navýšit peníze na zásoby RescEU na 80 milionů eur. Viz tisková zpráva.

25. března | KONEC NEFUNKČNÍCH ŠUNTŮ. Komise harmonizuje standardy lékařských ochranných pomůcek a dalšího materiálu. Proč? Aby byly standardy jasně definované a po EU tak nemohly kolovat nefunkční šunty, které místo toho, aby chránily, ohrožují zdraví zdravotníků a občanů. Viz tisková zpráva.

24. března | ÚSPĚŠNÉ DOKONČENÍ SPOLEČNÝCH NÁKUPŮ. Komise vyhodnotila obdržené nabídky od výrobců ochranných pomůcek. Materiál bude dodán přibližně za dva týdny poté, co zapojené státy podepíší s dodavateli potřebné smlouvy. Viz tisková zpráva.

20. března | ZPŘÍSTUPNĚNÍ NOREM PRO VÝROBU. Díky tomu budou moci evropské i světové firmy jednoduše vyrábět ochranné pomůcky a lékařský materiál podle evropských norem. Zvýší se tím produkce, aby se ochranného materiálu dostávalo pro všechny. Viz tisková zpráva.

19. března | #RESCEU: TVORBA STRATEGICKÝCH ZÁSOB. Komise vytváří celounijní zásobu strategických zdravotních potřeb z rozpočtu EU. Bude obsahovat léky, ochranné pomůcky, vakcíny, nebo třeba ventilátory, které budou moci jít tam, kde je to nejvíc potřeba. Státy se mohou přihlásit o to, aby zásoby skladovaly – EU zaplatí 90 % nákladů. Viz tisková zpráva.

15. března | ZÁKAZ VÝVOZU MATERIÁLU MIMO EUKomise zakázala vývoz lékařského materiálu z EU do třetích zemí, pokud firma nezíská speciální povolení. Jedná se o krok pro zajištění dostatečných dodávek ochranných prostředků pro nejzasaženější země v Evropě. Viz tisková zpráva.

13. března | DALŠÍ SPOLEČNÉ NÁKUPY MATERIÁLU. Komise vyhlásila společné zakázky na rukavice, roušky či ventilátory, do kterých se zapojí 25 států. Hromadná zakázka sníží cenu, materiál bude moci být využit tam, kde je nejvíc potřeba, a Komise bude garantem celé transakce. Viz tisková zpráva.

28. února | SPOLEČNÉ NÁKUPY OCHRANNÉHO MATERIÁLU. Komise společně se členskými státy poptala roušky, které by pomohly v boji proti koronaviru. Procedurou společného nákupu se ze všech zapojených států stává jeden velký kupec, což vylepší cenu a garantuje maximální objem zásilek.

 


Každodenní život občanů

31. březen | LŽI O KORONAVIRU? VZALI JSME SI JE NA PAŠKÁL. Funguje na koronavirus česnek? Nebo bělidlo? Nosí ho k nám migranti? Je to biologická zbraň? Ne, ne, ne a ne. Někteří lidé zjistili, že na lžích se dobře vydělává. V mimořádné situaci mohou být nepravdivé informace ale obzvlášť nebezpečné. Komise proto zprovoznila přehlednou stránku, kde vyvrací nejčastější lži o koronaviru.

20. března | DOMLUVA S NETFLIXEM, FACEBOOKEM A YOUTUBE. Komisař pro vnitřní trh Breton se sešel s představiteli největších video platforem. Domluvili se, že po dobu platné karantény platformy v EU optimalizují kvalitu videí. Divácký zážitek se tak zhorší jen minimálně a Evropané se lépe připojí k internetu. Viz druhý bod v seznamu dnešních novinek (Facebook a s ním i Instagram přibyly později).

18. března | ZRUŠILI VÁM LET? NEMUSÍTE SE BÁT. Práva cestujících v letecké (i jiné) dopravě platí i během koronavirové krize, kdy jsou lety z pochopitelných důvodů rušeny. Viz vyjádření Komise zde a přehledně popsaná práva na serveru Vaše Evropa.

 


Výzkum

1. dubna | KOMISE VYVINULA MATERIÁL PRO KONTROLU TESTŮČasto čteme v novinách, že některé testy na koronavirus, které přijely ze zahraničí, správně otestují člověka jen v malém procentu případů. Jak zjistit, zda opravdu fungují? Vědci z Evropské komise vyvinuli syntetický kontrolní materiál, který pomůže zkontrolovat na 60 milionů testů po celé Evropě. Viz článek na webu Společného výzkumného střediska Komise (JRC) v angličtině.

17. března | EXPERTNÍ TÝM. Komise vytvořila expertní evropský tým epidemiologů a virologů, se kterými bude dál konzultovat opatření, která podniká v boji proti koronaviru. Viz tisková zpráva.

16. března | CUREVAC VYVÍJÍ VAKCÍNUNěmecká firma CureVac získala od Evropské komise 80 milionů eur na vývoj vakcíny proti novému typu koronaviru. Klinické testy by měly začít v červnu, vakcína by mohla být na podzim. Viz tisková zpráva.

13. března | NOVÝ GRANT PRO TECH STARTUPY. 164 milionů eur si rozdělí technologické start-upy a malé a střední podniky, které se věnují vývoji technologií, které pomůžou v různých odvětvích boje proti koronaviru. Viz vyhlášení grantu v angličtině.

6. března | DALŠÍ PENÍZE NA VÝZKUM. Komise v několika dnech mezi 6. a 10. březnem mobilizovala celkem 140 milionů na výzkum, který by pomohl v boji proti novému typu koronaviru. Viz tisková zpráva v angličtině.

31. ledna | 10 MILIONŮ NA VÝZKUM. Už na konci ledna začal program Horizont 2020 podporovat výzkum, který by přinesl užitek v boji proti novému typu koronaviru. První výzva k vyjádření zájmu byla vyhodnocena v půlce února. Viz třetí zpráva denních novinek v angličtině.

 


Svět

14. dubna | EUROPOL DÁL POTÍRÁ KRIMINALITU SPOJENOU S PANDEMIÍ. Francouzská firma okradená o 6 milionů eur za neexistující roušky a dezinfekci. Německá vláda málem okradená o 15 milionů podvodníky s rouškami. Oba případy Europol rozkryl a za pomoci partnerů v několika evropských i neevropských zemích zakročil. Viz tisková zpráva k prvnímu i druhému případu.

8. dubna | GLOBÁLNÍ BOJ PROTI KORONAVIRUCo se děje dnes v Evropě se může zítra dít v jiných koutech světa. EU proto mobilizuje 15 miliard eur, které použije na celosvětovou akci proti koronaviru. Budou využity mj. na humanitární pomoc nebo na posílení zdravotnických systémů v potřebných zemích. Viz tisková zpráva a otázky a odpovědi (v angličtině).

30. března | JSME SOLIDÁRNÍ S VÝCHODEM. Evropa není jen EU a koronavirus hranice nezná. Zasaženy jsou také země v oblasti Kavkazu nebo východní Evropy, kterým – jako svým východním partnerům – nyní EU alokuje 140 milionů eur na nejnutnější výdaje spojené s bojem proti koronaviru. Viz tisková zpráva v angličtině. 

24. března | VELKÝ ZÁTAH EUROPOLU A PARTNERŮ NA PODVODNÍKY. Celosvětová operace Pangea proti podvodníkům, kteří těží ze současné mimořádné situace, zadržela přes 4 miliony falešných a ilegálních léčiv, zadržela 121 osob a rozbila 37 organizovaných skupin. Viz tisková zpráva Europolu (v angličtině).

1. února | POMOC ČÍNĚBěhem února poslaly členské státy EU Číně (se spolufinancováním EU v rámci mechanismu civilní ochrany) 56 tun lékařského materiálu. Samozřejmě bezplatně. Mezi zeměmi, které přispěly, bylo i Česko. Viz tisková zpráva.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út   9:36  China's fixed-asset investment up 4.5% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688